ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ

12 Μαΐου ημέρα νοσηλευτή – τριας

12-μαΐου-ημέρα-νοσηλευτή-τριας-17714

Της Ευλαμπίας Μεντεκίδου,

Συνταξιούχου Νοσηλεύτριας/Διδάσκουσας Σχολής Νοσηλευτριών

Η Παγκόσμια Ημέρα Νοσηλευτών γιορτάζεται από το 1965 σε όλο τον κόσμο κάθε 12η Μαΐου, στην επέτειο γέννησης της Florence Nightingale, καθώς το έργο της θεωρείται η αρχή μιας νέας εποχής στην ιστορία της σύγχρονης Νοσηλευτικής Επιστήμης. Στη χώρα μας το επάγγελμα του Νοσηλευτή/τριας σε σχέση με άλλες χώρες αντιμετωπίζεται τόσο σε επίπεδο κοινωνικής αποδοχής όσο και σε επίπεδο επαγγελματικών συνθηκών, απαξιωτικά. Όμως δύσκολα κάποιος γνωρίζει πραγματικά τι προσφέρουν οι Νοσηλευτές, πράγμα το οποίο μπορεί να αντιληφθεί ίσως μόνον όταν νοσηλευτεί ο ίδιος ή κάποιος από το συγγενικό του περιβάλλον. Πολλά ρεπορτάζ αφιερώνονται στους σκληρά εργαζόμενους ιδιαίτερα κατά τις περιόδους των εορτών, χωρίς όμως να γίνεται αναφορά στους νοσηλευτές/τριες. Πριν λίγο καιρό γιορτάσαμε το Πάσχα. Άπειρες φορές τους προσπερνάει ο Επιτάφιος και η Ανάσταση, την ίδια στιγμή που εκείνοι αγωνιούν να σώσουν έναν ασθενή χωρίς να υπολογίζουν την ψυχολογική και σωματική καταπόνηση. Πολλές δε είναι οι φορές που υποδέχονται τον νέο χρόνο με τους νοσηλευόμενους ή και με το άψυχο σώμα κάποιου συνανθρώπου μας και όχι με την οικογένειά τους.

Σκεφτείτε τι θα γινόταν αν Νοσηλεύτριες και Νοσηλευτές δεν εμφανίζονταν στη δουλειά τους για μια εβδομάδα, πράγμα που συμβαίνει όταν απεργούν εκπαιδευτικοί, εφοριακοί, τελωνιακοί κλπ. Αποτελούν το θεμέλιο του Συστήματος Υγείας χωρίς να έχουν την ανάλογη αναγνώριση. Παρόλο που είναι αδικημένοι ως προς τις αποδοχές, ως εργαζόμενοι και ως συνταξιούχοι, έχουν μέσα τους το «σύνδρομο» της προσφοράς, καθώς είναι αρκετοί αυτοί που εξακολουθούν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους εθελοντικά στα Νοσοκομεία ή κάνοντας μαθήματα Α΄ Βοηθειών σε σχολεία, Συλλόγους ή όπου αλλού τους ζητηθεί.

Η Ημέρα του Νοσηλευτή/τριας ας σταθεί ως αφορμή για την κατανόηση του δύσκολου έργου των ανθρώπων, που επιλέγουν να υπηρετήσουν τον συνάνθρωπό τους στις πιο δύσκολες στιγμές του…

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου