ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ

Το κίνημα ενάντια στην καύση σκουπιδιών δυναμώνει! Πώς μπορεί να κερδίσει;

το-κίνημα-ενάντια-στην-καύση-σκουπιδι-37986

Του Νίκου Κανελλή, δημοτικού συμβούλου Βόλου

Το κίνημα ενάντια στην καύση σκουπιδιών δυναμώνει καθημερινά και ασκεί όλο και μεγαλύτερη πίεση σε όλους τους υπεύθυνους του εγκλήματος. Με τη δράση της Επιτροπής Αγώνα Πολιτών και με τη συμμετοχή όλο και περισσότερου κόσμου στις κινηματικές διαδικασίες, το θέμα της καύσης σκουπιδιών όχι μόνο δεν έχει θαφτεί, όπως θα ήθελαν η εταιρεία και οι φίλοι της, αλλά είναι σήμερα το κυρίαρχο τοπικό ζήτημα στον Βόλο και σιγά σιγά λαμβάνει και πανελλαδική δημοσιότητα.

Σημείο καμπής στον αγώνα ήταν η πρόσφατη κινητοποίηση της Επιτροπής Αγώνα Πολιτών έξω από το εργοστάσιο της ΑΓΕΤ. Την Κυριακή 1η Απριλίου δεκάδες πολίτες συγκεντρώθηκαν έξω από το εργοστάσιο για να διαμαρτυρηθούν για την εκφόρτωση σκουπιδιών από την Ιταλία με προορισμό τους κλιβάνους της ΑΓΕΤ. Όταν οι πολίτες μπλόκαραν νταλίκα και άνοιξαν το συσκευασμένο φορτίο, αποδείχτηκε ότι τα δήθεν επεξεργασμένα και ακίνδυνα δευτερογενή καύσιμα από σκουπίδια (RDF) ήταν κανονικότατα σκουπίδια, κυρίως πλαστικά και νάιλον! Μετά από απαίτηση των πολιτών και πολύωρη παραμονή στο μπλόκο η Περιφέρεια Θεσσαλίας έστειλε υπάλληλο για να πάρει δείγμα και να αποδειχτεί η σύσταση του φορτίου.

Η εικόνα του πλαστικού που πήγαινε για καύση σε συνδυασμό με τις συλλήψεις μελών της Επιτροπής, που έγιναν με χειρουργικό τρόπο, λίγα λεπτά μετά την αποχώρηση των περισσότερων από το μπλόκο, ταρακούνησαν την τοπική κοινωνία του Βόλου για τα καλά. Τα δυο γεγονότα έδειξαν πόσο στημένη είναι η όλη ιστορία και πόσο οι «θεσμοί» του κράτους, που δήθεν υπάρχουν για το καλό των πολιτών, στην πραγματικότητα λειτουργούν για τα συμφέροντα των ιδιωτικών πολυεθνικών εταιρειών.

Στη συνέχεια ακολούθησαν αλυσιδωτές αντιδράσεις. Την Τετάρτη 4 Απριλίου το Περιφερειακό Συμβούλιο Θεσσαλίας, με ομόφωνη απόφαση του, ανακάλεσε τη θετική γνωμοδοτική απόφαση που είχε λάβει το 2013 και να τάχθηκε ενάντια στην καύση. Επιπλέον, ο Εμπορικός και ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Βόλου προστέθηκαν στους φορείς που τάσσονται ενάντια στην καύση πλάι στον Ιατρικό Σύλλογο Μαγνησίας, η Ένωση Ελλήνων Χημικών, το ΤΕΕ Μαγνησίας κα.

Θλιβερές εξαιρέσεις οι συνδικαλιστικές ηγεσίες του Σωματείου Εργαζομένων της ΑΓΕΤ, της Ομοσπονδίας Εργαζομένων Τσιμέντου και του Εργατικού Κέντρου Βόλου. Οι συνδικαλιστές αυτοί κλείνουν τα μάτια στα επιστημονικά στοιχεία για την τεράστια επικινδυνότητα της καύσης σκουπιδιών, αρνούνται να υπερασπιστούν την υγεία των ίδιων των εργαζομένων και διασπείρουν την κινδυνολογία για κλείσιμο του εργοστασίου και μαζικές απολύσεις, αναπαράγοντας έτσι τον εκβιασμό της Lafarge-Holcim.

Επόμενος μεγάλος σταθμός του κινήματος είναι το συλλαλητήριο που διοργανώνει η Επιτροπή Αγώνα Πολιτών το Σάββατο 5 Μαΐου. Από αυτή την κινητοποίηση δεν πρέπει να λείψει κανείς!

Μαζικοί φορείς, εργατικά σωματεία, επαγγελματικές ενώσεις, επιστημονικοί σύλλογοι, η εκπαιδευτική κοινότητα, πολιτικές και κινηματικές συλλογικότητες ακόμη και αθλητικά και πολιτιστικά σωματεία πρέπει να ανταποκριθούν στο κάλεσμα της Επιτροπής Αγώνα Πολιτών με στόχο ένα συλλαλητήριο που θα προκαλέσει «σεισμό»!

Όμως, το πιθανότερο είναι η κυβέρνηση να μην υποχωρήσει με ένα συλλαλητήριο, όσο μαζικό και να είναι. Η αιτία είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ εδώ και καιρό έχει υποταχθεί στα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα και εφαρμόζει υπάκουα ό,τι της ζητήσουν προκειμένου να αυξάνεται η κερδοφορία τους. Στο καπιταλιστικό κυνήγι του κέρδους το περιβάλλον και η δημόσια υγεία θεωρούνται παράπλευρες απώλειες. Γι’ αυτό συνεχίζεται η καταστροφή της Χαλκιδικής από την Eldorado Gold, για αυτό προωθείται η απολύτως καταστροφική εξόρυξη πετρελαίου στο Ιόνιο και την Ήπειρο, για αυτό ιδιωτικοποιείται ακόμη και το νερό, κοκ.

Κατά συνέπεια, το κίνημα πρέπει να προετοιμαστεί και να σχεδιάσει από τώρα τα βήματα κλιμάκωσης του αγώνα μετά το συλλαλητήριο της 5ης Μάη που όλα δείχνουν ότι θα έχει πολύ μεγάλη επιτυχία.

Και το ισχυρότερο όπλο που έχουμε είναι να χτυπήσουμε το οικονομικό κατεστημένο εκεί που πονάει, δηλαδή στην παραγωγή κερδών, παραλύοντας την τοπική οικονομία.

Αυτό μπορεί να γίνει αν το κίνημα και οι μαζικοί του φορείς αποφασίσουν ότι μια μέρα δεν θα δουλέψει τίποτα στον Βόλο. Ούτε τα εμπορικά καταστήματα, ούτε τα εργοστάσια, ούτε οι ιδιωτικές επιχειρήσεις, ούτε οι τράπεζες, ούτε οι δημόσιες υπηρεσίες, ούτε η εκπαίδευση, ούτε τα μέσα μεταφοράς, ούτε οι καφετέριες, ούτε καν τα «ιερά» μας τσιπουράδικα… Μια 24ωρη τοπική γενική απεργία σε συνδυασμό φυσικά με νέο μαζικό κατέβασμα στους δρόμους είναι βέβαιο ότι θα στριμώξει ακόμη περισσότερο την εταιρεία και την κυβέρνηση.

Με δεδομένη τη σημερινή κατάσταση και τους συσχετισμούς ειδικά στο συνδικαλιστικό κίνημα (όπου επικρατούν οι υποταγμένες δυνάμεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ) μια 24ωρη τοπική γενική απεργία μπορεί να πραγματοποιηθεί αν χτιστεί από τα κάτω και να επιβληθεί στη συνέχεια στις ηγεσίες. Δηλαδή αν πάρουν την πρωτοβουλία αγωνιστές της βάσης θέτοντας αυτή την πρόταση στους μαζικούς φορείς του κινήματος: πρωτοβάθμια εργατικά σωματεία, οργανώσεις νεολαίας, επαγγελματικές ενώσεις, κοινωνικοί και περιβαλλοντικοί φορείς κοκ.

Είναι απαραίτητο η Επιτροπή Αγώνα Πολιτών να επιλέξει μια συγκεκριμένη ημερομηνία που να δίνει επαρκή χρόνο ώστε να αναπτυχθεί μια μαζική καμπάνια στη βάση της κοινωνίας. Μια τέτοια ημερομηνία θα μπορούσε να είναι προς τα τέλη του μήνα Σεπτέμβρη. Μια τοπική γενική απεργία, εφόσον εξαγγελθεί, θα μπορεί να έχει τεράστια επιτυχία ιδιαίτερα αν μπορέσουμε να δημιουργήσουμε επιτροπές αγώνα στις διάφορες συνοικίες που να αναλάβουν όλη την πρακτική προετοιμασία και την ενημέρωση της τοπικής κοινωνίας για την κινητοποίηση. Μια τέτοια γενική απεργία, εννοείται, δεν θα πρέπει να θεωρείται το τελευταίο βήμα του αγώνα μας αλλά το πρώτο βήμα κλιμάκωσης μετά το συλλαλητήριο της 5ης Μάη, σε περίπτωση που η κυβέρνηση επιμένει να καλύπτει τα εγκληματικά σχέδια των ιδιοκτητών της ΑΓΕΤ.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου