ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ

Η μετάθεση της οδού Τζωρζ Χόρτον και πρόταση για οδό ζωγράφου Παλαιολόγου Θεολόγου

η-μετάθεση-της-οδού-τζωρζ-χόρτον-και-πρ-21045

Η μετάθεση της οδού Τζωρζ Χόρτον και πρόταση για οδό ζωγράφου Παλαιολόγου Θεολόγου στη Νέα Ιωνία

Από τον κ. Δημήτρη Κωνσταντάρα – Σταθαρά λάβαμε και δημοσιεύουμε την παρακάτω επιστολή:

Αξιότιμε κ. Διευθυντή

Στο Πρακτικό Νο 1/2018 Συνεδρίασης της Επιτροπής Ονοματοθεσίας και Μετονομασίας Οδών και Πλατειών Δήμου Βόλου, το οποίο επικυρώθηκε, πρόσφατα, από το Δημοτικό Συμβούλιο Βόλου (Αριθ. Απόφασης: 273/2018) αναφέρεται ότι «Η Επιτροπή λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι δεν έχει υλοποιηθεί η υπ’ αριθ. 216/2007 Απόφαση του Δ.Σ. Νέας Ιωνίας ως προς τη μετονομασία της οδού Αλωπίου σε οδό Τζωρτζ Χόρτον, αποφασίζει ΟΜΟΦΩΝΑ να ονομαστεί η οδός μεταξύ των οδών Ύδρας και Βυζαντίου, κάθετη στην οδό Αντιγόνης Μεταξά, σε οδό Τζωτζ Χόρτον».

Πρώτα – πρώτα δεν καταλαβαίνω τον λόγο της «μετάθεσης» της οδού Τζωρζ Χόρτον και τη λέξη «υλοποιηθεί». Αφού η οδός Αλωπίου με Απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Νέας Ιωνίας (216/2007) και με Έγκριση-Απόφαση της Περιφέρειας (7994/30-06-2008) έχει μετονομαστεί σε Τζωρζ Χόρτον (Φιλέλληνας, Πρόξενος των Η.Π.Α. στην Σμύρνη κατά την Μικρασιατική Καταστροφή του 1922) και επομένως είναι νομότυπος η μετονομασία, προς τι η «μετάθεση»; Νομίζω ότι δεν υπολείπεται παρά, να τοποθετηθεί η επιγραφή «ΟΔΟΣ ΤΖΩΤΖ ΧΟΡΤΟΝ» από την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου. Ή, μήπως, επειδή πέρασαν πολλά χρόνια από τις εγκρίσεις (Δήμου Νέας Ιωνίας και Περιφέρειας) και δεν τοποθετήθηκε η πινακίδα, από αμέλεια των Υπηρεσιών Δήμου Νέας Ιωνίας και Βόλου (το τονίζω αυτό), θεωρείται ότι δεν «υλοποιήθηκε»; Διαβάζω όμως στο ίδιο Πρακτικό της Επιτροπής Ονοματοθεσίας (1/2018) και στο Θέμα 1ο , ότι «υλοποιούνται» όλες οι Αποφάσεις ονοματοθεσίας οδών και πλατειών της Κοινότητας Αγριάς και, συνέχεια, ως Δήμου Αγριάς από το 1959 μέχρι το 2009. Ας «υλοποιηθεί», λοιπόν, κι αυτή η Απόφαση του Δήμου Νέας Ιωνίας (216/2007), που περιέχει την οδό Τζωρτζ Χόρτον και πολλές άλλες οδούς μεταξύ των οποίων και της οδού Αρνιώτη (άσχετο όνομα με τη Νέα Ιωνία, θεατρικός επιχειρηματίας της Αθήνας!) σε οδό Βαγγέλη Σκούρα, του γνωστού γιατρού-ανθρωπιστή και βουλευτή και του λογοτέχνη από τη Νέα Ιωνία Παναγιώτη Κατσιρέλου (μέρος της οδού Χρ. Λούλη) και ας τοποθετηθούν σχετικές πινακίδες.

Τέλος προτείνω, αφού η οδός Τζωρτζ Χόρτον παραμείνει στη θέση της (μετονομασία από Αλωπίου), «η οδός μεταξύ Ύδρας και Βυζαντίου που είναι κάθετη στην οδό Αντιγόνης Μεταξά» να ονομαστεί «οδός ζωγράφου Παλαιολόγου Θεολόγου» προς τιμή του καταξιωμένου συμπολίτη μας ζωγράφου από τη Νέα Ιωνία, ο οποίος παρεχώρησε 35 έργα του στον Δήμο Βόλου (Πράξη αποδοχής 329/2013), τα οποία φιλοξενούνται σε ιδιαίτερη αίθουσα του Πολιτιστικού Κέντρου Νέας Ιωνίας, δεδομένου, πως σ’ εκείνη την περιοχή (Νέο Δέλτα) υπάρχουν ονόματα οδών καλλιτεχνών-λογοτεχνών (Καζαντζάκη, Λουντέμη, Αντιγόνης Μεταξά κ. ά.).

Επιπροσθέτως, θα παρακαλούσα να «υλοποιηθεί» και η Απόφαση του Δήμου Βόλου 323/2014 και Έγκριση Περιφέρειας 630/39775/05-03-2015, που μετονομάζεται η οδός Ξηριά (πάνω από το Στρατόπεδο, οδός που βρίσκεται το 2ο Γυμνάσιο Νέας Ιωνίας, κάθετος στην οδό Δημάρχου Γ. Δοξοπούλου) σε ΟΔΟ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΜΠΑΛΗ και να τοποθετηθεί σχετική πινακίδα.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου