ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ

Μηχανογραφικό δελτίο 2018

μηχανογραφικό-δελτίο-2018-806762

Του Δημήτρη Χρυσόπουλου, φιλόλογου

Κι ενώ τα αποτελέσματα έχουν ήδη ανακοινωθεί όσον αφορά τις επιδόσεις των φετινών υποψηφίων των πανελλαδικών εξετάσεων, άλλη μια δύσκολη πρόκληση έχει ήδη ξεκινήσει για εκείνους. Φυσικά αναφέρομαι στη συμπλήρωση του μηχανογραφικού δελτίου 2018 που χρειάζεται μεγάλη προσοχή και φέτος ώστε ελαχιστοποιηθούν οι πιθανότητες άστοχων επιλογών. Για το λόγο αυτό, μέσα από την -πάντα- φιλόξενη στήλη του ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΥ σήμερα θα αναφερθούμε σε ορισμένα ζητήματα συμπλήρωσης του Μ.Δ. που ευελπιστούμε να βοηθήσουν τους υποψήφιους.

Αρχικά οι υποψήφιοι που ενδιαφέρονται να υποβάλουν μηχανογραφικό 2018 πρέπει να απευθυνθούν στο Λύκειό τους για να αποκτήσουν προσωπικό κωδικό ασφαλείας (password). Με αυτόν τον προσωπικό κωδικό πλέον και μετά την προχθεσινή ανακοίνωση των βαθμών των ΓΕΛ, θα μπορούν να επισκέπτονται την ηλεκτρονική διεύθυνση http://exams.it.minedu.gov.gr, να τροποποιούν το προσωρινό Μ.Δ. ή/και να προχωρήσουν τελικά στην οριστική υποβολή (Οριστικοποίηση) μέσα στην προθεσμία, δηλαδή μέχρι την Δευτέρα 16 Ιουλίου. Πρέπει να επισημανθεί ότι εφόσον κάποιος υποψήφιος μετανιώσει και θέλει να τροποποιήσει το Μ.Δ., απευθύνεται στο Λύκειό του, ακυρώνεται το ήδη οριστικοποιημένο Μ.Δ. και υποβάλλει εκ νέου Μ.Δ.

Προθεσμία υποβολής

Ήδη από την Παρασκευή 22 Ιουνίου και μέχρι την Δευτέρα 16 Ιουλίου 2018, οι υποψήφιοι ΓΕΛ μπορούν να επισκέπτονται την ηλεκτρονική διεύθυνση http://exams.it.minedu.gov.gr και να υποβάλλουν ηλεκτρονικά το μηχανογραφικό δελτίο . Υπενθυμίζεται ότι η προθεσμία είναι αποκλειστική και μετά την παρέλευσή της κανένας υποψήφιος δεν θα μπορεί να οριστικοποιήσει το Μ.Δ.

Στάδια υποβολής μηχανογραφικού δελτίου

Με τον προσωπικό κωδικό ασφαλείας (password) και τον 8ψήφιο κωδικό εξετάσεων, οι υποψήφιοι μπορούν να επισκέπτονται την ηλεκτρονική διεύθυνση http://exams.it.minedu.gov.gr. Εκεί μπορούν να βρουν τον αριθμό εισακτέων, βάσεις παλιότερων ετών, το έντυπο Μ.Δ. με τις οδηγίες του και φυσικά το ηλεκτρονικό Μ.Δ. Με την είσοδο στο ηλεκτρονικό Μ.Δ., βλέπουν προσυμπληρωμένα τα στοιχεία τους και στη συνέχεια τα τμήματα, ταξινομημένα ανά πεδίο. Αφού κάνουν μια πρώτη επιλογή με κάποιες προτιμήσεις, αρχικά πρέπει να επιλέξουν προσωρινή αποθήκευση. Αυτή τη διαδικασία της προσωρινής αποθήκευσης μπορούν να την κάνουν όσες φορές θέλουν, μέχρι να νιώσουν έτοιμοι. Στην τελική τους επίσκεψη, θα περάσουν πάλι όλα τα πρώτα βήματα, αν θέλουν θα αλλάξουν πάλι κάποιες προτιμήσεις τους και θα φτάσουν στο τελικό βήμα της οριστικοποίησης, μετά την ανακοίνωση των βαθμών. Μετά την οριστικοποίηση, που πρέπει να γίνει μέσα στην προθεσμία, οι υποψήφιοι δεν μπορούν να αλλάξουν το Μ.Δ. (πλην εξαίρεσης παρ. Δ2). Με την οριστικοποίηση, το Μ.Δ. αποκτά πλέον αριθμό πρωτοκόλλου (πάνω δεξιά στη σελίδα) και πρέπει αυτό το οριστικοποιημένο Μ.Δ. να το εκτυπώσουν ή/και να το αποθηκεύσουν στον υπολογιστή τους. Σε όλες τις ανωτέρω διαδικασίες, η ηλεκτρονική εφαρμογή με ένα φιλικό στο χρήστη περιβάλλον, δίνει συνέχεια οδηγίες για τα βήματα του υποψηφίου. Για τη διαδικασία και την υποβολή του Μ.Δ., οι εκπαιδευτικοί των Λυκείων θα παρέχουν υποστήριξη στους υποψηφίους και θα διατίθεται κάποιος υπολογιστής του σχολείου, αν αυτό ζητηθεί.

Ποιοι μπορούν να υποβάλουν Μ.Δ.

• Όσοι συμμετείχαν στις πανελλαδικές εξετάσεις ΓΕΛ ή ΕΠΑΛ του 2018, και εφόσον κατέχουν ή αποκτούν απολυτήριο (οι υποψήφιοι ΓΕΛ) και απολυτήριο και πτυχίο (οι υποψήφιοι ΕΠΑΛ).

• Όσοι απόφοιτοι συμμετείχαν στις πανελλαδικές εξετάσεις των ημερησίων ΓΕΛ και ΕΠΑΛ τα έτη 2016 ή 2017, διεκδικώντας φέτος το 10% των θέσεων εισακτέων, χωρίς νέα εξέταση. Όσοι απόφοιτοι είναι υποψήφιοι για το 10%, συμμετέχουν στη διαδικασία επιλογής με τα μόρια που είχαν επιτύχει στην τελευταία τους εξέταση. Οι υποψήφιοι αυτοί δεν έχουν τη δυνατότητα ή δικαίωμα να εξεταστούν ξανά σε ειδικό μάθημα ή στα αγωνίσματα για τα ΤΕΦΑΑ, αλλά συνυπολογίζονται τα μόρια που είχαν επιτύχει στην τελευταία τους εξέταση.

• Για οποιαδήποτε πληροφορία, υποστήριξη, ακόμα και χρήση υπολογιστή που τυχόν δεν διαθέτουν, οι υποψήφιοι θα απευθύνονται στα Λύκειά τους.

• Εφιστάται η προσοχή σε όλους τους υποψηφίους για την εμπρόθεσμη υποβολή και οριστικοποίηση του μηχανογραφικού δελτίου, γιατί αλλιώς θα αποκλειστούν από την εισαγωγή τους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση για φέτος.

• Υπενθυμίζεται ότι οι υποψήφιοι που παραπέμπονται στις επαναληπτικές πανελλαδικές εξετάσεις του Σεπτεμβρίου, καταθέτουν μηχανογραφικό με τις προτιμήσεις τους, μαζί με τους υποψηφίους (ΓΕΛ και ΕΠΑΛ) της τακτικής εξεταστικής περιόδου, δηλαδή την ίδια περίοδο 22 Ιουνίου με 16 Ιουλίου 2018.

Τέλος, προτείνεται οι υποψήφιοι να εκτυπώσουν ή/και να αποθηκεύσουν στον υπολογιστή τους το οριστικοποιημένο μηχανογραφικό (που θα έχει αποκτήσει αυτόματα και αριθμό πρωτοκόλλου), ώστε ανά πάσα στιγμή να μπορούν να δουν τις τελικές προτιμήσεις τους. Εύχομαι ολόψυχα καλή σταδιοδρομία σε όλα τα παιδιά που είναι έτοιμα να διαβούν το κατώφλι της φοιτητικής τους ζωής καθώς και σε όλα εκείνα που για διάφορους λόγους δεν τα κατάφεραν υπομονή και συνέχεια στην προσπάθεια. Ο αγώνας δεν τελειώνει, τώρα μόλις αρχίζει είτε πετύχατε είτε όχι!!!

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου