ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ

Οι κουκουλοφόροι

οι-κουκουλοφόροι-126130

Του Νίκου Χατζησταματίου, δικηγόρου

Σαν νέος δικηγόρος είχα τη τύχη και ευκαιρία να γνωρίσω σχεδόν όλους τους Βολιώτες δικηγόρους των μετά τον εμφύλιο στρατοδικείων, τα οποία, για να μη στρεβλώνεται η ιστορική αλήθεια στο παραμικρό, δίκασαν αδικήσαντες αριστερούς, αλλά και αδικήσαντες δοσίλογους γερμανόφιλους.

Και από αυτούς τους αμέσως μετά το πόλεμο και τον εμφύλιο μεγάλους δικηγόρους, που ο ρεαλισμός της ζωής είχε κάνει πράγματι σοφούς άκουσα για τους κουκουλοφόρους της κατοχής και δυστυχώς και της μετακατοχικής περιόδου του έθνους μας.

Βέβαια, ακόμη και τότε, οι κουκουλοφόροι δεν είχαν καμιά σχέση με τις ποινικές δικογραφίες και τα δικαστήρια. Ήταν εργαλείο στα χέρια της εξουσίας, για την εξαφάνιση παντός αντιφρονούντος ή και απλά ανεπιθύμητου.

Δεν θα μπορούσα όμως να πιστέψω, ποτέ μου, ότι θα ακούσω στη δική μου καριέρα, ύστερα από 45 χρόνια δικηγορίας, για ποινικές δικογραφίες, που θα στηρίζονται σε αφανής, άφαντους, πιθανώς ανύπαρκτους ή αργυρώνητους ή δεν ξεύρω εγώ ποιόν σκοπό εξυπηρετούντες μάρτυρες ποινικών υποθέσεων και μάλιστα ιδιαζούσης σοβαρότητας, όπως το σκάνδαλο της Novartis.

Και βρέθηκε δεν καταπίνεται η καραμέλα του βαρύγδουπου τίτλου του «προστατευόμενου μάρτυρα», με το πρόσχημα δηλαδή της προστασίας, η δημιουργία υπόπτων μαρτύρων.

Και αν θέλετε, δεν θα πρέπει κατ’ ανάγκην οι μάρτυρες να είναι όλα τα παραπάνω δυσμενή που τους επισυνάπτω. Η δικαστική εμπειρία μας έδειξε ότι ο πιεζόμενος από το δικαστή ή το δικηγόρο και κατακεραυνωμένος μάρτυρας, όσο και αν προσπαθήσει, στο τέλος θα περιπέσει σε αντιφάσεις και θα οδηγηθεί το Δικαστήριο στην αλήθεια.

Έτσι λοιπόν θα πρέπει να είναι «προστατευόμενος», για να κοιμόμαστε ήσυχοι.

Σαν δεν ντρέπονται. ‘Όχι οι κυβερνώντες, αλλά οι δικαστές που ευλόγησαν τέτοιες ιστορίες.

Ευτυχώς το επιστημονικό επίπεδο, αλλά, κυριότερα, το ηθικό επίπεδο της Ελληνικής Δικαιοσύνης είναι τέτοιο, που δεν με έκανε ποτέ μέχρι σήμερα να χάσω την απόλυτη εμπιστοσύνη μου σε αυτό.

Ας έχουν το νου τους οι κατασκευαστές «κουκουλοφόρων», εν έτη 2018, γιατί ούτε το 1940-1950 πέρασαν, ούτε από δεξιά, ούτε από αριστερά.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου