ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ

Οι θέσεις της Νέας Δημοκρατίας για την Παιδεία

οι-θέσεις-της-νέας-δημοκρατίας-για-την-62852

Του Δημήτρη Μποσνάκη

Η Παιδεία είναι η δύναμη που μπορεί να αλλάξει την τύχη ενός λαού, να δώσει νέες προοπτικές και διαβατήριο ένταξης ανάμεσα στους αναπτυγμένους λαούς. Για να γίνει αυτό, η παιδεία πρέπει να διέπεται από ευγενή ανταγωνισμό, ελευθερία της σκέψης και του λόγου και προώθηση των αρίστων στην εμπροσθοφυλακή της κοινωνίας. Επιπλέον, η παιδεία και η εκπαίδευση πρέπει να είναι συνδεδεμένες με την επιστημονική και διανοητική πρωτοπορία, με την οικονομία και την επαγγελματική προοπτική των γενεών του μέλλοντος.

Με ανάλογους προβληματισμούς διανθίστηκε η υποδειγματική ομιλία της τομεάρχου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων της Νέας Δημοκρατίας κ. Νίκης Κεραμέως, Βουλευτού Επικρατείας, στην πρόσφατη επίσκεψή της στο Βόλο, κρατώντας αμείωτο το ενδιαφέρον ενός μεγάλου πλήθους, που της έθεσε πλήθος ερωτημάτων και έλαβε ολοκληρωμένες και ειλικρινείς απαντήσεις.

Δίνοντας έμφαση στο ελεύθερο σχολείο του μέλλοντος που θα προετοιμάσει τη γενιά των νέων που το 2033 θα μπει στην αγορά εργασίας, έδωσε δύναμη προοπτικής, όραμα αλλαγής και ανοιχτούς ορίζοντες στη σκέψη, στην πλατειά χρήση της τεχνολογίας, στο θεμιτό ανταγωνισμό σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης. Σε μια παιδεία όπου όλοι, εκπαιδευτικοί και μαθητές, θα είναι υποχρεωμένοι εκ των πραγμάτων να γίνονται καθημερινά καλύτεροι. Άνεμος προοπτικής και ελπίδας σε ένα εκπαιδευτικό σύστημα υποταγμένο στην πολιτική σκοπιμότητα, στην ισοπέδωση προς τα κάτω, στην ιδεοληψία απέναντι στην αριστεία, στην εύνοια των τυχερών και των ανέμελων.

Στον σημερινό νέο που περιμένει στην ουρά για μια αδιάφορη καριέρα στο Δημόσιο, αντιπαρέβαλε τη δυναμική του νέου που χτίζει μόνος του το μέλλον του. Στην αοριστία και στην υποσχεσιολογία της σημερινής κυβέρνησης, αντέτεινε την ειλικρίνεια, τον προγραμματισμό, την παροχή ευκαιριών, την επιβράβευση της προσπάθειας και της διάκρισης. Απέναντι στην πολιτική απάτη της υποσχεσιολογίας, αντιπαρέβαλε το δικαίωμα στην αυτοαξιολόγηση, στη δίκαιη αμοιβή, στο άνοιγμα των επαγγελματικών ευκαιριών.

Η υπεροχή του προγράμματος της Νέας Δημοκρατίας, όπως πειστικά εκτέθηκε από την επικοινωνιακά χαρισματική κ. Κεραμέως, έναντι της σημερινής κυβέρνησης, έγκειται στα εξής σημεία:

1) Η Νέα Δημοκρατία δεν υπόσχεται. Παίρνει το νέο από το χέρι και του δείχνει τους δρόμους της αυτενέργειας, της έρευνας και της πρωτοβουλίας.

2) Το μέλλον δεν είναι μια συνέχεια του τραυματικού παρελθόντος. Το μέλλον βρίσκεται στην τεχνολογία της επικοινωνίας, της πληροφόρησης, της διαρκούς μάθησης.

3) Τα ταμπού και οι ιδεοληψίες είναι σκοπιμότητες που εξυπηρετούν την υποβάθμιση του πολίτη, την εξίσωση προς τα κάτω. Η προστασία του πολίτη γίνεται με το δημοκρατικό δικαίωμα, την ελευθερία λόγου και σκέψης, τον θεμιτό ανταγωνισμό που δημιουργεί ευκαιρίες γι’ αυτούς που τις επιδιώκουν.

Η παιδαγωγική παρακολούθηση του παιδιού από την ηλικία των 0-6 ετών, η στήριξη της οικογένειας με το ολοήμερο σχολείο, του εκπαιδευτικού με τη διαρκή επιμόρφωση, του εργατικού νέου με την αξιολόγηση των προσόντων του, της σταθερής εργασίας με την εξασφάλιση της θέσης του εργαζομένου, είναι οι παράπλευρες πρόνοιες. Ιδιαίτερη μέριμνα για τη λειτουργία ενός πρότυπου σχολείου σε κάθε νομό. Μηχανή της ανάπτυξης παραμένει η ελεύθερη επιλογή, η αδιατάρακτη κοινωνική γαλήνη, οι ευκαιρίες προς τα πάνω, η θετική αξιολόγηση των προσόντων, και πάνω απ’ όλα η συνεκτίμηση μιας κοινής πορείας για πρόοδο. Και το κυριότερο, ο σαφής, ειλικρινής και κοινωνικά δίκαιος προγραμματισμός, χωρίς εκπλήξεις, ανατροπές, ευνοιοκρατία και αδιέξοδα.

Καθαρή σκέψη, ειλικρινής επικοινωνία, γνώση των διεθνών δεδομένων στην οικονομία και στην εκπαίδευση, μεταλαμπάδευση της πληροφορίας, ανοιχτός διάλογος και αμφίπλευρη επικοινωνία και μάθηση πρέπει να χαρακτηρίζουν τη σχέση του πολιτικού με τον πολίτη. Και ένα μάθημα καθοδήγησης στη νέα σχέση του πολιτικού με τον πολίτη που εγκαινιάζει η Νέα Δημοκρατία μας έδωσε υποδειγματικά η ομιλία της τομεάρχου Παιδείας κ. Νίκης Κεραμέως. Τυχεροί υπήρξαμε όσοι παρευρεθήκαμε σε μια τέτοια ειλικρινή και ενθαρρυντική ανταλλαγή απόψεων για το καυτό θέμα της εκπαίδευσης.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου