ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ

Είναι αναγκαία η προετοιμασία του παιδιού για το σχολείο

είναι-αναγκαία-η-προετοιμασία-του-παι-783431

Του Κων. Απ. Σουλιώτη, επ. λυκειάρχη

Ένα από τα πολλά και διάφορα καθήκοντα των γονέων, και προπάντων της μητέρας, είναι και η προετοιμασία του παιδιού για τη φοίτησή του στο σχολείο. Είναι αναγκαία η προετοιμασία του παιδιού για το σχολείο, γιατί το ίδιο παιδί έχει μια εσωτερική ψυχική παρόρμηση που πρέπει να την προσέχουν και να την καλλιεργούν κατάλληλα οι γονείς του. Ακούμε πολλές φορές το παιδί των 4 – 5 ετών να λέει : «Εγώ θα πάω στο σχολείο» και βλέπουμε να μιμείται διάφορες σχολικές ενέργειες, να κάνει πως διαβάζει ή να σέρνει με κάποιο μολύβι επάνω σ’ ένα χαρτί ακανόνιστες γραμμές και σχήματα. Πρέπει να καταλάβουν οι γονείς ότι όσο καλύτερη είναι η προετοιμασία και η φροντίδα του παιδιού για το μεγάλο ξεκίνημα με τόση μεγαλύτερη χαρά και ενθουσιασμό θα κάνει τα πρώτα βήματά του για τη σχολική ζωή.

Το καθήκον αυτό των γονέων πρέπει να εκτελείται με τρόπο φυσικό και αβίαστο και να αρχίζει από τότε που το παιδί θα μπει στη νηπιακή ηλικία και όχι κατά τις παραμονές της έναρξης των μαθημάτων. Επίσης, όταν λέμε προετοιμασία του παιδιού για το σχολείο δεν εννοούμε ότι πρέπει να μάθει την Άλφα – Βήτα ή να μπορεί να μετράει μερικούς αριθμούς. Αυτό είναι μεγάλο λάθος, γιατί, σύμφωνα με την παιδαγωγική και ψυχολογία, κάθε τι πρόωρο είναι αφύσικο, παράλογο και βλαπτικό και αποτελεί κίνδυνο για την πνευματική του ανάπτυξη.

Μεγαλώνοντας το παιδί μέσα στο οικογενειακό περιβάλλον αποκτά πολλές και διάφορες συνήθειες που δεν είναι ίδιες με εκείνες που επικρατούν στο σχολείο, διότι εκεί το περιβάλλον λειτουργεί ευρύτερα και σύμφωνα με διαφορετικούς κανόνες. Το παιδί στο σπίτι του αισθάνεται κύριο τον εαυτό του και όλους τους δικούς του οικογενειακούς ανθρώπους τους βλέπει σαν υπηρέτες του. Στο σχολείο δεν συμβαίνει το ίδιο. Εκεί είναι μια μονάδα ανάμεσα στα άλλα παιδιά και απαιτείται πειθαρχία και προσαρμογή. Οι γονείς πρέπει να ενεργούν κατά τέτοιον τρόπο που τα παιδιά τους να συνηθίσουν να υποτάσσονται σιγά – σιγά και να εκτελούν τις συμβουλές τους, ακόμα και τις διαταγές των γονέων τους και των δασκάλων τους. Η μητέρα κυρίως, και ο πατέρας λιγότερο, πρέπει να αναθέτουν στο παιδί, αυτής της μικρής προσχολικής ηλικίας, να κάνει μικροδουλειές, γιατί έτσι δομείται μέσα του η διάθεση για την προσφορά και την εργατικότητά του.

Τα παιδιά της προσχολικής ηλικίας πρέπει να αποκτήσουν τη διάθεση και ικανότητα να τρώνε μόνα τους, να πλένονται, να ντύνονται, να τακτοποιούν μόνα τους τα κρεβατάκια τους και γενικώς να κάνουν ό,τι απαιτεί η καθημερινή τους ζωή. Είναι λάθος όταν οι γονείς περιποιούνται σε όλες τις ανάγκες το παιδί τους, διότι του στερούν την ανάπτυξη της πρωτοβουλίας του δημιουργούν και αίσθημα ανικανότητας, ότι δηλαδή δεν είναι ικανό γι’ αυτές τις δουλειές. Με τη στέρηση κάθε ενέργειας το παιδί κακομαθαίνει και κακοσυνηθίζει και τα θέλει όλα έτοιμα. Εάν το παιδί συνηθίσει από το σπίτι του να κάνει τις διάφορες δουλειές δεν θα δυσκολεύεται να συμμορφώνεται αργότερα με τους σχολικούς κανονισμούς.

Υπάρχουν και άλλα πολλά θέματα της προετοιμασίας του παιδιού για τη φοίτησή του στο σχολείο. Πρέπει να το μαθαίνουν οι γονείς του και τον σωστό τρόπο ομιλίας. Καλό είναι να του διηγούνται απλές ιστορίες και παραμύθια που δεν μεταδίδουν, όμως, φόβο, τραγούδια, απλά ποιήματα και άλλα. Για να βοηθηθεί το παιδί στην ομιλία του, καλό είναι να το πηγαίνουν οι γονείς του περίπατο μαζί με άλλα παιδιά της ηλικίας του, γιατί έτσι θα αποκτήσει θάρρος και συνήθεια στην ομαδική ζωή που θα την αντιμετωπίσει στο σχολείο. Παιδί που δε συνηθίζει από τα μικρά του χρόνια να παίζει με άλλα παιδιά, και μάλιστα με τα γειτονόπουλά του, όταν αργότερα θα αρχίσει τη φοίτησή του στο σχολείο απομονώνεται, στενοχωριέται και δεν αποκτά εύκολα το ομαδικό πνεύμα.

Καλό μέσο, επίσης, για την προετοιμασία του παιδιού για τη σχολική του ζωή, είναι και η προμήθεια από τους γονείς του διαφόρων βιβλίων με πολύχρωμες εικόνες χωρίς γράμματα. Το παιδί χαίρεται όταν ξεφυλλίζει τέτοια βιβλία και όταν οι γονείς του ακούνε με προσοχή τις εξηγήσεις του των διαφόρων εικόνων.

Επίσης, καλό είναι οι γονείς να μαθαίνουν στο παιδί τους, χωρίς βέβαια πιέσεις και φωνές, πως πρέπει να κρατάει το μολύβι όταν θα γράφει. Σήμερα, βέβαια, που τα παιδιά πηγαίνουν σε παιδικούς σταθμούς και σε νηπιαγωγεία προετοιμάζονται επαρκώς για τη φοίτησή τους στα σχολεία.

Γενικά, η προετοιμασία του παιδιού για τη φοίτησή του στο σχολείο είναι απαραίτητο στοιχείο από κάθε πλευρά και πρέπει να γίνεται από μέρους των γονέων του με υπομονή και αγάπη, γιατί έτσι και το παιδί θα είναι ευχαριστημένο και χαρούμενο από το σχολείο και οι ίδιοι θα είναι ικανοποιημένοι από τη φοίτησή του στο σχολείο.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου