ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ

Κι όμως κάτι αλλάζει…

κι-όμως-κάτι-αλλάζει-198407

Του Γιώργου Ι. Καραμπουτάκη,

Ψυχίατρου, Διδάκτωρα Διαχείρισης Κρίσεων Επειγουσών Καταστάσεων και Μαζικών Καταστροφών ΕΚΠΑ,

Διαπιστευμένου Διαμεσολαβητή Υπ. Δικαιοσύνης, Διαφάνειας & Ανθρώπινων Δικαιωμάτων

www.myshrink.gr e: [email protected]

Με την ιδιότητά μου ως Διδάκτωρ διαχείρισης Κρίσεων, Επειγουσών καταστάσεων και μαζικών καταστροφών, συμμετείχα στις εργασίες της Προσυνεδριακής Ημερίδας της Νέας Δημοκρατίας για το Περιβάλλον, τις Φυσικές Καταστροφές και την Πολιτική Προστασία που έλαβε χώρα στο Περιστέρι την Κυριακή 10 Δεκεμβρίου 2017. Παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα μελέτης εγκυρότατης επιστημονικής ομάδας σχετικά με την πρόσφατη μεγάλη καταστροφή που συνέβη τον προηγούμενο μήνα στην Μάνδρα Αττικής η οποία είχε ως αποτέλεσμα εκτός από τις υλικές ζημιές, τον άδικο θάνατο 23 συνανθρώπων μας.

Έγκριτοι επιστήμονες, ο καθένας εξειδικευμένος στον τομέα του κατέθεσαν τις απόψεις τους και πρότειναν παρεμβάσεις σε όλα τα επίπεδα για την προετοιμασία του κράτους για καλύτερη αντιμετώπιση παρόμοιων καταστάσεων. Εκπρόσωπος της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας παρουσίασε τον ρόλο αλλά και τα εν γένει προβλήματα που αντιμετωπίζουν κατά τη διαχείριση επειγουσών καταστάσεων, υπήρξε ενεργή συμμετοχή των πολιτών με κατάθεση προτάσεων, ενώ τέλος τοποθετήθηκε επί των θεμάτων ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος ήταν και ο εντολέας προς την επιστημονική ομάδα για την διενέργεια της προαναφερόμενης μελέτης.

Από την μακρά εμπειρία μου σε θέματα διαχείρισης κρίσεων και επειγουσών καταστάσεων, τόσο από τη δεκαετή θητεία μου ως Συντονιστής του Εθνικού Κέντρου Επιχείρησης Υγείας, η συμμετοχή μου στην Άτυπη Διυπουργική Ομάδα Επικοινωνιακής Διαχείρισης Κρίσεων της Ελληνικής Κυβέρνησης τα έτη 2007- 2009 επί Πρωθυπουργίας Κώστα Καραμανλή και η συνεργασία μου με τους εκάστοτε Υπουργούς, Γενικούς Γραμματείς, διοικούντες κρατικών φορέων διαχείρισης εκτάκτων καταστάσεων όπως η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, έχω να παραθέσω ότι το μείζων πρόβλημα που πάντα αντιμετωπίζαμε ως επιχειρησιακοί ενεργούντες, ήταν η δυσκολία συντονισμού των απαραίτητων ενεργειών από τους εμπλεκόμενους φορείς στο σωστό χρόνο και με τον σωστό τρόπο. Αιτία; Η χρησιμοποίηση «διαφορετικής γλώσσας και αντίληψης» από το καθένα.

Και σ’ όλο αυτό τον κυκεώνα, κανένας έως τώρα Πρωθυπουργός θεωρώ δεν ήταν γνώστης του αντικειμένου διαχείρισης κρίσεων και επειγουσών καταστάσεων στον βαθμό που κατά τη γνώμη μου θα ΄πρεπε.

Η τοποθέτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Προσυνεδριακή Ημερίδα της Νέας Δημοκρατίας προσωπικά με εξέπληξε μόνο θετικά. Επιτέλους ένας άνθρωπος που όπως δείχνουν τα πράγματα θα είναι ο επόμενος «Υπεύθυνος της Χώρας». Και απέδειξε ότι γνωρίζει την αναγκαιότητα του σωστού σχεδιασμού και της σωστής οργάνωσης του κράτους για αντιμετώπιση επειγουσών καταστάσεων πριν αυτές συμβούν. Αυτά που για πολλά χρόνια καταγράφουμε και μεταφέρουμε στους αρμόδιους τα κατέθεσε και οφείλω να το καταγράψω και να το παραθέσω ο Κυριάκος Μητσοτάκης: «Η φυσική καταστροφή που πρέπει να «σχεδιάσουμε» και να προετοιμαστούμε για να την αντιμετωπίσουμε, είναι αυτή που δεν έχει γίνει ποτέ». Κι αυτό αποτελεί τον βασικότερο κανόνα ενός σωστού σχεδιασμού με έμφαση στην πρόληψη.

Οφείλω να παραθέσω τα γραφόμενα προς ενημέρωση των πολιτών, που μαζί με τα σοβαρά προβλήματα της καθημερινότητας ας γνωρίζουν ότι υπάρχουν μείζονα θέματα, όπως η οργάνωση και η μέριμνα του κράτους για αντιμετώπιση επειγουσών καταστάσεων όπως πλημμύρες, σεισμοί, φωτιές, κ.λπ. που αν και δεν επιδρούν στην άμεση καθημερινότητά μας, μέσα σε μια στιγμή, απροειδοποίητα μπορεί να προκαλέσουν τεράστιες καταστροφές και αποδιοργάνωση του κοινωνικού ιστού και της κοινωνικής συνοχής. Απ’ ό,τι φαίνεται κάτι αλλάζει, μιας και υπάρχουν πλέον οι άνθρωποι που ενημερώνονται, γνωρίζουν, προσχεδιάζουν, προετοιμάζονται και αν και δεν κυβερνούν ενεργούν και δεν μένουν άπραγοι!

Άλλωστε όπως χαρακτηριστικά είπε και ο Κυριάκος Μητσοτάκης «Οι καλές κυβερνήσεις χτίζονται στην αντιπολίτευση, όταν έχουν τον χρόνο να προετοιμαστούν σωστά». Και η προετοιμασία είναι αυτή που μας ταιριάζει…

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου