ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ

Επιστολή – απάντηση του Α. Μπασδάνη σε σχόλιο του ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΥ

επιστολή-απάντηση-του-α-μπασδάνη-σε-128849

Από τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου Μαγνησίας Αριστοτέλη Μπασδάνη λάβαμε και δημοσιεύουμε την παρακάτω επιστολή:

«Κε Πώποτα, έμεινα έκπληκτος από το παραπολιτικό σχόλιο που δημοσίευσε η έγκριτη εφημερίδας σας με υπογραφή της αρχισυντάκτριας Βάσως Κυριαζή, την Πέμπτη 1.2.2018, σελ.2.

Απορώ πραγματικά με πιο περίσσιο θράσος χρησιμοποιεί τον συγκεκριμένο λόγο για να ασκήσει (;) κριτική γενικά και αόριστα.

Κριτική για την κριτική, επειδή απλά και μόνο χάθηκαν οι εκλογές στο Επιμελητήριο Μαγνησίας δεν νομίζω ότι βοηθά καμία πλευρά.

Πέραν από κάθε δημοσιογραφική δεοντολογία, ανέλαβε εργολαβικά η ίδια, αλλά και η εφημερίδα που εκπροσωπεί ως Γραφείο Τύπου την υποστήριξη του συνδυασμού «Μαγνησία 2025».

Το «Ανεξάρτητο Επιμελητηριακό Κίνημα», πέραν από κάθε δεοντολογία δεν είχε καθόλου βήμα κατά την προεκλογική περίοδο (η αναλογία δημοσιεύσεων και προβολής έναντι του ανθυποψηφίου μου ήταν 10%/90%).

Και επειδή η σιωπή είναι… χρυσός -αποδεδειγμένα- επέλεξα να σιωπήσω περιμένοντας μέχρι που θα φτάσει το δημοσιογραφικό θράσος, το οποίο και… τερμάτισε παραμονές των επιμελητηριακών εκλογών –για να χρησιμοποιήσω και την προσφιλή της φρασεολογία-, όπου και καθόριζε την γραμμή της εφημερίδας ως αρχισυντάκτρια και λειτουργούσε ως Γραφείο Τύπου της «Μαγνησία 2025» ταυτόχρονα!

Το συγκεκριμένο… φαινόμενο θα μπορούσε κάλλιστα να διδαχθεί ως… παράδειγμα προς αποφυγή στις Σχολές Δημοσιογραφίας.

Βέβαια, θα ήμουν ο τελευταίος που θα παρέδιδε… μαθήματα ηθικής στη δημοσιογραφία, αλλά ιθαγενείς δεν είμαστε. Σε μία μικρή κοινωνία όπως ο Βόλος, ξέρουμε λίγο πολύ ο καθένας την ιστορία του.

Όσο κι αν πονάει η εκλογική ήττα, καλό θα ήταν να περιοριστούμε ο καθένας στον ρόλο του, αρκεί βέβαια να τον έχουμε προσδιορίσει πρώτα».

Μετά τιμής,

Αριστοτέλης Μπασδάνης

Πρόεδρος Επιμελητηρίου Μαγνησίας

(Με την παράκληση να δημοσιευθεί στο ίδιο σημείο που δημοσιεύτηκε το ανυπόστατο -κατά τη δική μου κρίση- σχόλιο του Γραφείου Τύπου της «Μαγνησίας 2025»)»

Απάντηση «Τ»

Επειδή, όπως παραδέχεται, η σιωπή είναι χρυσός, θα ήταν προτιμότερο, κατά την άποψή μας, να τη διατηρήσει. Μιας όμως και επέλεξε να τη σπάσει, θα θυμίσουμε στον κ. Μπασδάνη ότι δεν είναι πλέον υποψήφιος, αλλά πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μαγνησίας. Το ύφος, αλλά κυρίως το περιεχόμενο της επιστολής -κατά τη δική μας κρίση-, δεν αρμόζει στον θεσμικό του ρόλο. Δικαίωμά του, ωστόσο.

Δεν είναι, όμως, δικαίωμά του να μιλά περί δημοσιογραφικής δεοντολογίας και να επικρίνει την εφημερίδα, χωρίς κανένα στοιχείο, παρά ορμώμενος μόνο από την προσωπική του πικρία εξαιτίας ενός σχολίου.

Θυμίζουμε λοιπόν στον υποψήφιο κ. Μπασδάνη ότι ο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ καταχώρησε το 100% των ανακοινώσεων και δελτίων Τύπου που απέστειλε στην εφημερίδα, χωρίς καμία απολύτως συνεννόηση με τον συνδυασμό του.

Του υπενθυμίζουμε, εφόσον δείχνει ότι το …αγνοεί, ότι οι εφημερίδες, όπως και κάθε ΜΜΕ σε προεκλογικές περιόδους παραχωρεί με βάση των εγκεκριμένων από τα αρμόδια υπουργεία τιμοκαταλόγων, χώρο για την προβολή κάθε συνδυασμού ή και υποψηφίων. Όπως έπραξε, να του θυμίσουμε –εάν η μνήμη του είναι αδύνατη-, με άλλα ΜΜΕ. Και μιας και «δεν είμαστε ιθαγενείς», μη μας πείτε ότι σας «χάρισαν» χώρο πρωτοσέλιδα ή εσωτερικά δίχως κόστος.

Κατά συνέπεια τον καλούμε, σχετικά με τον άκρως αβάσιμο ισχυρισμό του περί προβολής 10% έναντι 90% του ανθυποψηφίου του, να παρουσιάσει έναδελτίο Τύπου, το οποίο δεν δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου. Και αυτό έγινε αποκλειστικά και μόνο στο πλαίσιο της δημοσιογραφικής δεοντολογίας, την οποία πάντοτε ο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ τηρεί. Εάν δεν προσκομιστεί το στοιχείο, τότε θα μπορούμε να μιλάμε για συκοφαντία.

Σε ό,τι αφορά τον πρόεδρο κ. Μπασδάνη, του θυμίζουμε ότι άλλοι έχουν αναλάβει ως εργολαβία την τεράστια προβολή του έργου τους σε άλλα ΜΜΕ, έναντι αδράς αμοιβής. Μια απλή αναδρομή για τα ποσά που διέθεσε για διαφημίσεις στη διάρκεια της προηγούμενης θητείας του θα φρεσκάρουν τη μνήμη του. Πιθανότατα αυτό είχε στο μυαλό του όταν αναφερόταν στο 90% – 10%. Απόφασή του, εφόσον έτσι θεωρεί. Αλλά εφόσον υπάρχει επιθυμία να ανοίξουν τα χαρτιά, επειδή ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου θίχτηκε από ένα σχόλιο, τότε εδώ είμαστε.

Τέλος, μιας και οι αναφορές περί θράσους και δεοντολογίας, ας κοιτάξει ο πρόεδρος κ. Μπασδάνης το στυλάκι των συνεργατών που έχουν επωμιστεί το έργο της προβολής και της επικοινωνίας (φανταζόμαστε όχι της προσωπικής του, αλλά συνολικά του θεσμού του Επιμελητηρίου). Εμπαθείς σχολιασμοί στο FB (εκεί όπου μπορεί να βγάζει το κόμπλεξ του κάθε πονεμένος) περί «αντίληψης» της εφημερίδας, δημοσιογραφική δεοντολογία δεν δείχνει, πείτε στη συνεργάτιδά σας. Ας προσδιορίσει λοιπόν τον δικό του κρίσιμο ρόλο ο κ. Μπασδάνης, χωρίς μετεκλογικές εμμονές, και τα λέμε.

Υ.Γ. Μόνο από την παράκληση να δημοσιευθεί η επιστολή στον ίδιο χώρο με το σχόλιο, φαίνεται πόσο μακριά απέχουν οι συνεργάτες επικοινωνίας του κ. Μπασδάνη από τη λειτουργία και το στήσιμο μιας εφημερίδας.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου