ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ

Τρίτη ηλικία και άσκηση

τρίτη-ηλικία-και-άσκηση-225435

Της Μαρίας Σταμούλη, υπεύθυνης της δομής ΚΗΦΗ Βόλου

Με το πέρασμα των ετών και τη μετάβαση σε ένα νέο τρόπο ζωής, που τις περισσότερες φορές σηματοδοτείται από το τέλος της εργασίας, δύο είναι τα σημαντικότερα είδη προβλημάτων που προκύπτουν για τα άτομα της τρίτης ηλικίας:

Προβλήματα που οφείλονται στην αδυναμία του σώματος, στην εξασθένιση της μνήμης, στην ελάττωση όρασης, όσφρησης και ακοής, αλλά και προβλήματα ψυχολογικής φύσης που οφείλονται στη μοναξιά και την ανασφάλεια.

Θα πρέπει να τονίσουμε ότι ο σημαντικότερος σκοπός της άσκησης στην τρίτη ηλικία είναι η διατήρηση σε καλή κατάσταση των κινητικών, οπτικών και ακουστικών λειτουργιών για όσο το δυνατόν μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, όπως και η καλλιέργεια διαπροσωπικών σχέσεων, που έχει ως συνέπεια τη βελτίωση της ψυχολογικής κατάστασης του ατόμου.

Γι’ αυτό και αποτελεί το καλύτερο φάρμακο ενάντια σε όλες τις αρνητικές πλευρές της γήρανσης, καθώς μας βοηθάει να γεράσουμε ομαλά, θα πρέπει όμως να γίνεται συστηματικά και κατά την προγεροντική και κατά τη γεροντική ηλικία, και να εφαρμόζεται με τέτοιο τρόπο ούτως ώστε να μην προκαλεί κόπωση του οργανισμού.

Η δραστηριοποίηση των ηλικιωμένων: Μια πρόκληση

Είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο ότι η σωματική δραστηριότητα βοηθάει στη μείωση του κινδύνου της παχυσαρκίας, της υψηλής αρτηριακής πίεσης, του διαβήτη, της οστεοπόρωσης, του εγκεφαλικού, της κατάθλιψης, του καρκίνου του παχέος εντέρου και του πρόωρου θανάτου. Κι όμως, σήμερα, περισσότερο από το 60% των ηλικιωμένων δεν ασκούνται, καθώς με το πέρασμα της ηλικίας η διάθεσή τους για κάτι τέτοιο μειώνεται.

Ωστόσο, η άσκηση είναι απαραίτητη για τους ηλικιωμένους, όσο και για τον καθένα, τουλάχιστον όσο και για τους νεότερους ενήλικες. Είναι γεγονός ότι απώλεια της δύναμης και της αντοχής που συχνά αποδίδεται στη γήρανση, προκαλείται εν μέρει από τη μειωμένη σωματική δραστηριότητα. Περιπατητικές ομάδες και προγράμματα σωματικής δραστηριότητας ειδικά διαμορφωμένα για ηλικιωμένους, μπορούν να βοηθήσουν τα άτομα προχωρημένης ηλικίας να γίνουν και να παραμείνουν δραστήρια.

Το Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων (ΚΗΦΗ) Βόλου μπορεί μεταξύ άλλων να προσφέρει αυτή τη δυνατότητα στους ηλικιωμένους, αφού κατά καιρούς λειτουργούν σε αυτό προγράμματα φυσικοθεραπείας που ανακουφίζουν αυτά τα άτομα από μυϊκούς πόνους, αλλά τους προσφέρουν και όλα τα άλλα οφέλη που αναφέρθηκαν πιο πάνω.

Η δομή ανήκει στην ΚΕΚΠΑ- ΔΙΕΚ και είναι συγχρηματοδοτούμενη από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Tαμείο στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος Θεσσαλίας 2014-2020 στον Άξονα Προτεραιότητας 2α «ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΑΙ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΙΚΑΝΟΤΗΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ – ΕΝΕΡΓΟΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΝΣΩΜΑΤΩΣΗ».

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε ν’ απευθύνεστε στο τηλέφωνο της δομής 24210- 35578.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου