ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ

ΚΑΡΑΜΠ(ΟΥΡΔ)Α[ΤΖΑ]ΚΗ

καραμπουρδατζακη-218145

Του Τάσου Γ. Καπουρνιώτη. Αρχιτέκτονα

E-mail: [email protected]

Κάποιοι λοιπόν αντέδρασαν και αντιδρούν στην απόφαση αλλαγής ΧΡΗΣΗΣ και ΝΕΑΣ διευθέτησης της ροής κυκλοφορίας τμήματος ενός ΔΡΟΜΟΥ… Της πόλης μας, της οδού ΚΑΡΑΜΠΑΤΖΑΚΗ.

Υπερασπίζονται ένα έργο ΜΟΜΦΗ προς το τότε αυτοδιοικητικό κατεστημένο, που εκτός των άλλων είχε καταφέρει να αποσπάσει για την υλοποίησή του ακόμη και διεθνή οικονομική υποστήριξη.

Ένα έργο που η μελέτη και ο σχεδιασμός του, αν υποβάλλονταν σαν πρόταση σε σχετικό θέμα εξετάσεων στην οποιαδήποτε σχολή Αρχιτεκτονικής ή Χωροταξίας, θα απορρίπτονταν και μάλιστα με τη χειρότερη βαθμολογία.

Η συγκεκριμένη δημιουργία πιστεύω πως αποτελεί παγκόσμια ΚΙΤΣ πρωτοτυπία! και αισχρό δείγμα εκμετάλλευσης εξουσίας.

Είχα γράψει για το ίδιο θέμα: «Από τις αντιδράσεις θα νόμιζε κανείς πως πρόκειται για την καταστροφή μέρους κάποιου μοναδικού επίγειου αστικού παράδεισου, που κάποιοι αγύρτες ζηλόφθονοι δαίμονες (σημερινή δημοτική αρχή) φθονώντας την αρμονία και γαλήνη του, αποφάσισαν να την ταράξουν.

Φυσικά, γράφοντας για επίγειο παράδεισο και δαίμονες κάνω χιούμορ! Γιατί στην πραγματικότητα, κάθε άλλο παρά για παράδεισο πρόκειται, ενώ οι δαίμονες θα μπορούσε να αποδειχθούν φύλακε-άγγελοι…

Στην κυριολεξία, για να ακριβολογούμε, το τμήμα αυτό του δρόμου είχε καταντήσει σε τμήματά του αφοδευτήριο ζώων, και στην κυριολεξία, καμουφλάζ του ΒΟΛΕΜΑΤΟΣ… των παροικούντων

Σήμερα, Σάββατο 25/11/2017, διαβάζω σε εφημερίδα της πόλης με ρόλο σπόνσορα και κοινή άποψη με τους αντιδρώντες: «”Μητέρα του αγώνα” χαρακτηρίζουν την αυριανή ημέρα (Κυριακή) οι πολίτες που αντιδρούν στη διάνοιξη της οδού Καραμπατζάκη και απευθύνουν κάλεσμα για συγκέντρωση στις 06.30 το πρωί» κλπ κλπ.

Ένα κάλεσμα που δεν συμβαδίζει με την πραγματικότητα, γιατί η είδηση της ημέρας είναι αυτή που ακολουθεί:

«Κόκκινο χτύπησε ο δείκτης μέτρησης ΑΙΩΡΟΥΜΕΝΩΝ ΣΩΜΑΤΙΔΙΩΝ στον σταθμό για την καταγραφή της ατμοσφαιρικής ρύπανσης της Περιφέρειας Θεσσαλίας, για τον ΒΟΛΟ.

Προχθές μάλιστα το βράδυ, οι συγκεντρώσεις ρύπων, έφθασαν έως και ΤΡΕΙΣ φορές ΠΑΝΩ από τα ανώτατα επιτρεπόμενα όρια και ο μέσος ημερήσιος όρος για πρώτη φορά τη φετινή χειμερινή περίοδο, έσπασε το φράγμα των 50μgr/m3.».

Μια είδηση τεκμηριωμένη για την οποία όμως ΚΩΦΕΥΟΥΝ οι πάντες, ενώ αρκετοί θα μαζευτούν αύριο για την πολιτική «ΑΠΑΤΗ» της Καραμπατζάκη.

ΝΑΙ! ΑΠΑΤΗ αισχρή! Γιατί τι άλλο να σκεφτεί κανείς όταν διαβάζει το κάλεσμα: «Είστε όλοι και όλες καλεσμένοι στην εκδήλωση-συγκέντρωση για την ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ του ΚΡΑΥΣΙΔΩΝΑ και της ΚΑΡΑΜΠΑΤΖΑΚΗ».

Γιατί ανακατεύουν τον ΚΡΑΥΣΙΔΩΝΑ, αλήθεια τι πρόβλημα έχει από το έργο, σε τι επηρεάζεται από το έργο; Μήπως αναφέρονται σε αυτόν γιατί η ιστορία γίνεται πιο ΡΟΜΑΝΤΙΚΗ άρα πιο ΕΛΚΥΣΤΙΚΗ.

Σαν αρχιτέκτονας οφείλω να ενημερώνω με οποιεσδήποτε γνώσεις απέκτησα από τις σπουδές αλλά και από την πείρα μου.

Είναι λοιπόν απαράδεκτο ένα ΕΡΓΟ πολύτιμο για το κυκλοφοριακό της πόλης, που κατάφερε να νικήσει τον δράκο της γραφειοκρατίας και είναι έτοιμο να υλοποιηθεί, να ΚΑΘΥΣΤΕΡΕΙ… από την παρουσία ενός ξεπερασμένου με αντικανονική παρουσία μικρού πάρκου, στην κυριολεξία ΠΡΑΣΙΑ της ΟΜΟΡΗΣ οικοδομής.

Θα μου επιτρέψετε να επαναλάβω κάποια που ήδη έχω γράψει και αποτελούν τεκμηριωμένα στοιχεία, γιατί η κοινή γνώμη πρέπει να ΜΑΘΕΙ, αφού κάποιοι προσπαθούν να την παρασύρουν με το ΗΡΩΪΚΟ παρελθόν του ΚΡΑΥΣΙΔΩΝΑ.

Είχα γράψει λοιπόν: «ΔΡΟΜΟΣ! Στη γενική εγκυκλοπαιδική έννοια είναι μία αναγνωρίσιμη χρηστική λωρίδα εδάφους ανάμεσα σε δύο μέρη, που με ανθρώπινη παρέμβαση έχει ομαλοποιηθεί ή έχει υποστεί κάποια κατάλληλη προετοιμασία ώστε να είναι ευκολότερη η προσπέλαση σε ανθρώπους και τροχοφόρα οχήματα, για μετακινήσεις διαβίωσης, εργασίας αλλά και αναψυχής.

Ένα ΔΡΟΜΟΣ έχει αμφίδρομη ΑΡΧΗ και ΤΕΛΟΣ, είναι γραφτός αλλά και άγραφος Νόμος, η ροή οποιασδήποτε κυκλοφορίας πάνω σε αυτόν να ΜΗ ΔΙΑΚΟΠΤΕΤΑΙ!

Συνήθως οι ΔΡΟΜΟΙ δημιουργούνται-σχεδιάζονται, ακολουθώντας συγκεκριμένη φορά-κατεύθυνση, οργάνωση αλλά και πολλές φορές κάποια φυσική εξέλιξη, διαμόρφωση, όπως για παράδειγμα τις όχθες ενός ποταμιού ή χειμάρρου.

Η συγκεκριμένη μορφή-προέλευση ΔΡΟΜΩΝ φαντάζει και πιο εύκολη, αφού για τη χάραξή της έχει φροντίσει η φύση, έχουν δε πάρει τον χαρακτηρισμό ΠΑΡΟΧΘΙΟΙ – ΠΑΡΑΠΟΤΑΜΙΟΙ.

Δεν είναι λοιπόν αδιάφορο το ότι σημαντικοί ΔΡΟΜΟΙ από τα αρχαία χρόνια μέχρι και σήμερα, ακολουθούν αυτή την πορεία και υπάρχουν για να βοηθούν τις μετακινήσεις ανθρώπων, εμπορευμάτων.

Ένας τέτοιος ΔΡΟΜΟΣ στην πόλη μας είναι και η ΚΑΡΑΜΠΑΤΖΑΚΗ, που μαζί με την ΖΑΧΟΥ δημιουργήθηκαν ακολουθώντας αντίστοιχα τις όχθες του χειμάρρου ΚΡΑΥΣΙΔΩΝΑ.

Άλλωστε το ίδιο έχει γίνει και στους δύο άλλους χειμάρρους, που διασχίζουν άλλες περιοχές της πόλης, τον ΑΝΑΥΡΟ από τη μια και τον ΞΗΡΙΑ από την άλλη.

Ο υπό συζήτηση ΔΡΟΜΟΣ (Καραμπατζάκη) στην πορεία των χρόνων, ακολουθώντας την εξέλιξη της πόλης αλλά και τις νοοτροπίες κάποιων στενόμυαλων (ίσως) ειδικών, μεταλλάχτηκε χρηστικά, δημιουργώντας ΠΛΑΣΜΑΤΙΚΑ ΚΑΤΕΣΤΗΜΕΝΑ (πράσινο, περίπατοι) παρασύροντας την κοινή γνώμη σε παραπλανητικά περιβαλλοντικά ανύπαρκτα ταμπού προσφοράς, ΥΠΕΡ-ΛΕΙΤΟΥΡΓΩΝΤΑΣ μονομερώς ή και αντίθετα ΥΠΟ-ΛΕΙΤΟΥΡΓΩΝΤΑΣ.

Κατεστημένα που σήμερα στους ΔΗΘΕΝ και ΤΑΧΑ’Μ! αποτελούν όπλα στις φαρέτρες της νοσηρής αντιπολίτευσης που επιχειρούν, έτσι απλά για να πάνε κόντρα.

Επιχειρούν την υποκριτική προσπάθειά τους βασίζοντάς τη στη σωτηρία του πράσινου (μερικά δέντρα), όταν η μελέτη του έργου προβλέπει δεντροφύτευση 3,5 χιλιομέτρων επί δύο.

Μιλούν για απαλλαγή από το αυτοκίνητο τους θορύβους κλπ. κλπ. όταν ενδιαφερόμενοι να παραμείνει η κατάσταση όπως έχει στην όψη ενός οικοδομικού τετραγώνου (60-70μ. περίπου), ΑΓΝΟΟΥΝ, ΑΔΙΑΦΟΡΟΥΝ προκλητικά για ό,τι επικρατεί στο υπόλοιπο τμήμα της Καραμπατζάκη και της Ζάχου.

Χρόνια τώρα σε αυτή την πόλη ό,τι φαντάζει σπουδαίο, οι όποιες περιβαλλοντικές αρετές της, που αναμφισβήτητα διαθέτει και είναι τα ατού της, ΔΕΝ αξιοποιούνται, αφανίζονται από την ίδια αιτία.

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΗ;

Μα η ΥΠΟΚΡΙΤΙΚΗ ΑΝΕΥΘΥΝΗ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΤΙΚΗ ΚΟΝΤΡΑ… συνεπικουρούμενη από λάθος επιλογές, αλλά και μεγάλη δόση ανικανότητας.

Μια στείρα τάση επιθετικής κοντόφθαλμης, αναχρονιστικής αντιπαλότητας, στηριγμένης σε λαϊκισμούς, σε έχθρες… παραταξιακές και μόνο, στην κοροϊδία των πολιτών, όχι στην ανάγκη εξέλιξης για πρόοδο, για το καινούργιο, για ρηξικέλευθες ιδέες, για τον πολιτισμό!

Μια ΚΡΙΤΙΚΗ για την ΚΡΙΤΙΚΗ!

Στην περίπτωση ΚΑΡΑΜΠΑΤΖΑΚΗ, ό,τι κάποτε στενόμυαλα εξυπηρετούσε τον μικρόκοσμο της περιοχής, σήμερα λόγω εξέλιξης που επέφερε η πληθυσμιακή αλλαγή της πόλης (ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ), θεωρείται ξεπερασμένο και πρέπει να διορθωθεί, διαφορετικά αυτό το πλασματικά καλό που φαίνεται να προσφέρει ενεργεί ΑΝΑΣΤΑΛΤΙΚΑ στην πρόοδο.

Κάποιοι όμως κυνηγώντας ευκαιρίες για αντιπολίτευση, ΠΑΝΕ ΚΟΝΤΡΑ! στη ΔΙΟΡΘΩΣΗ, στο ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΟ, το ΑΝΑΓΚΑΙΟ!

Επειδή προτάθηκε από εκείνους που θεωρούν «αντιπάλους!»…

Κλείνοντας θα σχολιάσω τη συνέχεια και το κλείσιμο του καλέσματος της επιτροπής.

Συγκεκριμένα τη φράση του τέλους «Την ΚΑΡΑΜΠΑΤΖΑΚΗ δεν τη ζουν μόνο οι περίοικοι. Τη ζει μαζί με τον ΚΡΑΥΣΙΔΩΝΑ όλη η πόλη»

Δίχως να το καταλάβουν δίνουν οι ΙΔΙΟΙ… την απάντηση, μόνο που δεν έβαλαν στη φράση τους πριν την ΚΑΡΑΜΠΑΤΖΑΚΗ το ΟΛΗ!

Με λίγα λόγια υποκριτικές, ανόητες, αντιπολιτευτικές ΜΠΟΥΡΔΕΣ! Εξ ου και ο τίτλος…

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου