ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ

Σαμαράκια, άλωσης της Αρχής

σαμαράκια-άλωσης-της-αρχής-199679

Του Τάσου Γ. Καπουρνιώτη, Αρχιτέκτονα

e-mail: [email protected]

Το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας ή κοινώς ΤΕΕ, είναι ο φορέας της ΤΕΧΝΙΚΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ, καλύπτοντας τις εφαρμογές της, είτε σχεδιάζονται, είτε εκτελούνται, καθώς και τα μέλη των διάφορων ειδικοτήτων που την απαρτίζουν.

Συγκεκριμένα έχεισαν σκοπό εκτός από την ΠΡΟΑΓΩΓΗ της συγκεκριμένης επιστήμης στους τομείς που σχετίζονται με την ειδικότητα των μελών του, ταυτόχρονα και την ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ της τεχνικής και της τεχνολογίας γενικά για την οικονομική, κοινωνική και πολιτιστική ανάπτυξη της ΧΩΡΑΣ στο πλαίσιο των αρχών της αειφορίας και της προστασίας του περιβάλλοντος.

Κατά συνέπεια το ΤΕΕ στο πλαίσιο του σκοπού ύπαρξής του είναι ο τεχνικός σύμβουλος της κάθε Κυβέρνησης και γενικά της Διοίκησης και μεταξύ των άλλων και ιδιαίτερα:

ΓΝΩΜΟΔΟΤΕΙ, έπειτα από πρόσκληση των αρμοδίων αρχών.

ΠΑΡΕΧΕΙ τη συνδρομή του για την άρτια κατάρτιση και εφαρμογή των αναπτυξιακών προγραμμάτων.

ΕΝΗΜΕΡΩΝΕΙ την κοινή γνώμη (!) για οποιοδήποτε θέμα συνάδει με τις αρμοδιότητές του.

Στην ΠΟΛΗ μας εδρεύει το περιφερειακό Τμήμα Μαγνησίας απότις 29 Οκτωβρίου 1965.

Είναι επέκταση του κεντρικού ΤΕΕ ασκώντας τις ίδιες δραστηριότητες, εξυπηρετώντας τους ΙΔΙΟΥΣ… στόχους (θα έπρεπε!), σε κάθε μορφής θέματα είτε αυτά είναι ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ, ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΑ, ΤΕΧΝΙΚΑ και ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΑ.

Παρακολουθώντας τα δρώμενα και σύμφωνα με τις πιο πάνω βασικές αρμοδιότητες, έχω την εντύπωση πως αυτή την περίοδο το τοπικό ΤΕΕ κωφεύει προκλητικά στην ουσία των αρμοδιοτήτων του.

Είμαι σίγουρος πως οι συνάδελφοι που ηγούνται, είναι ικανότατοι και εκτός αυτού είναι σε θέση να οργανώσουν την αντιμετώπιση του οποιαδήποτε θέματος που θα … παρουσιαστεί.

Όπως επίσης είναι ικανότατοι στην ενημέρωση των μελών… γενικώς το έχουν άλλωστε αποδείξει διαχρονικά.

Αναρωτιέμαι λοιπόν γιατί δεν έχουν πάρει θέση ουσιαστική για δύο τυπικά θέματα του χώρου της αρμοδιότητάς τους, που έχουν μονοπωλήσει σαν γεγονότα την καθημερινότητα της πόλης.

ΑΥΤΑ είναι:

Από την μια η θέληση, η ανάγκη για απαλλαγή από το ΑΙΣΧΡΟ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΜΑ container/κοντέινερ, που έχει τοποθετηθεί μόνιμα σε ένα από τα καλύτερα σημεία της παραλίας.

Από την άλλη η αλλαγή της ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗΣ ΧΡΗΣΗΣ και η απαραίτητη μονοδρόμηση τμήματος της οδού ΚΑΡΑΜΠΑΤΖΑΚΗ.

Κοινός παρονομαστής και των δύο η ΘΕΤΙΚΗ ΒΟΥΛΗΣΗ για εφαρμογή τους, από τη σημερινή Δημοτική Αρχή.

Είναι γεγονός πως το κεντρικό ΤΕΕ σαν συνδικαλιστικός φορέας αποτέλεσε εφαλτήριο (σαμαράκι λαϊκά!..) για τα φιλόδοξα σχέδια των εκάστοτε διοικούντων, άλλωστε πολλοί από αυτούς έχουν κατά καιρούς υπουργοποιηθεί ή ανέλαβαν καθήκοντα σε ανώτερες κυβερνητικές θέσεις.

Παρένθεση: (Το αξιοπερίεργο σε αντίθεση και ΚΑΤΑΚΡΙΤΕΟ είναι ότι ενώ ο κλάδος των μηχανικών αποτέλεσε και αποτελεί την κύρια αιτία ύπαρξης αυτού του φορέα ανάδειξής τους, παρόλα αυτά υστερεί, υπολειτουργεί αβοήθητος…).

Επανέρχομαι στα της πόλης μας:

Χωρίς να θέλω να δυσαρεστήσω κανέναν, έχω την σίγουρη πλέον άποψη πως κάτι τέτοιο κρύβεται και πίσω από την περίεργη αυτή συμπεριφορά των ιθυνόντων του τοπικού τμήματος.

Η ιδέα πως κάποιοι πιθανοί μελλοντικοί ΑΝΤΙΠΑΛΟΙ θα ωφεληθούν, ΕΜΠΟΔΙΖΕΙ! αυτούς που θα έπρεπε από καθήκον να εκφράσουν αβίαστα μια εμπεριστατωμένη επιστημονικά άποψη και θέση.

ΝΑΙ είναι γεγονός, όσον αφορά την ΚΑΡΑΜΠΑΤΖΑΚΗ υπήρξε μια σχετική πρόταση.

Μετά από συνεδρίαση της διοικούσας, λήφθηκε και κοινοποιήθηκε προς την αρμόδια Επιτροπή Βιώσιμης Κινητικότητας του Δήμου Βόλου, ΑΠΟΦΑΣΗ με άποψη θετική ως προς την μονοδρόμηση.

Εκείνο που ξενίζει στην περίπτωση είναι το ύφος της ανακοίνωσης.

Με εγωκεντρικό υπερβάλλοντα ζήλο και εκβιαστική πρόθεση επιβολής της αποδοχής του σχεδιασμού και της εκτέλεσης συγκεκριμένης πρότασης που ακολουθούσε την ΑΠΟΦΑΣΗ, αφήνοντας υπονοούμενα ως προς την ορθότητα, ικανότητα και δυνατότητα σχεδιασμού του από τους προτείνοντες.

Η ένστασή μου αφορά τον τρόπο συμπεριφοράς, το ΤΕΕ σύμφωνα με το καταστατικό του ΓΝΩΜΟΔΟΤΕΙ… ΕΝΗΜΕΡΩΝΕΙ… και ΠΑΡΕΧΕΙ τη συνδρομή του όταν του ζητηθεί… ΔΕΝ ΕΠΙΒΑΛΕΙ!

Στις δύο αυτές περιπτώσεις, στην μία (κοντέινερ) ΑΔΙΑΦΟΡΗΣΕ και ΑΔΙΑΦΟΡΕΙ σνομπάροντας τις αποφάσεις της πλέον αρμόδιας υπηρεσίας (πολεοδομία), στην άλλη (Καραμπατζάκη) αντί να ενημερώσει την κοινή γνώμη για την ορθότητα ή μη εκτέλεσης και εφαρμογής του έργου, εκμεταλλεύεται ΑΞΙΟΛΟΓΙΚΑ το γεγονός, ΑΜΦΙΣΒΗΤΩΝΤΑΣ τις γνώσεις, ικανότητες του αρμόδιου τμήματος του Δήμου και τις προθέσεις της Δημοτικής Αρχής.

Σαν μέλος του ΤΕΕ (ίσως από τα πιο παλιά) νομίζω πως φροντίδα του ΤΕΕ θα ήταν να ενημερώσει το κοινό της πόλης ΑΝ το συγκεκριμένο έργο πρέπει να γίνει ή ΟΧΙ.

Για την Ιστορία πριν αρκετά χρόνια (το 2000) για το συγκεκριμένο θέμα η τότε Διοίκηση του ΤΕΕ, με αριθμ. πρωτ: 268, στις 29 Φεβρουαρίου 2000, είχε γνωμοδοτήσει θετικά για την διάνοιξη και μονοδρόμηση αιτιολογώντας το ΓΙΑΤΊ.

Η σημερινή διοίκηση… το πώς… θα γίνει ας το αφήσει να το κάνουν αυτοί που υπεύθυνα το έχουν αναλάβει, έχοντας αντίστοιχες ικανότητες και αυτοί, άλλωστε για την ορθότητά του θα κριθούν…

Επί του θέματος θα ήθελα να σας μεταφέρω την πρόσφατα (1/12/17) δημοσιευμένη άποψη τουΣυλλόγου Αρχιτεκτόνων Μαγνησίας.

Δεν κρύβω την ικανοποίησή μου για την παρουσία, επιτέλους οι ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΕΣ!

Χρόνια τώρα γκρινιάζω για την απουσία τους από τα δρώμενα αυτής της πόλης που κατά την άποψή μου η γνωμοδοτική παρέμβασή τους θα έπρεπε να είναι καθοριστική, όπως και εκείνη (πολύτιμη!.) άλλωστε του Πανεπιστημίου.

Έχω πολλές φορές εκφράσει με κίνδυνο να γίνω φαιδρός! πως ο πραγματικός Αρχιτέκτονας εκτός από επάγγελμα κάνει (πρέπει!) και ένα λειτούργημα.

Όμως στην συγκεκριμένη περίπτωση άλλο η πράξη και άλλο ο σκοπός! γιατί άλλο η διαρκής παρουσία και συμμετοχή και άλλο όπως διαπίστωσα η επιλεκτική…

Κάτι μου λέει πως η γραπτή αυτή παρουσία, ακολούθησε την γραμμή ΤΕΕ, θέλω να ελπίζω πως ΟΧΙ και ότι συνέπεσε (;).

Ξαφνικά!.. και με το γεγονός της απόφασης από την σημερινή Δημοτική Αρχή για μονοδρόμηση – διάνοιξη της ΚΑΡΑΜΠΑΤΖΑΚΗ δημοσίευσαν κάτι σαν έκθεση ιδεών (μάλλον!), συνάθροιση… ένα πάζλ… χιλιοειπωμένων και δημοσιευμένων συμπερασμάτων διεθνών ερευνών, κλπ., κλπ.

Διαβάζοντάς τη, δημιουργείται η εντύπωση της κοινής ρήσης του… «φάσκω και αντιφάσκω»…

ΓΡΑΦΟΥΝ!… για ΑΠΟΦΥΓΗ ΟΔΙΚΗΣ ΕΠΙΒΑΡΥΝΣΗΣ, όταν από το συγκεκριμένο έργο ΑΥΤΟ!… επιδιώκεται.

ΓΡΑΦΟΥΝ!… για ποιότητα ζωής του ΣΥΝΟΛΟΥ αμυνόμενοι ταυτόχρονα των δικαιωμάτων μιας μειονότητας ορισμένων χρηστών, οι οποίοι όπως επισημαίνουν επένδυσαν σε ήσυχο και φιλικό περιβάλλον.

Εδώ θα σημειώσω (βασικό!),αυτό που στην περίπτωση συμβαίνει εκεί, οι λίγοι πραγματικά θιγόμενοι, το ήσυχο και φιλικό περιβάλλον δεν έψαξαν να το βρουν… το δημιούργησαν οι ίδιοι ΚΑΤΑΧΡΗΣΤΙΚΑ!

ΓΡΑΦΟΥΝ… για την ψυχική υγεία των κατοίκων της πόλης (πιθανόν εννοώντας πως με τη συγκεκριμένη επέμβαση θα ΧΑΘΕΙ…).

Άραγε σαν αρμόδιος τοπικός φορέας… δεν θα έπρεπε να έχουν αντιδράσει και σε πολλά άλλα που συμβαίνουν σε αυτή την πόλη, που βρίσκονταν; Υπήρχαν;… δεν ζουν εδώ;… ποια η παρέμβαση η αντίδρασή τους, σε ό,τι καθημερινά μαστίζει το περιβάλλον.

Να αρχίσω από τους κάθε είδους θορύβους, τις οποιεσδήποτε ρυπάνσεις και κυρίως να τελειώσω με τα αόρατα αλλά τόσο επικίνδυνα αιωρούμενα σωματίδια;

ΓΡΑΦΟΥΝ… ακόμη υπερασπιζόμενοι (δήθεν και πλαγίως.,.) τις συνθήκες ενός κομματιού δρόμου 60μ. όταν από την απέναντι μεριά και αρκετά πολλά μέτρα στη ΖΑΧΟΥ, αλλά και την υπόλοιπη ΚΑΡΑΜΠΑΤΖΑΚΗ η οδική ΕΠΙΒΑΡΥΝΣΗ και οι συνέπειές της υπερβαίνουν τα όρια.

Τέλος ΓΡΑΦΟΥΝ… και για αναγκαιότητα δημόσιας διαβούλευσης…

Αναφέρουν μάλιστα διεθνή παραδείγματα επίτευξης της επιμονής των αντιδρώντων πολιτών, όπως τους ΑΣΤΙΚΟΥΣ ΛΑΧΑΝΟΚΗΠΟΥΣ του Λονδίνου, το ΓΡΑΜΜΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΤΟΥ HIGH LINE στη Νέα Υόρκη των ΗΠΑ, τη ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΠΡΑΣΙΝΟΥ στο εγκαταλειμμένο αεροδρόμιο του Βερολίνου.

Στον Βόλο όμως από ποιους την περιμένουν αυτή την αντίδραση και πως την εννοούν;.

Για κύρια θέματα ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ… να συμμετέχουν στη λήψη αποφάσεων οι οποιοιδήποτε χαμένοι στην πορεία της ζωής τους! γυρεύοντες ΑΙΤΙΑ ΥΠΑΡΞΗΣ, οι ορκισμένοι αντιπολιτευόμενοι ΧΩΡΙΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ… άτομα που δεν φροντίζουν τον εαυτό, το επάγγελμά τους ή εκείνοι… τα αιώνια φανατισμένα και εξαρτώμενα πιόνια.

Αναφέρομαι στην ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ της πόλης, η οποία πλέον είναι γνωστή στους περισσότερους.

Η ΚΟΙΝΩΝΙΑ αυτά τα θέματα τα έχει ρυθμίσει (ανεξάρτητα του τι συμβαίνει αρρωστημένα…), θεσπίζοντας τις εκλεγμένες Διοικήσεις και τις επεκτάσεις τους (τοπικά, συνοικιακά συμβούλια, κλπ.)

Τα Μέλη της λοιπόν (εμείς οι πολίτες), σε τακτά χρονικά διαστήματα τις εκλέγουν, εκεί πρέπει να υπάρχει η ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ που προτείνουν, υποτίθεται πως αυτοί που εκλέγονται θα είναι ΙΚΑΝΟΙ.

Άλλωστε μια οργανωμένη διοίκηση έχει και τους υπεύθυνους σε κάθε τομέα και τα μέσα για υλοποίηση των αποφάσεων, πληροφορίες λαμβάνει μόνο από τους διάφορους φορείς.

Στη χώρα μας αυτή ησυνεχώς αναμασώμενη δημόσια ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ όπως την εννοούν (άσχετη οχλοβοή…) είναι αυτή που έχει αποτελέσει την ΤΡΟΧΟΠΕΔΗ της προόδου γενικά, μαζί με την γραφειοκρατία.

Όπως επίσης η επιδίωξη υπεύθυνων θέσεων για ΑΥΤΟΠΡΟΒΟΛΗ… και ΟΧΙ για ΠΡΟΣΦΟΡΑ!.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου