ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ

Αναλογιζόμενοι το μετά για ένα αξιοπρεπές τώρα

αναλογιζόμενοι-το-μετά-για-ένα-αξιοπρ-802361

Του Κωνσταντίνου Πανταζώνα,

προέδρου Ενωσης Επαγγελματιών, Βιοτεχνών και Εμπόρων Επαρχίας Αλμυρού,

επιμελητηριακού συμβούλου Μαγνησίας

Όσο και αν μας διαφοροποιούν οι μεταξύ μας αντιλήψεις, όλοι μας μοιραζόμαστε από κοινού μια καθημερινότητα που μέσω τη ρουτίνας της, μας αναγκάζει να αναλογιστούμε τη σύνθεση της νοοτροπίας μας.

Η κάθε εποχή μπορεί να αφηγηθεί με πολλούς τρόπους τις προκλήσεις και τις δοκιμασίες που παρουσιάστηκαν κατά τη διάρκεια της, αλλά σαφέστατα η ιστορική της εκδοχή θα προκύπτει μέσα από την υπέρβαση τους.

Έφτασε και η δίκη μας σειρά στην ιστορική αφήγηση του τόπου και της χώρας μας γενικότερα. Εικασίες και θεωρητικές τοποθετήσεις εξακολουθούν να εκφράζονται έχοντας την ασφάλεια μιας χρονικής απόστασης μέχρι το επόμενο σημείο επιλογής.

Αν η ημέρα αυτή της επιλογής που όλοι καλούμασταν να εκφράσουμε έληγε αύριο, θα εξακολουθούσαμε να καλλιεργούμε μια υπάρχουσα νοοτροπία που αδυνατεί να αποταυτιστεί από τη παρελθοντική, στερώντας μας κάθε πιθανότητα υπέρβασης των προκλήσεων της;

Όπως κάθε εποχή έτσι και η δίκη μας, μέσω των δυσκολιών αυτών σμιλεύει τη ποιότητα των απαντήσεων που καλείται να δώσει, ξεπερνώντας τα στεγανά πολιτικών και κοινωνικών περιγραμμάτων που αδυνατούν να βαδίσουν στο μετά που ανοίγεται, λόγω προσκόλλησης τους στο παρελθόν.

Το μετά θα έρθει για όλους αφού αποτελει τη φυσική συνέχεια κάθε εποχής. Ας πάψουμε να ελπίζουμε αόριστα και ας διαμορφώσουμε μια νοοτροπία που εστιάζει στο μετά της εποχής, γιατί απλούστατα το τώρα αδυνατεί να καλύψει τις απαιτήσεις μας.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου