ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ

Επιδοτήσεων… το ανάγνωσμα!

επιδοτήσεων-το-ανάγνωσμα-202386

Γράφει ο Εύμηλος

Οι επιδοτήσεις του ΟΠΕΚΕΠΕ συμπληρώνουν και ενισχύουν κάθε χρόνο το αγροτικό εισόδημα και δίνουν ρευστότητα στους αγρότες, και ειδικά τώρα σε χαλεπούς καιρούς. Οι επιδοτήσεις καταβάλλονται σε τακτά χρονικά διαστήματα και συνήθως δυο –τρεις φορές τον χρόνο και πάντα όποτε τα ποσά είναι διαθέσιμα στα ταμεία του ΟΠΕΚΕΠΕ. Για το έτος 2017 που διανύουμε η προκαταβολή δόθηκε στις 24/10/17 και αναμένεται αυτές τις ημέρες, και πάντως πριν από τα Χριστούγεννα, η πλήρης εξόφληση και του υπόλοιπου ποσού.

Πολύ καλά τα παραπάνω, αλλά οι επιδοτήσεις επίσης, διαμορφώνουν και καθορίζουν και τις φορολογικές υποχρεώσεις των αγροτών! Kαι μάλιστα σε πολύ σημαντικό βαθμό, όπως: σε ποιο καθεστώς ΦΠΑ θα εντάσσονται (κανονικό ή ειδικό), τι βιβλία θα τηρούν, καθώς επίσης ακόμη και τι φόρο θα πληρώνουν, αφού άλλες φορολογούνται από το πρώτο ευρώ και άλλες είναι αφορολόγητες.

Επιδοτήσεις και όρια ένταξης

* Η είσπραξη γενικά οποιουδήποτε ποσού επιδότησης όπως ισχύει από 1/1/2017, απαιτεί την ένταξη του αγρότη στο Ειδικό καθεστώς ΦΠΑ ή στο Κανονικό και μάλιστα πριν από την είσπραξη αυτού!

* Για ετήσιο ποσό επιδότησης μέχρι 5.000,00 ο αγρότης εντάσσεται στο Ειδικό καθεστώς ΦΠΑ, και όταν πουλά τα αγροτικά προϊόντα του εκδίδει τιμολόγιο έμπορος.

*Για ετήσιο ποσό επιδότησης μεγαλύτερο των 5.000,00 ο αγρότης από την επόμενη χρονιά εντάσσεται στο κανονικό καθεστώς, και όταν θα πουλά πλέον τα αγροτικά προϊόντα του, εκδίδει ίδιος τιμολόγιο, όπως ισχύει δηλαδή για όλους τους υπόλοιπους επαγγελματίες.

Διευκρινίζεται ότι στο ποσό των επιδοτήσεων, περιλαμβάνονται όλα τα ποσά επιδοτήσεων ή ενισχύσεων που καταβλήθηκαν στον αγρότη, όπως η πράσινη ενίσχυση, η βασική, οι συνδεδεμένες ενισχύσεις, η ειδική ενίσχυση για το βαμβάκι, η ενίσχυση για γεωργούς νεαρής ηλικίας, η εξισωτική, συνδεδεμένη ψυχανθών, η επιστροφή δημοσιονομικής πειθαρχίας κ.λπ.

*Δεν θεωρούνται επιδοτήσεις και δεν λαμβάνονται υπόψη για τον υπολογισμό του ορίου των 5.000 ευρώ στην ένταξη, οι αποζημιώσεις που καταβάλλονται από τον ΕΛΓΑ λόγω φυσικών καταστροφών κλπ

* Στο ποσό των 5.000 ευρώ από επιδοτήσεις, λαμβάνεται υπόψη το συνολικό ποσό επιδοτήσεων κάθε μορφής που πράγματι καταβλήθηκε στον αγρότη εντός του προηγούμενου φορολογικού έτους, έστω και αν στο ποσό αυτό περιέχονται και ποσά επιδοτήσεων ή ενισχύσεων που αφορούν άλλα έτη και έχουν εισπραχθεί δηλαδή καθυστερημένα.Κατά συνέπεια γιανα κριθεί το τελικό καθεστώς ΦΠΑ ενός αγρότη πχ την 1/1/2018, λαμβάνεται υπόψη το συνολικό ποσό όλων των επιδοτήσεων που πράγματι έλαβε ο αγρότης εντός του 2017, ακόμη και αν πρόκειται για ποσά που αφορούν επιδοτήσεις σε παλαιότερα έτη (π.χ. 2016, 2015,2014 κλπ).

Παράδειγμα:

Αγρότης εισέπραξε το 2017 τα κάτωθι ποσά επιδοτήσεων:

– α) 6/3/17 Βασική ενίσχυση 2016 = 1.500€, β) 6/3/17 Πρασίνισμα έτους 2016 = 400€, γ) 10/4/17 Ειδική ενίσχυση βάμβακος 2016= 600€, δ) 10/4/2017 Διεπαγγελματική βάμβακος 2016= 500€, ε) 10/4/17 Συνδεδεμένη ενίσχυση για σκληρό σιτάρι 2016 = 1.550€, στ) 10/4/17 Μέτρο 13 Εξισωτική αποζημίωση 2016=300€

και

– α) 24/10/17 Βασική ενίσχυση 2017 = 3.100€, β) 11/12/17 Βασική ενίσχυση 2017 = 1.050€, γ) 11/12/17 Πρασίνισμα έτους 2017 = 800€.

Συνολικές εισπραχθείσες επιδοτήσεις το έτος 2017 = 9.800€ και άρα, υποχρεώνεται από τη νέα χρονιά να ενταχθεί στο κανονικό καθεστώς, ανεξάρτητα αν οι επιδοτήσεις που εισέπραξε το 2017 και αφορούν το έτος αυτό είναι μόνο 4.950! (λαμβάνεται υπόψη το άθροισμα όλων των ετών).

Κατά συνέπεια ο αγρότης του παραδείγματος από την 1/1/18 πρέπει να ενταχθεί στο κανονικό καθεστώς, αφού το συνολικό ποσόόλων των επιδοτήσεων υπερβαίνει το όριο των 5,000 και κατά συνέπεια πρέπει να υποβάλει και σχετική δήλωση Μετάταξης μέχρι 31/1/2018 στην εφορία για ένταξη στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ, καθώς και δήλωση Αποθεμάτων μέχρι 28/2/18!

Στην περίπτωση που απαιτηθεί τώρα να πουλήσει προϊόντα εντός του Ιανουαρίου, οφείλει πρώτα να υποβάλλει τη δήλωση μετάταξης για ένταξη στο κανονικό και μετά να γίνει η πώληση, γιατί θα εκδώσει ο ίδιος τιμολόγιο στον έμπορο και θα χρεώσει και ΦΠΑ!

Γι’ αυτό κρίνεται απαραίτητο οι αγρότες του ειδικού, εντός του Ιανουαρίου, να κάνουν πρώτα ένα αυτοέλεγχο για να δουν τι γίνεται με τα όρια, (5.000 ή 15.000) και μετά να πουλήσουν προϊόντα…

Σε περίπτωση τώρα που διαπιστώσει αργότερα πχ τον Μάρτιο ότι έπρεπε ήδη να είχε αλλάξει καθεστώς, θα υποβάλλει εκπρόθεσμη δήλωση με πρόστιμο 100,00, αν όμως «τύχει» και το διαπιστώσει η εφορία, τότε το πρόστιμο είναι 2.500,00!

* Δεν θεωρούνται επιδοτήσεις ή ενισχύσεις και δεν λαμβάνονται υπόψη για τον υπολογισμό του ορίου των 5.000 ευρώ, οι ενισχύσεις από το κράτος για την πραγματοποίηση επενδύσεων, όπως πχ η επιδότηση για την αγορά τρακτέρ κλπ (οι λεγόμενες επενδυτικές).

*Επίσης δεν λαμβάνεται υπόψη και δεν προστίθεται στο ποσό για το όριο ένταξης το ποσό της πρόωρης συνταξιοδότησης.

Επισημαίνεται ότι δεν χορηγούνται επιδοτήσεις σε αγρότες, όταν το συνολικό ποσό προς καταβολή δεν υπερβαίνει τα 250€ και η καλλιεργούμενη έκταση πρέπει να ξεπερνά τα 4 στρ.

Στην περίπτωση που ένας αγρότης ήταν στο κανονικό καθεστώς και το ποσό των επιδοτήσεων που εισέπραξε το 2017 είναι μικρότερο των 5.000,00 – και αφού ελέγξει – αν και τα ακαθάριστα έσοδά του είναι μικρότερα του ποσού των 15.000,00, τότε και μόνο τότε, μπορεί μέσα στην ίδια προθεσμία να υποβάλει δήλωση για να «κατέβει» στο ειδικό καθεστώς.

Τα κριτήρια λοιπόν, όπως είπαμε, είναι δύο. Πρώτον, 5.000€ για επιδοτήσεις ή 15.000€ για τζίρο, όποιος αγρότης υπερβεί έστω το ένα από τα δύο κριτήρια εντάσσεται υποχρεωτικά στην επόμενη χρονιά στο κανονικό ή σε αντίθετη περίπτωση μη υπέρβασης, αν είναι στο κανονικό καθεστώς, τότε κατεβαίνει στο ειδικό.…

Επισημαίνεται ότι άτομα που δεν έχουν αξιόλογα αγροτικά εισοδήματα από το έτος 2017 και εφεξής, και εφόσον διενεργούν πωλήσεις, όπως, λαμβάνουν τιμολόγια από εμπόρους ή πουλούν οι ίδιοι λιανικά, οπότε και εκδίδουν ειδικό στοιχείο, πρέπει να ενταχθούν υποχρεωτικά στο Ειδικό καθεστώς. Επίσης το ίδιο ισχύει και για όσους λαμβάνουν αγροτικές επιδοτήσεις και αυτοί πρέπει να ενταχθούν στο ειδικό καθεστώς. Και μάλιστα για να μην έχουν προβλήματα, πρέπει να ενταχθούν πριν την έκδοση του πρώτου τιμολογίου αγοράς, ή του ειδικού στοιχείου ή του ποσού της είσπραξης της επιδότησης!!!

Διαπιστώνεται δηλαδή ότι το καθεστώς των ιδιωτών αγροτών, ή αφανών αγροτών ή ανένταχτων όπως λέγεται, δεν θα υπάρχει κατά πάσα πιθανότητα από 1/1/2017. Επίσης ο κάτοχος άδειας κυκλοφορίας φορτηγού αυτοκινήτου ιδιωτικής χρήσης, πρέπει να ενταχθεί στο ειδικό καθεστώς (αν βέβαια καλύπτει τις προϋποθέσεις του κανονικού, τότε εντάσσεται στο Κανονικό)

*Σε περίπτωση που δημόσιοι ή ιδιωτικοί υπάλληλοι, συνταξιούχοι ή άνεργοι λαμβάνουν μόνο επιδοτήσεις μικρότερες των 5.000€ και ιδιοκαταναλώνουν (για το σπίτι τους) την παραγωγή, πρέπει και αυτοί να ενταχθούν στο ειδικό καθεστώς, γιατί θεωρείται ότι έχουν αγροτική εκμετάλλευση, λόγω του μητρώου των αγροτών.

Δεν έχουν υποχρέωση ένταξης σε κανένα καθεστώς και δεν υποχρεώνονται στην υποβολή φορολογικής δήλωσης για να δηλώνουν αγροτικά εισοδήματα, εάν: α) καλλιεργούν μόνο για δική τους χρήση-ιδιοκατανάλωση, β) δεν λαμβάνουν κανένα ποσό επιδότησης, γ) δεν είναι κάτοχοι αγροτικού φορτηγάκι, και δ) δεν είναι ασφαλισμένοι στον ΕΦΚΑ/ΟΓΑ.

Τέλος, επειδή η περιοχή της Μαγνησίας είναι ελαιοπαραγωγική, υπάρχουν περιπτώσεις ελαιοπαραγωγών που δεν πουλούν, αλλά παράγουν το λάδι μόνο για τον εαυτό τους! Θεμιτό και λογικότατο! Θα πρέπει όμως στην περίπτωση αυτή, να πληρώνουν με μετρητά και όχι σε είδος στο ελαιοτριβείο το δικαίωμα έκθλιψης, γιατί η «πληρωμή σε είδος», το δικαίωμα δηλαδή που «κρατά» το ελαιοτριβείο, θεωρείται πώληση και ως εκ τούτου, θα πρέπει να ενταχθούν στο Ειδικό καθεστώς!

Για τη φορολόγηση των επιδοτήσεων, σ’ ένα επόμενο κυριακάτικο πρωινό…

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου