ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ

Αφιέρωμα στο έργο του Μίκη Θεοδωράκη, ταυτόσημο με τη βιωσιμότητα του ελληνικού πολιτισμού

αφιέρωμα-στο-έργο-του-μίκη-θεοδωράκη-τ-806764

Του εκλιπόντος συζύγου μου Απόστολου Πετρούλια, σμηναγού ε.α.

ΜΙΚΗΣ=Μέγεθος Ιστορικό Και Ηγεσίας Σύμβολο !

Πλούσια έμπνευση, μεγάλη δύναμη, ατέλειωτη αγωνιστικότητα, ακατάσχετη παραγωγή πολιτισμού, ελληνικού διακριτού πολιτισμού… τεράστιο έργο, το μόνο που μπορεί να δείξει το φως στο σκοτάδι που βιώνουμε και ψηλαφούμε…

ΜΙΚΗΣ=Μέγεθος Ιστορικό Και Ηγεσίας Σύμβολο !

Συστημική η προσέγγισή σου πάντα! Πίσω από κάθε λέξη ξεδιπλωνόταν σύμβολα και νοήματα. Πίσω από κάθε εικόνα ένας κόσμος συντεταγμένος νοηματικά που μπορεί να εξελίξει το παρόν για ένα βιώσιμο μέλλον. Ο ΜΙΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ αποτελούσε έμπνευση για τον Απόστολο. Ο χειμαρρώδης λόγος του, οι πράξεις του, οι ιδέες του, τον έφερναν σε επαφή με τη δυναμική της βαθύτερης ύπαρξής του ίδιου. Η ενεργητική ακρόαση των λόγων του τον αναστάτωναν συθέμελα, τον συγκινούσαν, τον συνέπαιρναν. Ο Απόστολος πίσω από κάθε λέξη που είχε αξία για τον ίδιο, κατάφερνε να νοηματοδοτήσει και να σηματοδοτεί τους χαρακτήρες της λέξης! Για το όνομα ΜΙΚΗΣ : ΜΕΓΕΘΟΣ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΚΑΙ ΗΓΕΣΙΑΣ ΣΥΜΒΟΛΟ.

Ο Απόστολος ταύτιζε ως το απόλυτο παραγωγής πολιτισμού και πολιτιστικού προτύπου την ταύτιση των ανθρώπων με τον τόπο τους, που πλήρως οριοθετούν μια ταυτότητα. Οι ταυτότητες που συνιστώνται σε διαφορετικούς τόπους, αποτελούν τις συνιστώσες ταυτότητες που συγκροτούν και συλλειτουργούν τη συνισταμένη ελληνική ταυτότητα. Το παραπάνω αναδεικνύεται το κυρίαρχο συγκριτικό πλεονέκτημα του ελληνισμού, να είναι ασυναγώνιστο στον ανταγωνισμό, να είναι ισχυρό και αυτάρκες, ανεξάρτητο από κάθε άποψη και εξ ορισμού βιώσιμο. Προστιθέμενη αξία μεγέθους και αντίστοιχου κύρους με τους πολίτες και τη δημιουργία και ανεξίτηλη κινητήρια δύναμη αέναης προόδου και εξέλιξης.

Άρα χρειάζονται δράσεις δημιουργικές, πολιτιστικές ελληνικές. Χρειάζονται δράσεις των πολιτών που παράγουν πολιτική και όχι δράση των πολιτικών. Η δράση που παράγουν οι πολίτες ξέρει, θέλει και μπορεί να μας βγάλει από την κρίση και φροντίζει να μη δημιουργηθεί ξανά. Αντίστοιχα οι δράσεις που παράγουν οι πολιτικοί ενίοτε οργανώνουν κρίσεις στις οποίες μας εντάσσουν.

O Μίκης δεν εμπνέει μορφή εξουσίας, αλλά εμπνέει τη μορφή της δημιουργικής αμφισβήτησης της εξουσίας του συνετισμού και αυτοδιόρθωσής της. Σύμφωνα με τον Απόστολο οι αγώνες του Μίκη Θεοδωράκη εμπνέουν για τη Δημοκρατία, που ιστορικά και νομοτελειακά οι Έλληνες ταυτίζονται.

Χθες 30 Ιουνίου 2019 (ημέρα της γιορτής των Αγίων Αποστόλων) ἐτσι επέλεξα να σε γιορτάσω ανασύροντας στη μνήμη μου κάποιες από τις ιδέες σου, που ταυτιζόσουν και αγωνιζόσουν για την εδραίωσή τους, διαχέοντάς τες επίσης σε όλους τους εκλεκτούς που μπορούν καταλάβουν!!!Tα λόγια στον προφορικό και γραπτό λόγο μοιάζουν ανεπαρκή να περιγράψουν τα συναισθήματα της απώλειας σου!!! Δεν μπορούν να χωρέσουν στη στιγμή..στη φράση… στην έκφραση της σκέψης.. Με την πείρα σου, την απεραντοσύνη της σκέψης σου, πάντα ανιδιοτελώς, σχεδίαζες το όνειρο του καθενός προκειμένου… να γίνει πράξη!!!

Μαριλένα Κοσκινά

[email protected]

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου