ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ

«Νέα Αγχίαλος»

νέα-αγχίαλος-291804

Η τριμηνιαία περιοδική έκδοση των Αγχιαλιτών Αθηνών

Του Γιάννη Δ. Πατρίκου

Περιήλθε στα χέρια μου αυτές τις ημέρες η τριμηνιαία περιοδική έκδοση του φιλοπρόοδου Συλλόγου Αθηνών «Η Αγχίαλος» που ευγενώς είχε την καλοσύνη να μου αποστείλει ο Πρόεδρος του Συλλόγου κι Εκδότης – Διευθυντής αυτής της εκδόσεως Απόστολος Ζαφειρόπουλος, υιός του αειμνήστου Αστυνομικού Λεωνίδα Ζαφειρόπουλου, ο οποίος στα δύσκολα χρόνια του εμφυλίου υπηρέτησε με άκρα ευσυνειδησία ως Προϊστάμενος του Αστυνομικού Τμήματος της γενέτειράς μου Τρίκερι κι άφησε ανεξίτηλες μνήμες εξαιρέτου Αστυνομικού κι Ανθρώπου που αγάπησε το χωριό και προστάτευσε από κακόβουλες διαβολές πολλούς συγχωριανούς μου. Ας είναι αιώνια η μνήμη του παρά Κυρίω.

Πλούσιο κι ενδιαφέρον το περιεχόμενο της εκδόσεως που επιμελείται Συντακτική Επιτροπή συγκροτούμενη από τους: Κώστα Τσιάμη, Χριστίνα Ραφτοπούλου, Κων/νο Μπούνια, Χρήστο Τριαντόπουλο, Στέλλα Ιωάννου, Λευτέρη Μακρυγιάννη. Ειδικότερα ο Δ/ντής Συντάξεως. Κώστας Τσιάμηςμε το κείμενο «Περί Κοιμητηρίου» αναφέρεται στα προβλήματα που σχετίζονται με τη λειτουργία του Κοιμητηρίου της κωμοπόλεως Ν. Αγχιάλου, η οποία σύμφωνα με τον «Καλλικράτη» αποτελεί Δημοτική Κοινότητα του Δήμου Βόλου, κι ευθαρσώς διατυπώνει τεκμηριωμένες απόψεις επιλύσεως αναφυεισών δυσχερειών. Συνάμα ο ίδιος καταγράφει εύστοχα και γλαφυρά όσα συνέβησαν κατά το τρίμηνο Απριλίου-Μαΐου-Ιουνίου, ενώ ο Δημοτικός Σύμβουλος Θεολόγος Διαμαντένιας παραθέτει τις επερωτήσεις που διετύπωσε στο Δημοτικό Συμβούλιο αναφορικά με τα δημοτικά τέλη του Νεκροταφείου της Ν. Αγχιάλου, τις θέσεις των αντλιοστασίων, το αποχετευτικό πρόβλημα.

Παράλληλα ο Ιωάννης Τερψιάδης, Συνταξιούχος Κοινοτικός Γραμματεύς από το «Βήμα του Πολίτη» καταθέτει « Αδιάσειστα στοιχεία για τη δωρεά του Νεκροταφείου Ν. Αγχιάλου» και ο Σταύρος Βίγκλας ολοκληρώνει με το «Μέρος 2ο» το κείμενο του «Κοιμητήριο Ν. Αγχιάλου» του οποίου το «Μέρος 1ο» καταχωρήθηκε στο προηγούμενο τεύχος της «Νέας Αγχιάλου».

Ο λόγιος φιλίστωρ, λαογράφος και συγγραφέας Γιώργος Διονυσίου, κι αυτός από το «Βήμα του Πολίτη», εκφράζει με συγκίνηση «Γνώμες γύρω από τις παλαιοχριστιανικές Αρχαιότητες των Φθιώτιδων Θηβών στην Ν. Αγχίαλο» και τον καημό του, διότι βλέπει πως οι αρμόδιοι φορείς δεν δείχνουν το αρμόζον ενδιαφέρον για τη συντήρηση και την ανάδειξή τους, ενώ με το ιστορικό του κείμενο, «Συγχωρούμε, αλλά δε λησμονούμε. 27 Απριλίου 1943 η Αγχίαλος στις φλόγες» αναθιβάνει την πυρπόληση της Ν. Αγχιάλου από τους Ιταλούς κατ’ αυτήν την αποφράδα ημέρα του Απριλίου 1943 ως αντίποινα για την αντιστασιακή δράση των ανταρτών της ευρύτερης περιοχής.

Στη συνέχεια καταχωρίζονται τα ευθυμογραφήματα «Απ’ την καλή και την ανάποδη. Με τι μετριούνται» και «Κάνεις την πάπια ή κάνει την πάπια» των Κώστα Μπιλίρη και Στέλιου Περικλή Λασκαράκη και το Χρονογράφημα «Αργία μήτηρ πάσης τερατοτοκίας» του Λέανδρου Σλάβη.

Ενδιάτακτα παρουσιάζονται οι εκδηλώσεις του Πολιτιστικού Συλλόγου Νέα Αγχίαλος «Γενοκτονία του Θρακικού Ελληνισμού» (2/4/2017) καθώς και οι του Συλλόγου Γυναικών(14/5/2017), το 7ο Πανελλήνιο Αντάμωμα Ανατολικορωμυλιωτών – Βορειοθρακών στην Κομοτηνή (7/7/2017) και τα σχετιζόμενα με τη δράση του Ιερού Ιδρύματος Ανατολικής Ρωμυλίας « Η Αγία Τριάδα» (4 και 5 Ιουν. 2017) καθώς και οι Εκδηλώσεις για το 9ο Αντάμωμα των Απόδημων Θεσσαλών 28-30 Ιουλ.2017 στα Τρίκαλα και της Πανθρακικής Ομοσπονδίας Νοτίου Ελλάδος. Τέλος, δε, γίνεται συγκινητική μνεία για τους εκδημήσαντες στα «Ουράνια Δώματα» Κων/νο και Άννα Μπούνια και τον Δημήτρη Θέμελη, ομότιμο διακεκριμένο καθηγητή Μουσικολογίας του ΑΠΘ , ο οποίος στάθηκε εμπράκτως αρωγός και με πολλή ευαισθησία στις πολιτιστικές εκδηλώσεις και δημιουργίες του Συλλόγου».

Πολύ προσεγμένο με περισπούδαστο περιεχόμενο περιοδικό με αξιοπρόσεκτα καλογραμμένα κείμενα, έκφραση και δείγμα ενός σοβαρού πολιτιστικού Συλλόγου που το εκδίδει εδώ και είκοσι τέσσερα χρόνια, συνδετικός πνευματικός κρίκος των Αγχιαλιτών των Αθηνών και όχι μόνο. Γι’ αυτό αρμόζουν εκθύμως θερμά συγχαρητήρια στους ιθύνοντες τον Σύλλογο, οι οποίοι με ανύστακτο ενδιαφέρον, γρηγορούντες, συναθλούντες, σύμψυχοι το εν φρονούντες και τω πνεύματι ζέοντες» καταβάλλουν προσπάθειες για την ανάδειξη της γενέτειράς τους Ν. Αγχιάλου που έκτισαν επάνω στα θεμέλια της ομηρικής πόλεως «ανθεμόεντος» Πυράσου και των Χριστιανικών Φθιώτιδων Θηβών οι πρόσφυγες από την αλησμόνητη πατρίδα Αγχίαλο της Ανατολικής Ρωμυλίας.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου