ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ

Πολύτεκνοι: Η αστείρευτη πηγή των αγωνιστών του 1821

πολύτεκνοι-η-αστείρευτη-πηγή-των-αγων-70781

Του Βασίλη Θεοτοκάτου,

Επιτίμου Δικηγόρου – Προέδρου της ΑΣΠΕ

Συμπληρώνονται εφέτος 198 χρόνια από την έναρξη της Ελληνικής Επαναστάσεως του 1821. Η Εθνεγερσία, όμως, εκείνη στηρίχθηκε στους νέους, που πλαισίωναν όλους τους στρατιωτικούς αρχηγούς από τον Αρχιστράτηγο τον Γέρο του Μωριά, τον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη, μέχρι τον αρχηγό της Ρούμελης, τον Γεώργιο Καραϊσκάκη, και τον θρυλικό Νικηταρά τον Τουρκοφάγο, τον ανιδιοτελέστερο όλων των αγωνιστών της Ελευθερίας. Ο πληθυσμός της Ελλάδος το 1821 ανήρχετο σε 937.865 και τότε οι Ελληνικές οικογένειες ήσαν πολύτεκνες στη συντριπτική τους πλειοψηφία, και ακριβώς αυτές ήσαν η αστείρευτη πηγή των αγωνιστών του 1821.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η οικογένεια των Υψηλάντηδων είχε οκτώ παιδιά και ο Αλέξανδρος ήταν εκείνος, που ως αρχηγός άρχισε την Επανάσταση στο Ιάσιο το 1821, ο δε αδελφός του Δημήτριος ήταν ο αρχηγός στην τελευταία νικηφόρα μάχη των Ελλήνων κατά των Τούρκων στις 12 Σεπτεμβρίου 1929 στην Πέτρα. Ο Δημήτριος Δικαίος, πατέρας του θρυλικού Παπαφλέσσα είχε αποκτήσει 28 τέκνα από δύο γάμους, 18 από τον πρώτο γάμο και 10 από τον δεύτερο γάμο, ο δε Παπαφλέσσας ήταν ο τελευταίος υιός του. Οι Χρυσανθακόπουλοι αδελφοί Θάνος, Κωνσταντίνος, Δημήτριος, Σταμάτης και Αγγελής κατήγοντο από το χωρίον Κούμανι των Πατρών, όλοι τους καπεταναίοι και πολεμιστές. Ο Πιέρος (Ηλίας) Μαυρομιχάλης είχε πέντε υιούς, τον Πέτρο γνωστό ως Πετρόμπεη, τον Κυριακούλη, τον Αντώνιο, τον Κωνσταντίνο ή Κωνσταντή και τον Ιωάννη. Ο Αθανάσιος Διάκος ήσαν πέντε αδέλφια (Απόστολος-Κωνσταντίνος-Αθανάσιος-Καλομοίρα και Σοφία). Ο Μάρκος Μπότσαρης είχε πέντε παιδιά. Ο Κίτσος Τζαβέλας ήσαν πέντε αδέλφια.

Η Λασκαρίνα Μπουμπουλίνα είχε αποκτήσει έξι τέκνα. Το ζεύγος Δόμνας και Αντώνη Βισβίκη είχαν αποκτήσει τέσσερα τέκνα. Ο Εμμανουήλ Παππάς είχε αποκτήσει οκτώ τέκνα (Ο υιός του Αθανάσιος αποκεφαλίσθηκε το 1826, ο Ιωάννης σκοτώθηκε στο Νιόκαστρο το 1825, πολεμώντας κατά των Αιγυπτίων του Ιμπραήμ, ο Νικόλαος σκοτώθηκε στο Καματερό το 1826, ο Γιώργος πέθανε αργότερα στη Βόνιτσα, ο Αναστάσιος στην Πάτρα και ο Μιχαήλ στη Χαλκίδα και το 1865 ζούσαν στις Σέρρες ο υιός του Κωνσταντίνος και η κόρη του Ελένη.

Ο Καρατάσος είχε πέντε παιδιά. Ο Άνθιμος Γαζής ήσαν εννέα αδέλφια η ηρωική μάνα του τα ανέθρεψε ως χήρα με σκληρή δουλειά. Λόγω του μεγάλου αριθμού των παιδιών έμειναν στην ιστορία ως οι οικογένειες των Κολοκοτρωναίων, των Μποτσαραίων, των Τζαβελαίων, της Δεληγιανναίων, των Μαυρομιχαλέων, των Κουντουριωταίων, Ανδρούτσοι, Δυοβουνιώται, Τρακαίοι, Πανουργιάδες και πλήθος άλλων οικογενειών. Είναι χαρακτηριστικό ότι στην απογραφή του 1861, δηλ. 40 χρόνια μετά την Εθνική Επανάσταση, η Ελλάς είχε πληθυσμό 1.096.810 κατοίκους. Από αυτούς μόνον το 3,36% ήσαν άνω των 65 ετών και οι νέοι ηλικίας μέχρι 25 ετών αποτελούσαν το 57,86%!!! Ενώ σήμερα το 20,5οο του πληθυσμού της Ελλάδος είναι άνω των 65 ετών και οι νέοι ηλικίας μέχρι 25 ετών δεν υπερβαίνουν το 28%.Η κατάσταση της υπογεννητικότητος στην πατρίδα έχει λάβει εφιαλτικές διαστάσεις, οι πολύτεκνοι τείνουν να εξαφανισθούν με την ανελέητη σε βάρος τους φορολογική επιδρομή και η συντελούμενη πληθυσμιακή αλλοίωση «με την αθρόα είσοδο λαθρομεταναστών – αλλοδαπών κυρίως μουσουλμάνων από αφρικανο-ασιατικές χώρες, η Ελλάς μεταβάλλεται σε τόπο υποδοχής μεταναστών που δημιουργούν σοβαρά κοινωνικοοικονομικά προβλήματα (προστριβές στην αγορά εργασίας, αύξηση εισφοροδιαφυγής με μεγάλες συνέπειες στους ασφαλιστικούς οργανισμούς, αύξηση εγκληματικότητος, διακίνηση ναρκωτικών κλπ.) και δεν μπορούν να προσαρμοσθούν προς την ελληνική κοινωνία λόγω του τελείως διαφορετικού πολιτισμού του Ισλάμ, που δεν είναι μόνο θρησκεία αλλά και τρόπος ζωής», όπως τους ονόμαζαν και επεσήμαναν, τον Φεβρουάριο του 1993 με το ομόφωνο πόρισμα της Βουλής, οι σύντροφοι του ΣΥΡΙΖΑ, του ΚΚΕ, της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ!!!

Αναρωτιέται κανείς με την πολιτική των ανοικτών συνόρων και την ανικανότητα των εχόντων την ευθύνη της εξουσίας να προστατεύσουν τα σύνορα της πατρίδος, άραγε τί θα γιορτάσουμε μετά από τρία χρόνια, όταν θα συμπληρώνονται τα 200 χρόνια από την Εθνεγερσία; Ή μήπως θα αρχίζει τότε μία νέα επάνοδος προς το 1453; Αναζητείται ο ερχόμενος για ν’ αποτρέψει τον αφανισμό.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου