ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ

Υπόγειος χώρος στάθμευσης στην πλατεία Πανεπιστήμιου

υπόγειος-χώρος-στάθμευσης-στην-πλατε-202591

Του Αλέκου Βούλγαρη, Πρώην δημάρχου Βόλου

Η κατασκευή υπόγειου χώρου στάθμευσης στη πλατεία Πανεπιστημίου εκτιμώ ότι αποτελούσε και αποτελεί μία από τις πιο σημαντικές επιλογές των δημοτικών αρχών της πόλης μας και έχει ως στόχο:

  • την εξυπηρέτηση του εμπορικού κέντρου της πόλης και του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας
  • την εξασφάλιση θέσεων στάθμευσης σε ένα βεβαρυμμένο κυκλοφοριακά κομμάτι της πόλης
  • την βελτίωση της κυκλοφορίας και της εικόνας της πόλης από την άναρχη στάθμευση των αυτοκινήτων
  • και τέλος στο βέλτιστο αποτέλεσμα μιας σημαντικής δαπάνης του δήμου για τη δημιουργία νησίδας πρασίνου στο κέντρο της πόλης, και ταυτόχρονα στην εξασφάλιση θέσεων στάθμευσης που τόσο ανάγκη έχει ο Βόλος.

Στο χρονικό διάστημα 2006 -2009 με 14 αποφάσεις δημοτικών συμβουλίων Βόλου προσδιορίστηκαν και δρομολογήθηκαν όλες οι απαραίτητες ενέργειες και διαδικασίες προκειμένου να υλοποιηθεί ο διπλός αυτός στόχος:

  • νησίδα πρασίνου με την απαλλοτρίωση και κατεδάφιση των κτισμάτων, και
  • κατασκευή υπόγειου χώρου στάθμευσης αυτοκινήτων με την εκκίνηση της διαδικασίας του θεσμικού πλαισίου ΣΔΙΤ για την επιλογή αναδόχου.

Η πρακτική αυτή της διαμόρφωσης κοινόχρηστων χώρων σε νησίδες πρασίνου και κατασκευής υπόγειων χώρων στάθμευσης έχει εφαρμοστεί από τους δήμους τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό με μεγάλη επιτυχία (Αθήνα π.χ. πλατεία Κλαυθμώνος Λάρισα κλπ).

Οι 14 αποφάσεις δημοτικών συμβουλίων Βόλου -τόσες μπόρεσα να βρω από το ηλεκτρονικό αρχείο του δήμου- αφορούσαν:

  • στην έγκριση όρων και τη λήψη δανείου από το δήμο ύψους 4.500.000 ευρώ για απαλλοτριώσεις και αποζημιώσεις ιδιοκτητών της πλατείας Πανεπιστημίου
  • στην έγκριση χρηματικών ποσών για τις απαλλοτριώσεις
  • στην αποδοχή χρηματικών ποσών από το πρόγραμμα ΘΗΣΕΑΣ ύψους 700.000 ευρώ, για απαλλοτριώσεις και υποστήριξης του δήμου στη διαδικασία επιλογής συμβούλου εφαρμογής μέσω ΣΔΙΤ κατασκευής του υπόγειου χώρου στάθμευσης
  • στην έγκριση απαλλοτριώσεων και διάθεσης πίστωσης για αποζημιώσεις ιδιοκτησιών που ρυμοτομούνται ύψους 5.641.106,57 ευρώ
  • στην έγκριση όρων και διαδικασιών επιλογής συμβούλου του δήμου για την κατασκευή του υπόγειου χώρου στάθμευσης αυτοκινήτων μέσω ΣΔΙΤ
  • στη λήψη απόφασης και διάθεσης πίστωσης για την άμεση κατεδάφιση κτισμάτων της πλατείας Πανεπιστημίου

Επισημαίνω ότι ο στόχος αυτός του Δήμου Βόλου ενισχύθηκε και από το γεγονός εγγράφου του Εμπορικού Συλλόγου Βόλου το 2007 με 105 υπογραφές καταστηματαρχών και αίτημα τη κατασκευή του υπόγειου χώρου στάθμευσης αυτοκινήτων. Επίσης αναφέρομαι και σε δημοσιεύματα του τοπικού ημερήσιου τύπου το 2007, σύμφωνα με τα οποία υπήρξε ενδιαφέρον ιδιωτών επενδυτών για τη κατασκευή του υπόγειου χώρου στάθμευσης στην πλατεία Πανεπιστημίου. Αφορμή για το ενδιαφέρον αυτό υπήρξε ο διαγωνισμός του Δήμου Βόλου επιλογής συμβούλου εφαρμογής του θεσμικού πλαισίου ΣΔΙΤ «κατασκευής υπόγειου χώρου στάθμευσης στη πλατεία Πανεπιστημίου, και παράλληλα τη διαμόρφωση του υπερκείμενου χώρου για τη δημιουργία ενός χώρου πρασίνου και αναψυχής για χρήση από τους δημότες και τους επισκέπτες του δήμου».

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου