ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ

Μία νέα χρονιά ξημέρωσε για την Ελλάδα -Πού οδηγείται η χώρα

μία-νέα-χρονιά-ξημέρωσε-για-την-ελλάδα-165568

Του Άγγελου Αγραφιώτη,

Μέλους της Γραμματείας του Τομέα Προστασίας του Πολίτη του ΠΑΣΟΚ

Η αυγή του 2018 βρίσκει τη χώρα μας σε ένα κρίσιμο ιστορικά σημείο. Σε ένα σημείο που πρέπει να αποφασίσουμε όλοι μας, αν θα πάμε μπροστά ή αν θα παραμείνουμε προσηλωμένοι στις αποτυχίες του παρελθόντος, θύματα ενός καταστροφικού λαϊκισμού και έρμαια μίας κυβέρνησης που ακροβατεί σε τεντωμένο σχοινί.

Ο κ. Τσίπρας διατείνεται ότι εντός του πρώτου οκταμήνου του 2018 η Ελλάδα θα έχει φύγει από την Επιτροπεία με μία «καθαρή έξοδο» από το μνημόνιο. Ουδέν αναληθέστερον αυτού!

Η Κυβέρνηση, εφόσον δεν προηγηθούν εκλογές, οφείλει να εφαρμόσει τα μέτρα του 2018, τα οποία είναι σχετικώς λίγα και ήπια, τα μέτρα του 2019 για τις συντάξεις, ενώ έχει ψηφίσει ήδη τα μέτρα του 2020 για το αφορολόγητο, τους στόχους για πολύ υψηλό πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ, δηλαδή περίπου 7 δισεκατομμύρια -με τα σημερινά δεδομένα- τον χρόνο, πρωτογενές πλεόνασμα μέχρι και το 2022. Έχει δεσμευτεί για πρωτογενές πλεόνασμα επάνω από 2% μέχρι το 2060, είμαστε σε μηχανισμό επιτήρησης ούτως ή άλλως και θα είμαστε μέχρι να αποπληρωθεί το 75% των δανείων προς την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Και μάλιστα όλα αυτά με έναν εξαιρετικά δυσβάσταχτο όρο. Διότι μέχρι σήμερα είχαμε εποπτεία, μέτρα και δανεικά χρήματα με φθηνό επιτόκιο, ενώ από τον Αύγουστο του 2018 θα έχουμε εποπτεία, μέτρα, αλλά δανεικά χρήματα από τις αγορές με 5πλάσιο περίπου επιτόκιο από το σημερινό!

Το κλείσιμο της αξιολόγησης, το οποίο κατά την εκτίμησή μου θα έχει ολοκληρωθεί εντός του Ιανουαρίου, θα επιφέρει πλήγμα στην κυβέρνηση, καθώς τα προαπαιτούμενα είναι οδυνηρά για τους Έλληνες πολίτες και οι «τσάμπα μαγκιές» των προηγούμενων ετών δε βοηθούν στη διαπραγμάτευση, από την οποία οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ έχουν παραιτηθεί.

Εκτός των πολύ σοβαρών οικονομικών ζητημάτων που αφορούν στο μέλλον της χώρας και στη ζωή των πολιτών, η Κυβέρνηση θα βρεθεί μπροστά σε μία άλλη διαπραγμάτευση, αυτή τη φορά σε ένα μείζον εθνικό θέμα, αυτό της ονομασίας της γείτονος χώρας FYROM.

Για το θέμα αυτό, εδώ και 25 χρόνια έχει δημιουργηθεί από τα δημοκρατικά κόμματα της Ελλάδας μία ξεκάθαρη λύση με χρήση έναντι όλων, εσωτερική και διεθνή (erga omnes), που θα περιλαμβάνει σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό, θα προηγείται του ονόματος Μακεδονία και συνεπώς δεν θα δημιουργεί βάση για αλυτρωτισμούς και διεθνείς παρεξηγήσεις, την οποία ο κ. Τσίπρας οφείλει να τηρήσει και να οδηγήσει τη διαπραγμάτευση σε μία αποδεκτή, για τον λαό και το εθνικό συμφέρον, λύση, δίχως εθνικιστικές κορώνες από τον συγκυβερνήτη του κ. Καμμένο και δίχως άσκηση πολιτικής για… εσωτερική κατανάλωση, όπως συνηθίζουν να κάνουν τόσο ο ίδιος όσο οι υπουργοί και τα στελέχη του.

Ένα τρίτο ακανθώδες ζήτημα το οποίο μέχρι σήμερα η Κυβέρνηση δεν έχει αντιμετωπίσει, είναι το μεταναστευτικό. Μπορεί οι καραβιές από την Τουρκία να μην απασχολούν πλέον τα κεντρικά δελτία ειδήσεων των καναλιών, η παράνομη μετανάστευση και οι προσφυγικές ροές όμως, παραμένουν κορυφαίο θέμα στην ατζέντα.

Οι καταυλισμοί των προσφύγων στα νησιά μας, με παιδιά ασυνόδευτα, παιδιά να κοιμούνται σε αντίσκηνα και να παίζουν στις λάσπες, με ανεξήγητους θανάτους, βιασμούς και εθνικές μαφίες των προσφύγων να λυμαίνονται τους υπολοίπους ομοεθνείς τους, αποτελούν στα μάτια πολλών ένα όνειδος για την Ελλάδα και την Ευρώπη. Ο αρμόδιος υπουργός προαναγγέλλει θανάτους από τις άθλιες συνθήκες διαμονής παρακολουθώντας την επιδεινούμενη εδώ και τρία χρόνια κατάσταση ως θεατής και την ίδια στιγμή τα βόρεια σύνορα μας παραμένουν κλειστά, ενώ η Τουρκία ασκεί πιέσεις και απειλεί να μετατρέψει την Ελλάδα σε μία αποθήκη ψυχών.

Η επεξεργασία των αιτημάτων χορήγησης ασύλου διαρκεί υπερβολικά πολύ και κάνει ακόμη δυσκολότερη την κατάσταση. Η Κυβέρνηση οφείλει άμεσα να σπάσει τις αγκυλώσεις, προκειμένου να επισπεύσει τις διαδικασίες, σεβόμενη πάντα τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Εν κατακλείδι, με αφορμή την έλευση της νέας χρονιάς, οφείλουμε περισσότερο τώρα παρά ποτέ, να σχηματίσουμε ένα εθνικό σχέδιο για το μέλλον της χώρας που θα συμμετέχουν σε αυτό όλες οι δημοκρατικές και δημιουργικές δυνάμεις του Κοινοβουλίου, αλλά κοινωνοί του και εκφραστές του θα είναι όλοι οι Έλληνες. Το ΠΑΣΟΚ ως το κόμμα που έκανε τις περισσότερες τομές στη δημόσια διοίκηση, έχει έτοιμο το «Σχέδιο Ελλάδα» για την ανασυγκρότηση της χώρας, το οποίο έχει παρουσιάσει ήδη η Πρόεδρός του, κα Φώφη Γεννηματά.

Η Ελλάδα χρειάζεται επανεκκίνηση και μόνος του ο κ. Τσίπρας, σφιχταγκαλιασμένος με τον ακροδεξιό εταίρο του, δε μπορούν να την πετύχουν.

Τους καλώ να εγκαταλείψουν την εσωστρεφή τους τακτική, να πάψουν να κατασκευάζουν εχθρούς, να αφήσουν την διχαστική και λαϊκίστικη ρητορεία και να προσφύγουν στην λαϊκή ετυμηγορία, προκειμένου σε “λευκό χαρτί”, αλλά με μνήμη και ιστορική ευθύνη, οι Έλληνες να πάρουν την Ελλάδα στα χέρια τους, σοβαρά και υπεύθυνα.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου