ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ

Ο λόγος περί Μακεδονικού προβλήματος

ο-λόγος-περί-μακεδονικού-προβλήματος-150167

Μήπως τελικά οι Ελληνες είμαστε υπερβολικοί;

Του Δημήτρη Αντωνίου, Καθηγητή Αγγλικής

Ας αρχίσουμε λοιπόν με το ιστορικό υπόβαθρο του προβλήματος. Κάπου εκεί στη δεκαετία του ’30, καθώς λέγεται, ένα μικρό κράτος των Βαλκανίων αποφάσισε να δώσει στον εαυτό του μία εθνική ταυτότητα και οντότητα, και η διανόηση, οι γραμματιζούμενοι αυτού του κράτους, θεώρησαν πως το όνομα Μακεδονία θα ήταν ό,τι καλύτερο, μιας και η Μεγάλη Ελληνική Μακεδονία ήταν στα άμεσα σύνορά τους.

Αργότερα αυτό το μικρό κράτος έγινε μέρος της Μεγάλης Γιουγκοσλαβίας και ήταν μία από τις αρκετές δημοκρατίες, κράτη, της Μ. Γιουγκοσλαβίας. Με την κατάρρευση του κομμουνισμού το κράτος απέκτησε το σημερινό του όνομα F.Y.R.O.M. ή Π.Γ.Δ.Μ. Με άλλα λόγια από τη δεκαετία του ’30 μέχρι και αρχάς της δεκαετίας του ’90 οι Έλληνες δεν έδειξαν κάποια αντίδραση στο όνομα Μακεδονία. Ο ελληνικός καυγάς άναψε από το 1992 και μετά, αν δεν κάνω λάθος, και το πιο εύλογο είναι ότι κάνω λάθος, άλλωστε έχω κάνει κι άλλα…

Ερχόμαστε λοιπόν στις μέρες μας και γεννάται το ερώτημα: Μήπως οι σημερινοί Έλληνες υπεραντιδρούν, overreact σχετικά με το όνομα Μακεδονία; Διεθνώς οι νεοέλληνες είναι γνωστοί ως λαός της υπερβολής ή και μήπως παραείμαστε υπερβολικοί όσον αφορά το όνομα Μακεδονία και τους πιθανούς κινδύνους που διατρέχουμε από την υιοθέτηση αυτού του ονόματος από τους γείτονές μας;

Τα Σκόπια, μόλις ξεπερνούν τα δύο εκατομμύρια πληθυσμό, γεωγραφικά αντιστοιχούν περίπου στο μέγεθος της Πελοποννήσου, οικονομικά το κατά κεφαλήν εισόδημα αντιστοιχεί στα 5.237 δολλάρια, εθνικά ο πληθυσμός τους αποτελείται από Αλβανούς, Τούρκους, «Μακεδόνες», Ρομά κλπ., κλπ. Κατά πάσα πιθανότητα δεν διαθέτουν ούτε ναυτικό, εφόσον δεν έχουν πρόσβαση σε θάλασσα, ενδεχομένως κάποια υποτυπώδη αεροπορική δύναμη και προφανώς κάποιες λίγες χιλιάδες εκπαιδευμένο στρατό. Και γεννάται το μέγα ερώτημα: Πόσο κινδυνεύει η Ελλάδα από ένα τέτοιο κρατίδιο για να χάσει τη σημερινή της κυριαρχία ή μέρος της επικράτειάς της;

Η Ελλάδα στην ουσία κινδυνεύει εάν τα Σκόπια δεν ενταχθούν στο ΝΑΤΟ και στην Ευρωπαϊκή Ένωση, λαμβάνοντας υπόψιν τις βλέψεις και ορέξεις της Ρωσίας στα Βαλκάνια.

Η Ελλάδα διεθνώς εμφανίζεται ως αλλαζών και ως επιδεικνύουσα δύναμη και εκμεταλλεύεται το γεγονός ότι αποτελεί μέρος του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης και έχει το δικαίωμα της άσκησης βέτο, αρνησικυρίας. Ωστόσο, η γυμνή αλήθεια είναι η εξής: Το θέμα είναι 100% πολιτικό και το δήθεν εθνικό είναι απλώς το περιτύλιγμα.

Η Νέα Δημοκρατία βλέπει το σκοπιανό ως εξαιρετική ευκαιρία να πέσει η κυβέρνηση και ο κ. Πάνος Καμμένος εν τη αφελεία του και την άγνοιά του, βοηθά τη Νέα Δημοκρατία να εκπληρώσει το στόχο της. Από την άλλη ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει το παν και τα πάντα να παραμείνει στην εξουσία, πράγμα απόλυτα κατανοητό και φυσιολογικό. Τα υπόλοιπα κόμματα κάνουν ό,τι μπορούν ώστε να επωφεληθούν από τον μακεδονικό καυγά.

Σενάριο Α. Τα Σκόπια θα γίνουν μέλος του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης είτε μας αρέσει, είτε όχι, διότι αυτό θέλουν οι ισχυροί και όταν είσαι ισχυρός έχεις και δίκιο, Might makes it wright, κάτι ήξεραν οι Αγγλοσάξονες με αυτό το απόφθεγμά τους.

Σενάριο Β. Στις επόμενες εβδομάδες ή και μήνες το ελληνικό πολιτικό σύστημα ενδεχομένως να υποστεί μία μίνι κρίση, αλλά θα επιβιώσει. Απλά μπορεί να έχουμε κάποιες εναλλαγές εξουσίας.

Πάντως το να είμαστε και λίγο αμερόληπτοι και πραγματιστές δεν είναι και μεγάλη αμαρτία. Οι υπερβολές, οι προκαταλήψεις, οι ιδεοληψίες, οι λαϊκισμοί και τα στερεότυπα και οι πολιτικές σκοπιμότητες δεν είναι πάντα προς όφελος του κράτους και του έθνους.

Με την αναγνώριση του όρου Νέα Μακεδονία, ας πούμε, η Ελληνική Μακεδονία απλά επεκτείνεται και γίνεται μεγαλύτερη, αλλά και τα Σκόπια αποκτούν μία εθνική οντότητα που τόσο πολύ το έχουν ανάγκη, προκειμένου να μη διαμελισθούν στα όσα συνετέθησαν.

Ήδη 140 κράτη των Ηνωμένων Εθνών αναγνωρίζουν τα Σκόπια ως Μακεδονία. Ένα ακόμη κράτος να τους αναγνωρίσει, δεν χάλασε ο κόσμος.

Σε τελική ανάλυση τα οφέλη της Ελλάδος από την αναγνώριση του ονόματος, τόσο βραχυπρόθεσμα, όσο και μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα, είναι τεράστια. Μήπως γνωρίζετε πόσες ελληνικές επιχειρήσεις υπάρχουν στα Σκόπια όπου το μεροκάματο είναι πάμφθηνο;

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου