ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ

Επιστολή του Περιβαλλοντικού Συλλόγου Πλατανιά «Η Σηπιάδα»

επιστολή-του-περιβαλλοντικού-συλλόγ-242662

Από τον Περιβαλλοντικό Σύλλογο Πλατανιά «Η ΣΗΠΙΑΔΑ» λάβαμε και δημοσιεύουμε την εξής επιστολή:

Προκύπτουν κάποια εύλογα ερωτήματα σε ένα πολύ μεγάλο μέρος των κατοίκων του Πλατανιά, μετά την εμφάνιση στον τύπο ανακοίνωσης της λεγόμενης «Συντονιστικής Επιτροπής Στήριξης της κατασκευής του νέου λιμανιού στον Πλατανιά».

Ποια είναι η Συντονιστική Επιτροπή για το λιμάνι του Πλατάνια;

Αυτή η συντονιστική επιτροπή δεν έχει ονοματεπώνυμο;

Πότε συστάθηκε; Πάλι «εν κρυπτώ» όπως και με την περίφημη διαβούλευση που μάλλον έγινε μεταξύ μιας στενής παρέας που τα μέλη της δεν ξεπερνούν τα δάχτυλα του ενός χεριού;

Ποιοι κρύβονται πίσω από την υποτιθέμενη συντονιστική επιτροπή και γιατί δεν παρουσιάζονται επίσημα;

Η Συντονιστική επιτροπή είναι σύλλογος, σωματείο, κάποιος επίσημος φορέας με νομικό πρόσωπο;

Με ποια αρμοδιότητα και με ποια εξουσιοδότηση μιλάνε εκ μέρους των κατοίκων του Πλατανιά;

Δεν τους έχει εξουσιοδοτήσει κανένας κάτοικος και κανένας επαγγελματίας του τουρισμού.

Εμείς είμαστε ο Περιβαλλοντικός Σύλλογος Πλατανιά «Η ΣΗΠΙΑΔΑ»

Νόμιμος σύλλογος με νόμιμο Διοικητικό Συμβούλιο και Μέλη με ονοματεπώνυμο και υπογραφές και που η εκλογή μας έγινε με ανοιχτές και διαφανείς διαδικασίες. Είμαστε οι νόμιμοι εκπρόσωποι της πλειοψηφίας των κατοίκων και των επαγγελματιών.

Οποιοσδήποτε μπορεί ανά πάσα στιγμή να μας ελέγξει.

Δεν είμαστε αντίθετοι με την ανάπτυξη του τόπου μας. Αυτό ακριβώς επιθυμούμε. Την ανάπτυξη και όχι την υποβάθμιση. Είμαστε επαγγελματίες του τουρισμού και είναι αυτονόητο ότι μας ενδιαφέρει η ανάπτυξη, η διαφήμιση και η αύξηση του τουρισμού διότι είναι ένας από τους σημαντικότερους οικονομικούς πόρους της περιοχής. Θα ήμασταν αφελείς και οπισθοδρομικοί εάν δεν επιθυμούσαμε την ανάπτυξη.

Είμαστε αντίθετοι με τη συγκεκριμένη μελέτη και τη συγκεκριμένη κατασκευή η οποία καταστρέφει όλο το παραλιακό μέτωπο του οικισμού, το οποίο είναι και το κυρίως τουριστικό κομμάτι του χωριού.

Λιμάνι θέλουμε. «ΟΧΙ» όμως το συγκεκριμένο έτσι όπως παρουσιάζεται στη συγκεκριμένη μελέτη.

Θέλουμε ένα λιμάνι το οποίο θα συνάδει με τον χαρακτήρα του χωριού, θα το εξελίσσει και θα το εξυπηρετεί.

Για μεγάλο χρονικό διάστημα οι κάτοικοι του Πλατανιά και οι ντόπιοι αλιείς ακούγανε σκόρπια λόγια για λιμάνι και όχι κάτι συγκεκριμένο.

Σε συνάντηση με τον τέως δήμαρχο κύριο Βακούλα, τον τέως Αντινομάρχη κ. Ξηρακιά και τον μετέπειτα μελετητή κ. Αντωνόπουλο (μία από τις δύο φορές που επισκέφθηκε το χωριό, όπως μάθαμε) το μακρινό 2008, κάποια μέλη από την υποτιθέμενη συντονιστική επιτροπή ήταν ενάντια του λιμανιού, μάχονταν γι’ αυτό και καλούσαν και εμάς τους υπόλοιπους για συμπαράσταση. Τι άλλαξε από τότε;

Δεν υπήρξε ποτέ καμία επίσημη διαβούλευση από τους φορείς με την πλειοψηφία των κατοίκων όπως ορίζει ο νόμος.

Δεν υπήρξε ποτέ καμία επίσημη παρουσίαση της μελέτης από τους μελετητές όπως ορίζει ο νόμος.

Ο ίδιος ο κύριος Αθανάσιος Αθανασίου, ιδιοκτήτης του καφέ «ΑΓΚΥΡΑ», διαψεύδει κατηγορηματικά ότι έγινε κάποια επίσημη διαβούλευση στο κατάστημα του τον Μάιο του 2015. Δηλώνει ότι ο δήμαρχος κύριος Φουρτούνας στο κατάστημα του πήγε δυο φορές, σε προεκλογική περίοδο μόνο.

Όλα έγιναν εν κρυπτώ κι αυτό είναι που προβληματίζει και έχει ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων. Οι έχοντες προσωπικό συμφέρον από το λιμάνι επειδή περιμένανε ότι θα υπάρξουν αντιδράσεις γι’ αυτό και αποκρύψανε τα πραγματικά γεγονότα.

Εάν υπήρχε διαφάνεια και ενημέρωση θα είχαν εκφραστεί οι βάσιμες ενστάσεις μέσα στις προθεσμίες που προβλέπει ο νόμος, θα είχαν γίνει οι απαραίτητες διορθώσεις και δεν θα υπήρχε κανένα πρόβλημα. Το λιμάνι θα είχε σχεδιαστεί πολύ καλύτερα, δεν θα «έπνιγε» το υπόλοιπο χωριό και θα ήμασταν όλοι μαζί και αγαπημένοι.

Δεν γίνεται ένα ολόκληρο χωριό να είναι τόσο ανόητο, ώστε εάν υπήρχε διαφάνεια και πραγματική διαβούλευση να μην καταλάβει τίποτε.

Την Κυριακή 5 Νοεμβρίου 2017 συναντήσαμε την υφυπουργό οικονομικών κυρία Κατερίνα Παπανάτσιου, την οποία ενημερώσαμε με στοιχεία και αποδείξεις.

Η ίδια η υπουργός θεωρεί ότι ένα αναπτυξιακό έργο θα πρέπει να σχεδιάζεται με σεβασμό στο περιβάλλον και τις ανάγκες της τοπικής κοινωνίας. Μας ζήτησε τη μελέτη του έργου και όλα τα στοιχεία που μπορούν να βοηθήσουν ώστε να έχει η ίδια μια ολοκληρωμένη, προσωπική και αντικειμενική άποψη. Μας ρώτησε τι εναλλακτικές λύσεις υπάρχουν. Φυσικά και υπάρχουν.

Μαζί μας στη συνάντηση ήταν εκπρόσωπος των αλιέων του χωριού, ο οποίος ενημέρωσε την κυρία υπουργό ως πιο αρμόδιος στο συγκεκριμένο κομμάτι.

Επίσης την ίδια ημέρα συναντηθήκαμε με τον πρόεδρο των ξενοδόχων κύριο Γιώργο Ζαφείρη. Η ένωση ξενοδόχων πήρε θετική θέση για το έργο του λιμανιού, ενώ ο ίδιος, όπως διαπιστώσαμε, δεν είχε τη σωστή ενημέρωση. Όταν αντιλήφθηκε ότι δεν είχε πλήρη και αντικειμενική εικόνα των γεγονότων, ζήτησε να του αποστείλουμε τη μελέτη του λιμανιού και όλων των στοιχείων που θα βοηθήσουν στη σωστή πληροφόρηση του.

Δυστυχώς, αυτό έχει συμβεί με την πλειοψηφία των φορέων. Παίρνουν θέση χωρίς να έχουν γνώση της μελέτης του λιμανιού, χωρίς να έχουν καταλάβει τι πραγματικά θα συμβεί στον οικισμό Πλατάνια. Υπάρχει παραπληροφόρηση από μια συγκεκριμένη μερίδα ατόμων, οι οποίοι βάζουν το προσωπικό τους συμφέρον πάνω από το κοινό καλό.

Θέλουμε να εκφράσουμε τη δυσαρέσκειά μας για το δήμαρχο κύριο Φουρτούνα και τον αντιδήμαρχο κύριο Παπαδημητρίου, ενώ η κυρία υφυπουργός ήταν φιλοξενούμενη τους την ώρα που συνομιλούσε μαζί μας, εγκατέλειψαν την αίθουσα αφήνοντάς την μόνη.

Ήταν πολύ μεγάλη αγένεια απέναντι σε ένα πολιτικό πρόσωπο που κάνει την τιμή να έρθει στον Δήμο Ν. Πηλίου και να συζητήσει τα προβλήματα. Κάποιος να μιλήσει στον δήμαρχο για τον Ξένιο Δία.

Επίσης πολύ μεγάλη αγένεια εκ μέρους του δημάρχου να αγνοεί τους δημότες του. Δεν επιτρέπετε να τους θυμάται μόνο σε προεκλογική περίοδο. Έχει υποχρέωση να ακούει όλα τα προβλήματα και τα θέματα των πολιτών του Δήμου τον οποίο υπηρετεί.

Τι φοβάται ο δήμαρχος και ο αντιδήμαρχος και αποφεύγουν να μιλήσουν μαζί μας;

Έχουν κάτι να κρύψουν;

Ο Σύλλογος «Η ΣΗΠΙΑΔΑ» καταγγέλλει και δηλώνει «ΟΧΙ» στην κατασκευή του τερατώδους αυτού έργου.

Είμαστε νόμιμος σύλλογος υπό σύσταση και ρητή εξουσιοδότηση από τους κατοίκους να εκφράσουμε τη θέση για το συγκεκριμένο έργο.

Το Διοικητικό Συμβούλιο

Συραγώ Σταθαράκου

Αθανάσιος Αθανασίου

Γεώργιος Καφετζόπουλος

Μαρία Μάκρη

Ιωάννης Παπασταματίου

Νικόλαος Παπαμιλτιάδης

Christofer Wicks

Ιωάννα Παπασταματίου-Παπαγγελή

Μαρίνος Φάππας

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου