ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ

Ανάθελα ξεκίνησε και θελητά του πήγε

ανάθελα-ξεκίνησε-και-θελητά-του-πήγε-806775

Tου Γιάννη Σακκόπουλου, γραμματέα της Ν.Ε. Μαγνησίας του ΠΑ.ΣΟ.Κ.

Η απόφαση του Eurogroup για το χρέος έδειξε ξεκάθαρα ότι οι Ευρωπαίοι εταίροι μας, επιθυμούν να βγάλουν προς το παρόν το «αγκάθι Ελλάδα» από την ευρωπαϊκή ατζέντα και να το βάλουν κάτω από το χαλί για τα επόμενα χρόνια, καθώς τα σύννεφα πάνω από την ενωμένη Ευρώπη, βαίνουν ολοένα και πιο απειλητικά.

Πάραυτα, η Κυβέρνηση με μία νέα και ακραία επίθεση λαϊκισμού απαντά στους επικριτές της ότι το«μαξιλάρι ασφαλείας» 24,1 δις που θα καλύψει τις χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας για τους επόμενους 22 μήνες, αποτελεί μία νίκη για τη χώρα μας καθώς περιέρχεται σε εμάς, η διαχείριση των κεφαλαίων αυτών.

Ξεχνούν βέβαια τις σαφείς και σκληρές δηλώσεις του Eurogroup για περίοδο μακράς μεταμνημονιακής εποπτείας και ότι το «μαξιλάρι ασφαλείας» τελεί υπό τον έλεγχο του ESM.

Μέσα σε όλα αυτά, συνεχίζουν να μιλούν για μεγάλο κοινωνικό μέρισμα στο τέλος του έτους και αφήνουν ανοικτό το ενδεχόμενο αναστολής των μέτρων για περαιτέρω περικοπές των συντάξεων στις αρχές του 2019.

Ξεχνούν ότι για το κοινωνικό μέρισμα ύψους 500 εκατ. ευρώ της προηγούμενης Κυβέρνησης, ο νυν πρωθυπουργός από το βήμα της Βουλής, το είχε χαρακτηρίσει ψίχουλα που δίνεται στο λαό στη μία τσέπη ενώ τους τα παίρνουν δεκαπλάσια μέσω της υπερφορολόγησης από την άλλη.

Να προστεθεί εδώ για προβληματισμό πως, τα κοινωνικά μερίσματα της μνημονιακής Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ έχουν φτάσει τα 2 δισ. ευρώ μέχρι στιγμής και μιλούν για άλλα δύο δις το 2018. Σύμφωνα με νέα μελέτη του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΟΕΕ), τα οφέλη από την διείσδυση της ψηφιακής τεχνολογίας σε όρους ανάπτυξης, απασχόλησης και δημοσίων εσόδων που μπορούν να προκύψουν για την ελληνική οικονομία είναι πολλά. Συγκεκριμένα αναφέρουν πως, για κάθε €1 δισ. επένδυσης σε ψηφιακή τεχνολογία μπορεί να δημιουργηθούν 93.000 νέες θέσεις εργασίας, με πολλαπλάσια μακροχρόνια προστιθέμενη αξία. Δηλαδή για τα €4 δισ. συνολικά θα μπορούσαν να δημιουργηθούν 372.000 νέες θέσεις εργασίας για τη τριετία 2016-2018, γεγονός με πολλαπλάσια προστιθέμενη αξία που θα παράσερνε ως ντόμινο προς τα πάνω την ελληνική οικονομία.

Ξεχνούν επίσης ότι, δεν έχουν απλώς δεσμευτεί για περικοπές συντάξεων, τις έχουν υπογράψει δύο φορές, με την τελευταία, στο μεσοπρόθεσμο που ψήφισαν πριν δύο εβδομάδες όπου ανέβασαν το ύψος της πρόβλεψης για τη προσωπική διαφορά από το νόμο 4387/2016, του επονομαζόμενου ως νόμου Κατρούγκαλου από τα 1.8 δισ. ευρώ στα 2,8 δισ., χωρίς να έχουν απαντήσει ακόμη από που θα περικοπεί το επιπλέον ποσό.

Επιπρόσθετα, στη συμφωνία για το χρέος:

– Δεν υπάρχει κανένα ονομαστικό κούρεμα χρέους παρά μόνο 10ετή επιμήκυνση.

– Δεν υπάρχει καμία αναφορά στο ζήτημα της επανόδου στις αγορές.

– Το Δ.Ν.Τ επιβεβαιώνει «τη συνεχιζόμενη συμμετοχή του στην Ελλάδα στο πλαίσιο της μεταμνημονιακής εποπτείας, παράλληλα με τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα».

Κλείνοντας, θα πρέπει να γίνει κατανοητό στο τμήμα του εκλογικού σώματος που συνεχίζει να «τσιμπά» στο λαϊκισμό των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ και νομίζει ακόμη ότι πράγματι η Κυβέρνηση διαπραγματεύεται «σκληρά» και ότι την ύστατη στιγμή μπορεί να μην εφαρμοστούν τα επώδυνα μέτρα που η ίδια έχει ήδη ψηφίσει, ότι εξακολουθεί να «πλανάται πλάνην οικτρά».

Ο Καβάφης κάποτε είχε πει, «ίσως το φως να είναι μία νέα τυραννία. Ποιος ξέρει τι καινούρια πράγματα θα δείξει». Και η Κυβέρνηση αυτή το μόνο που φροντίζει είναι να μας «αλλάζει τα φώτα» και δεν πρέπει να υπάρχει η παραμικρή αμφιβολία ότι θα συνεχίζει να το κάνει ανερυθρίαστα.

Θα πρέπει να καταλάβουμε όλοι μας ότι, όσο αυτή η Κυβέρνηση παραμένει στην εξουσία δεν υπάρχει καμία προοπτική για ανάπτυξη και πρόοδο.

Δυστυχώς, τα δομικά προβλήματα της ελληνικής οικονομίας μετά από 10 έτη κρίσης παραμένουν και όσο υπάρχουν στη χώρα, περιορισμοί από τους κεφαλαιακούς ελέγχους αλλά και η ανησυχία της πολιτικής αστάθειας από τον εκλογικό νόμο που ψήφισαν τη συγκεκριμένη και δύσκολη αυτή χρονική συγκυρία, προσδοκώντας ότι θα διαφυλάξουν έτσι το πολιτικό τους μέλλον, δεν έχουμε καμία τύχη.

Μόνη λύση η αλλαγή των πολιτικών συσχετισμών και η υιοθέτηση του δικού μας μοντέλου ανάπτυξης και παραγωγής νέου πλούτου και όχι του «Σοβιετικού», του «Αμερικανικού», του «Γερμανικού» κ.οκ.

Για το Κίνημα Αλλαγής αποτελεί προτεραιότητα η δημιουργία ενός «ελληνικού» μοντέλου ανάπτυξης που θα ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις της νέας εποχής της πληροφορίας και των καινοτόμων τεχνολογιών που σηματοδοτούν την 4η βιομηχανική επανάσταση αλλά θα σέβεται τις ιδιαιτερότητες του λαού μας και θα εξισώνει τις κοινωνικές ανισότητες και δεν θα τις βλέπει ως φυσικά φαινόμενα, όπως δήλωσε,ατυχώς, ο αρχηγός της Ν.Δ.

Όλοι γνωρίζουμε πως, το πιο δημοφιλές εμπόριο ελπίδας είναι το να κάνουμε κάτι περισσότερο από το τίποτα. Δεν μας αξίζει και δεν πρέπει να τους αφήσουμε.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου