Το περιβάλλον είναι προτεραιότητα

Τελευταία ενημέρωση: 2018-06-07, 11:04:26
Το περιβάλλον είναι προτεραιότητα

Από την Ανεξάρτητη Κίνηση Ενεργών Πολιτών «Βόλου Κοινωνία» με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος λάβαμε και δημοσιεύουμε την παρακάτω ανακοίνωση:

Η συντονιστική επιτροπή της κίνησης ενεργών πολιτών «Βόλου Κοινωνία» με αφορμή την 5η Ιουνίου η οποία γιορτάζεται ως παγκόσμια ημέρα περιβάλλοντος, αποφάσισε να μιλήσει με σταράτα λόγια, χωρίς ευχολόγια για τη συνεχιζόμενη υποβάθμιση του περιβάλλοντος και της ποιότητας ζωής μας. Θεωρεί υπεύθυνους την κυβερνητική πολιτική, την Περιφέρεια, τον Δήμο Βόλου και τις επιχειρήσεις χωρίς να αθωώνεται η συμπεριφορά κάποιων δημοτών.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση σωστά έχει αναγνωρίσει και τις επιχειρήσεις ως υπεύθυνες για την κατάσταση του περιβάλλοντος και ότι οφείλουν να έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο στην «Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη», όρος που έχει εισαχθεί στην ευρωπαϊκή πολιτική. Χρειάζεται όμως να ενισχυθεί ο πολιτικός ρόλος της Ε.Ε., ώστε να σταματήσουν τα περιβαλλοντολογικά εγκλήματα που συντελούνται όλο και συχνότερα στον ευρωπαϊκό χώρο. Η κλιματική αλλαγή πλέον δεν αφορά το αύριο και μας αφορά όλους.

Η κυβέρνηση νομοθετεί, υπάρχει μία δαιδαλώδης πολυνομία, οι νόμοι δεν εφαρμόζονται ή ισχύουν κατά περίπτωση, δεν υπάρχουν καλά οργανωμένες υπηρεσίες προληπτικού ελέγχου, αλλά το χειρότερο είναι ότι δεν υπάρχει η επιβαλλόμενη πολιτική βούληση για την εφαρμογή τους. Οι κυβερνήσεις της χώρας στη μεταβιομηχανική εποχή, υποταγμένες στις δυνάμεις της αγοράς και την ολιγαρχία, αδυνατούν να ασκήσουν τον πολιτικό τους ρόλο προς όφελος της περιβαλλοντικής ισορροπίας και της δημόσιας υγείας.

Η σημερινή κυβέρνηση δεν έχει προτεραιότητα στην εφαρμογή του Ν.4042/12 για την ολοκληρωμένη διαχείριση των αστικών αποβλήτων, μέσω του εθνικού και περιφερειακού σχεδιασμού, ώστε να υλοποιηθούν από τους Δήμους οι στόχοι του προγράμματος μέχρι το 2020. Έτσι ο υπουργός κ. Φάμελλος καταφεύγει στην εύκολη λύση της καύσης εισαγόμενων σκουπιδιών υπό την πίεση επιχειρηματικών συμφερόντων. Η Περιφέρεια κατά την άποψή μας δεν έχει διεκδικήσει όσο έπρεπε δυναμικά την κατασκευή έργων που θα αναβάθμιζαν την ποιότητα ζωής των κατοίκων της περιοχής, όπως κατασκευή έργων βιολογικού καθαρισμού των υγρών αποβλήτων στους Δήμους για την προστασία του Παγασητικού αλλά και του υδροφόρου ορίζοντα. Επίσης δεν έχει σταθερή πολιτική στην εφαρμογή του προληπτικού ελέγχου για την αυστηροποίηση των περιβαλλοντικών όρων στις εκπομπές ρύπων και αφήνει το έδαφος ελεύθερο για τον έλεγχο από τις ίδιες τις βιομηχανίες (!!!).

Ο Δήμος Βόλου και ο ΣΥΔΙΣΑ έχουν σοβαρή ευθύνη, αφού δεν έχουν κανένα σχέδιο για την ομαλή λειτουργία του ΧΥΤΑ Βόλου, όταν το κύτταρο ταφής είναι ήδη κορεσμένο. Μέχρι τώρα βολεύτηκαν με έργα προηγούμενων δημοτικών αρχών, αλλά αυτό δεν θα κρατήσει για πολύ. Πρέπει ο Δήμαρχος Βόλου να δώσει ειλικρινείς απαντήσεις σε κρίσιμα ερωτήματα. Τι έχει κάνει ο Δήμος Βόλου για την εκκίνηση της ολοκληρωμένης διαχείρισης, την καθιέρωση των πράσινων σημείων και την λειτουργία ρευμάτων για τα ανακυκλούμενα υλικά; Τι έχει κάνει για την ευαισθητοποίηση της κοινωνίας των πολιτών, ιδιαίτερα των μαθητών; Τι γίνεται αλήθεια με τα σοβαρά προβλήματα λειτουργίας του βιολογικού καθαρισμού και της ποιότητας του πόσιμου νερού;

Οι πολίτες της περιοχής έχουν κινητοποιηθεί το τελευταίο διάστημα σε θέματα που αφορούν την αέρια ρύπανση, την ποιότητα νερού και τον βιολογικό καθαρισμό. Η επιβλητική διαδήλωση της 5ης Μαΐου έδειξε εμφατικά την αποφασιστικότητα των βολιωτών να προασπίσουν την ποιότητα ζωής και την υγεία τους.

Η ανεξάρτητη κίνηση ενεργών πολιτών «Βόλου Κοινωνία», έχει πλέον σταθερά στην ατζέντα της το ζήτημα του περιβάλλοντος και με τις όποιες δυνάμεις μας θα αναδείξουμε και θα προωθήσουμε τις αναγκαίες περιβαλλοντικές πολιτικές ώστε με τη συμβολή όλων των ενεργών και ευαισθητοποιημένων πολιτών να αλλάξουμε σελίδα στον Δήμο Βόλου.

Σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια γι'αυτό το άρθρο
Αποστολή σχολίου
4
+
9
=