ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ

Οι επιχειρήσεις μπροστά στις προκλήσεις

οι-επιχειρήσεις-μπροστά-στις-προκλήσ-216302

Του Σεραφείμ Μαουσίδη.

Προέδρου του Συνδέσμου Εργοδηγών Εργοληπτών

Ηλεκτρολόγων και Συντηρητών Καυστήρων Μαγνησίας.

Υποψηφίου στο Επιμελητήριο Μαγνησίας με τον συνδυασμό «Μαγνησία 2025»

Η υπερφορολόγηση, η συνεχιζόμενη καθίζηση της ζήτησης, η έλλειψη ρευστότητας, ο ακριβός και δυσεύρετος δανεισμός, αλλά και οι δυσβάσταχτες οφειλές σε δημόσιο και ασφαλιστικά ταμεία αποτελούν τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν σήμερα οι επιχειρήσεις. Όλοι αυτοί παράγοντες μαζί δημιουργούν ένα περιβάλλον ασφυκτικό, ειδικά για τις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις, οι οποίες δίνουν καθημερινά πλέον έναν αγώνα επιβίωσης. Δυστυχώς, όσο οι διαπραγματεύσεις και οι συμφωνίες στηρίζονται σε μέτρα υπερφορολόγησης και λιτότητας, η αγορά δεν θα καταφέρνει να επανέλθει στην κανονικότητα.

Χρειάζεται άμεσα βελτίωση των συνθηκών ρευστότητας στην πραγματική οικονομία –στόχος που περνά μέσα από την ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης– και ταυτόχρονα, αλλαγή του δημοσιονομικού μείγματος, με έμφαση σε μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων και των εισοδημάτων των καταναλωτών, όπως η μείωση της φορολογίας, η εκλογίκευση των ασφαλιστικών δαπανών και ο περιορισμός του ενεργειακού κόστους.

Δεν θα πάψουμε να επαναλαμβάνουμε ότι η εξοντωτική φορολογία είναι ο υπ’ αριθμόν ένα παράγοντας που καταδικάζει την οικονομία και την αγορά σε μαρασμό. Μειώνει το διαθέσιμο εισόδημα των πολιτών και διατηρεί καθηλωμένη τη ζήτηση, υποβαθμίζει την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων και αποτρέπει νέες επενδύσεις, που θα μπορούσαν να στηρίξουν την απασχόληση και την ανάπτυξη. Ταυτόχρονα, βεβαίως, καλλιεργεί και το έδαφος για αύξηση της φοροδιαφυγής και φοροαποφυγής.

Με αυτό το ύψος της φορολογίας δεν μπορούμε να ελπίζουμε σε ανάπτυξη, αλλά ούτε και σε βιώσιμα πλεονάσματα. Oι επαγγελματίες ζητούν επειγόντως ένα φορολογικό σύστημα που θα στηρίζεται στη διεύρυνση της φορολογικής βάσης και όχι στην εξόντωση των συνεπών φορολογούμενων πολιτών και επιχειρήσεων. Χρειάζεται επίσης, ένα σταθερό και ευνοϊκό φορολογικό περιβάλλον για τις επιχειρήσεις, με ανταγωνιστικούς συντελεστές, με μικρό διαχειριστικό κόστος και με συγκεκριμένα κίνητρα για την προσέλκυση κεφαλαίων σε τομείς και κλάδους στρατηγικής σημασίας.

Εμείς, στον συνδυασμό «Μαγνησία 2025» πιστεύουμε πως, για να ανακάμψει η ελληνική οικονομία χρειάζονται κεφάλαια από τον ιδιωτικό τομέα, κυρίως από επενδυτές του εξωτερικού. Για να εμπιστευθούν αυτά τα κεφάλαια στη χώρα μας αλλά και στην περιοχή μας, οι επενδυτές απαιτούν συγκεκριμένες συνθήκες: σταθερό και ευνοϊκό φορολογικό καθεστώς, μείωση της γραφειοκρατίας, απλούστερο και σύγχρονο νομοθετικό πλαίσιο, αλλά και μια δημόσια διοίκηση η οποία θα το εφαρμόζει με διαφάνεια, με ορθολογισμό και αποτελεσματικότητα.

Αποτελεί βαθιά και αταλάντευτη πεποίθησή μας ότι το επιμελητήριο είναι το κλειδί που μπορεί να ξεκλειδώσει την απίστευτη επιχειρηματική δυναμική που διαθέτει ο τόπος μας, η Μαγνησία.

Για αυτό και έχει ανάγκη από μία διοίκηση ανεξάρτητη, πολυσυμμετοχική, με όραμα και πρόγραμμα που πείθει και που μπορεί να προσφέρει κάτι παραπάνω στις επιχειρήσεις.

Και αυτή τη διοίκηση την εγγυάται ο συνδυασμός «ΜΑΓΝΗΣΙΑ 2025».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου