ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ

Ανανέωση και Πολιτική

ανανέωση-και-πολιτική-810576

Tου Δημήτρη Τσιμπανάκου,

Οικονομολόγου, Μέλους Ν.Ε. Μαγνησίας Κινήματος Αλλαγής

Η συζήτηση για τον ρόλο και την προσδοκώμενη συμβολή της νέας γενιάς στην πολιτική είναι επίκαιρη όσο ποτέ. Η οικονομική κρίση και η διαρροή εγκεφάλων στο εξωτερικό (Βrain Drain) έχει κάνει επιτακτική την αναζήτηση του «νέου» τα τελευταία χρόνιακαι αναδεικνύει στις μέρες μας ελλείμματα αντιπροσώπευσης.

Το αίτημα για ηλικιακή ανανέωση συμπεριλαμβάνει στον πυρήνα του το αίτημα ανανέωσης της πολιτικής· όμως, οι δύο μορφές ανανέωσης -η πολιτική και η ηλικιακή- δεν ταυτίζονται. Η τάση να προσεγγίζουμε την ηλικιακή ανανέωση ως υποκατάστατο της πολιτικής όχι μόνο δεν αναδεικνύει τη σημασία του ηλικιακού παράγοντα αλλά απειλεί να τον καταβαραθρώσει.

Η οικονομική κρίση πυροδότησε την κρίση εμπιστοσύνης των πολιτών στο πολιτικό σύστημα. Η άποψή μου είναι πως με το νέο στην πρώτη γραμμή της πολιτικής θα μπορούσε να επιτευχθεί μια περίοδος «εκεχειρίας» σε αυτό το επίπεδο της κρίσης. Η ενσωμάτωση όμως σε μια τέτοια περίπτωση και του απαραίτητου πολιτικού περιεχομένου θα αποτελούσε τον καταλύτη για αλλαγή. Από την άλλη μεριά υπάρχουν και αυτοί που διαφωνούν με αυτή την άποψη. Είναι αυτοί που την ανανέωση την έχουν ταυτίσει με τις μεταρρυθμίσεις: τις επικαλούνται συνεχώς, αλλά «όχι τώρα κι όχι έτσι».

Οι νεότερες ηλικίες μπορούν υπό προϋποθέσεις να αναδείξουν όψεις των κοινωνικών προβλημάτων αλλά και των απαιτούμενων πολιτικών δράσεων που οι παλαίμαχοι πολιτικοί συχνά αδυνατούν να συλλάβουν. Η έννοια της αξιολόγησης θα μπορούσε να αποτρέψει ή να περιορίσει την ανακύκλωση φθαρμένων ιδεών και πρακτικών σε όλες τις εκφάνσεις τις πολιτικής ζωής (κεντρική πολιτική σκηνή, τοπική αυτοδιοίκηση). Η αξιολόγηση αυτή δεν πρέπει να αφορά μόνο τα πολιτικά κόμματα και τις ηγεσίες τους αλλά κυρίως την ίδια την κοινωνία που θα πρέπει να είναι ενεργή και να επηρεάζει τα πολιτικά και κοινωνικά δρώμενα ακόμα και σε περιόδους κρίσης.

Η ηλικία έχει λοιπόν τη σημασία της, όμως είναι μια σημασία ενισχυτική του προγραμματικού πολιτικού λόγου που καλείται να εκφράσει. Ζητούμενο είναι οι θεσμικές μέριμνες και παρεμβάσεις που θα επιτρέψουν στη νέα γενιά να προωθήσει δυναμικά μια γνήσια πολιτική ανανέωση.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου