ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ

46ο Συνέδριο της ΠΟΕ-ΟΤΑ με τη ΔΑΣ-ΟΤΑ ενισχυμένη

46ο-συνέδριο-της-ποε-οτα-με-τη-δασ-οτα-ενι-32686

Ταξικό συνδικαλιστικό – εργατικό κίνημα ελπίδας και ανατροπής

Της Εύης Γ. Καρυδάκη,

Επικεφαλής ΔΑΣ-ΟΤΑ Μαγνησίας, Πρόεδρου Συνδικάτου Εργαζομένων ΟΤΑ ν. Μαγνησίας

Το 46ο Συνέδριο της ΠΟΕ-ΟΤΑ ανέδειξε της ΔΑΣ-ΟΤΑ ενισχυμένη και σε ψήφους και σε έδρες, με 40 αντιπροσώπους παραπάνω από το 2015.

Το Συνέδριο της Ομοσπονδίας μας πραγματοποιήθηκε την ώρα που ξεδιπλώνεται με γοργούς ρυθμούς από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ το αφήγημα για την μετά τα μνημόνια εποχή και το τέλος της «Επιτροπείας». Ο στόχος προφανής: η καλλιέργεια νέων αυταπατών στους εργαζομένους η απόσπαση της συναίνεσης τους και, αν είναι εφικτό, η υιοθέτηση προαπαιτούμενων και μέτρων που θα λειτουργήσουν σαν ένας ακόμη κρίκος στη μακριά αλυσίδα των δεσμών μας.

Γνώριζαν και γνωρίζουν ότι δεν είναι αποτελεσματική η μόνιμη καταφυγή στον αυταρχισμό και την καταστολή, ποντάρουν την εναλλαγή του μαστίγιου με το καρότο για να πετύχουν το σβήσιμο των κραδασμών τη διέξοδο σε ανώδυνα μονοπάτια της δίκαιης αγανάκτησής μας για την αντιλαϊκή πολιτική τους.

Στήριγμά τους στην επιχείρηση «ενσωμάτωση», τα συνδικαλιστικά τους δεκανίκια, ο εργοδοτικός -κυβερνητικός συνδικαλισμός. Πότε απροκάλυπτα και πότε καλυμμένα, όλα αυτά τα χρόνια αλλά ιδιαίτερα το τελευταίο διάστημα, Συνδικαλιστική Ανατροπή ΔΑΚΕ και δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ δίνουν τα ρέστα τους στη στήριξη των πολιτικών στόχων των κομμάτων του κεφαλαίου, όπως αυτοί εκφράζονται και στους εργαζομένους του ΟΤΑ σημαίνοντας σιωπητήριο στους χώρους δουλειάς.

Αλλά επειδή στη Μαγνησία εξέλειπαν «επισήμως» η ΔΑΚΕ και η αμιγώς Συριζαϊκή παράταξη έχουμε πλούσια πείρα από το ρόλο της Συνδικαλιστικής Ανατροπής που επάξια καλύπτει το κενό τους, σφιχταγκαλιασμένοι όλοι μαζί, πρώην ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ, ΣΥΡΙΖΑ-ΛΑΕ-ΔΗΜΑΡ-ΠΟΤΑΜΙ… και λοιποί συγγενείς , με όλες τις γέφυρες απλωμένες σε Δημοτικές Αρχές και Κυβερνήσεις.

Αλήθεια, συνάδελφοι της ενιαίας παράταξης «ΠΛΑΓΕΡΑΣ» του Συλλόγου, θα βγείτε πάλι στο μεϊντάνι όπως κάνατε το 2014, όταν προτρέπατε τους εργαζομένους να περιμένουν την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ η οποία θα έσκιζε τα μνημόνια;

Θα τολμήσετε να κάνετε τον παραμυθά και τον τελάλη τους τέλους των μνημονίων την ώρα που θα παραμένουν εν ισχύ και μετά τον Αύγουστο οι 800 μνημονιακοί νόμοι και θεσμοθετημένα μέτρα, όπως το αφορολόγητο και ο επανυπολογισμός των συντάξεων;

Θα έχετε την τσίπα να σταθείτε μπροστά στους συναδέρφους και να τους πείτε να μην διεκδικούν την κάλυψη των απωλειών, όταν είναι σε πλήρη εφαρμογή το μισθολόγιο- άσπρος σίφουνας που εξαφάνισε δύο χρόνια από τη μισθολογική μας εξέλιξη;

Θα ξαναπείτε, όπως το ’14, πως υπάρχει και καλή αξιολόγηση την ώρα που η διοίκηση με στόχους που εσείς έχετε εισηγηθεί θα συνδέεται άμεσα με τις αποδοχές και τα καθήκοντά μας μέσω των περιγραμμάτων εργασίας διευκολύνοντας την επέλαση των ιδιωτικοποιήσεων υπηρεσιών και την απρόσκοπτη εφαρμογή κατασχέσεων περιουσιών και λογαριασμών λαϊκών νοικοκυριών; Μπορεί βέβαια να τηρήσετε αιδήμονα σιγή όπως τον περασμένο Γενάρη που ήσασταν εξαφανισμένοι όταν με το πολυνομοσχέδιο για την τρίτη αξιολόγηση έμπαινε στο σφαγείο το απεργιακό δικαίωμα δρομολογούνταν η κατάργηση των ΒΑΕ και του ανθυγιεινού και έκλεινε κάθε χαραμάδα για μονιμοποίηση συμβασιούχων.

Καταλαβαίνουμε την αγωνία του να πατάς σε δύο βάρκες παριστάνοντας τον αγωνιστή και τον ανεξάρτητο, αλλά πάντα ελλοχεύει σε αυτές τις περιπτώσεις ο κίνδυνος της γελοιοποίησης, όπως στην υπόθεση των οφειλομένων ΜΑΠ και γάλακτος στους εργαζομένους του Δήμου Βόλου, όπου παρά τις πράγματι φιλότιμες προσπάθειές σας να αποσπάσετε αγωνιστικές διαμνημονεύσεις η υπηρεσία σας ως ορντίναντσα της τότε δημοτικής αρχής σας ακολουθεί σαν τη σκιά σας. Τέτοιο αλισβερίσι με μνημονιακές δημοτικές αρχές που να δίνει το δικαίωμα ο υπόλογος αντιδήμαρχος, χρησιμοποιώντας πρώτο πληθυντικό πρόσωπο, να σας υπενθυμίζει στα social media τη δίκη που προκαλέσαμε εναντίον τους, δεν πιστεύουμε να έχει ανάλογο προηγούμενο.

Μας είναι παγερά αδιάφορο εάν σας έχουν υποσχεθεί ανταλλάγματα και οφίτσια οι δυνάμεις που διαγκωνίζονται για να εκφράσουν πολιτικά το χώρο της σοσιαλδημοκρατίας. Προσπερνάμε τις προσωπικές σας αντιθέσεις, με πρόσφατο και κραυγαλέο το παράδειγμα , το πρωτοπαλίκαρο της Δημοτικής Αρχής Μπέου, στη διάρκεια των αρχαιρεσιών του Συλλόγου μας, να μοιράζει οδηγίες στους εργαζόμενους «ψηφίστε Μαγιάκο».

Στεκόμαστε στην πάγια οπορτουνιστική – υπονομευτική τακτική σας που έρχεται από πολύ μακριά – ακόμη και από τις δεκαετίες του 20 και του 30- δηλαδή να μπαίνετε στους αγώνες όταν εκτιμάτε ότι η κατάσταση ξεφεύγει από τα χέρια σας.

Ο στόχος πάλι προφανής: βάζετε πλάτη από άλλο δρόμο, μέσα από μικροδιεκδικήσεις και τακτικισμούς, αλλά σαφή υποχώρηση στην κορύφωση των αγώνων ώστε να περάσουν οι επιλογές της εργοδοσίας.

Σας θυμίζουμε ότι στα τέλη Μαΐου πέρυσι σε συνεδρίαση του ΔΣ, αρνηθήκατε να πάρετε θέση για την υποστήριξη της πρότασης της Παναττικής Επιτροπής των συμβασιούχων για μετατροπή των συμβάσεων σε αορίστου χρόνου, που θα κατέθεταν στη βουλή. Και ω του θαύματος ενώ δεν είχε γίνει καμιά προπαρασκευή για την οργάνωση του αγώνα, προσφερθήκατε ακόμη και χωρίς να είσαστε απεργοί να συνοδεύσετε τους συμβασιούχους στην Αθήνα, μόνο και μόνο για να τους αποκόψετε από τις ταξικές δυνάμεις. Αποτέελσμα το κρίσιμο Σαβατοκύριακο που κορυφωνόταν η μάχη για μη βγει απορριματοφόρο στους δρόμους διαρρέονταν εντέχνως στους συμβασικούχους του Βόλλου απόψεις του τύπου «η πόλη πρέπει να μείνει καθαρή», «να μην τα σπάσουμε εντελώς με τη δημοτική αρχή» κλπ.

Η πλειοψηφία του ΔΣ στελέχη της Συνδικαλιστικής Ανατροπής, αντί να πρωτοστατήσουν ώστε να συνεχιστούν οι καταλήψεις στα αμαξοστάσια υλοποιώντας την απόφαση και τη εκτελεστικής επιτροπής, αποφάσισαν στην ουσία να αβαντάρουν τη δημοτική αρχή Μπέου, που καυχιόταν στα κανάλια ότι ο Βόλος είναι η μοναδική καθαρή πόλη στην Ελλάδα, εν μέσω σφοδρών απεργιακών κινητοποιήσεων. Έδωσαν τον χρόνο και το χώρο στην ουσία να οργανωθεί η απεργοσπασία να υποχωρήσουν ακόμη περισσότερο οι μόνιμοι συνάδερφοι που δέχονταν ήδη την πίεση της δημοτικής αρχής και των ΜΜΕ.

Αυτά που περιγράφονται παραπάνω είναι η μία γραμμή, ανεξάρτητα από αποχρώσεις, μέσα στο συνδικαλιστικό κίνημα. Είναι γραμμή ενσωμάτωσης και υποταγής που συμβάλει στη συσκότιση των αιτιών της πολιτική ς που προωθεί τα συμφέροντα των μονοπωλιακών Ομίλων και την εκφράζουν μέσω διάφορων διαχειριστικών μιγμάτων τα κόμματα του ευρωμονόδρομου.

Υπηρετεί τη δημιουργία του μικρού διοικητικά εκσυγχρονισμένου επιτελικού και τάχα ακομμάτιστου κράτους βασικού εργαλείου για την απρόσκοπτη μεταφορά αρμοδιοτήτων πόρων και υπηρεσιών στα ιδιωτικά συμφέροντα, ανοίγοντας νέα πεδία κερδοφορίας για τους επιχειρηματικούς ομίλους. Στην άλλη όχθη στέκεται η ΔΑΣ-ΟΤΑ, οι ταξικές δυνάμεις που παλεύουν για την ανασύνταξη του κινήματος και την αναβάθμιση της συμμετοχής όλων των εργαζομένων στη λήψη αγωνιστικών αποφάσεων μέσα από μαζικές διαδικασίες. Είναι η ΔΑΣ-ΟΤΑ και το ΠΑΜΕ που αποκαλύπτουν κάθε φορά τις στοχεύσεις των εργοδοτών και του κράτους τους ρίχνοντας τις τεχνητές διαχωριστικές γραμμές μεταξύ μόνιμων και συμβασιούχων μέσα στην εργατική τάξη και ξεγυμνώνοντας τον συντεχνιασμό, που καλλιεργούν οι κυρίαρχες ελίτ με το διαίρει και βασίλευε.

Με ταξικά προσανατολισμένο σχέδιο δράσης συγκεντρώνουμε δυνάμεις για το χτίσιμο της κοινωνικής συμμαχίας, που θα ανοίξει με την πάλη της τον δρόμο για την έξοδο της χώρας από τους δολοφονικούς ιμπεριαλιστικούς μηχανισμούς και την ανατροπή αυτής της πολιτικής που μας καταδικάζει στη φτώχια, την εξαθλίωση και τους πολέμους. Σ’ αυτήν την ρότα, που θα οδηγεί στη ρίζα του προβλήματος θα έρχονται και κατακτήσεις, που πάντα όμως θα αμφισβητούνται από το πολιτικό προσωπικό της αστικής τάξης, όπως γίνεται με την προσωρινή επέκταση του ανθυγιεινού και σε άλλες ειδικότητες, ενώ παράλληλα σχεδιαζόταν η εκ βάθρων αποδόμησή του.

Σήμερα δεν μπορεί κανείς να χρησιμοποιήσει ούτε ως υπόσχεση ούτε ως απειλή τη ρήση «σιμά κοντά είν’ τα Γιάννενα». Πέρασαν ήδη τα Γιάννενα και ο καθένας πρέπει να πάρει τις αποφάσεις του. Καλούμε όλους τους συναδέρφους , όσοι αναγνωρίζουν την καθαρότητα των θέσεών μας, τη συνέπεια λόγων και έργων, την ανιδιοτέλεια, την αποφασιστικότητα της ΔΑΣ-ΟΤΑ και των στελεχών της να στηρίξουν όπως χθες με την ψήφο τους, σήμερα και αύριο μέσα από τους κοινούς ταξικούς αγώνες μας , τη δημιουργία των προϋποθέσεων για μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους, δουλειά με δικαιώματα σε μια κοινωνία όπου τον πλούτο που παράγουν θα τον διαφεντεύουν οι εργαζόμενοι και όχι οι εκμεταλλευτές τους.

ΌΛΟΙ στην πρωτομαγιάτικη απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ, Τρίτη 10.30 στην Πλατεία Πανεπιστημίου.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου