ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ

Αλλοίωση του περιβάλλοντος στον Πλατανιά θα επιφέρει ο λιμένας

αλλοίωση-του-περιβάλλοντος-στον-πλατ-300032

Του Ιωάννη Μακρή, Πρώην κοινοτάρχη Προμυρίου

Τις τελευταίες μέρες έγινε γνωστό ότι στο διαδίκτυο έχει αναρτηθεί μελέτη με τίτλο «Μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων» και αναφέρεται στην κατασκευή λιμένα στον Πλατανιά Δήμου Νοτίου Πηλίου. Από χρόνια ασκούνταν πιέσεις προς την κατεύθυνση αυτή. Τη δεκαετία του ΄80 κατασκευάσθηκε λιμενοβραχίονας 140 μ. για την εξυπηρέτηση των αλιέων (γρι-γρι και λίγων παράκτιων) που δραστηριοποιούνταν στην περιοχή καθώς και για την προστασία των κατοικιών της παραλιακής ζώνης. Κατά τη διάρκεια της προεδρίας μου υπήρξαν πιέσεις διαφόρων για την επέκταση του λιμενοβραχίονα πλην όμως από άτυπη έρευνα που κάναμε με έμπειρους επιστήμονες (πολιτικούς μηχανικούς περιβαλλοντολόγους) μας επισήμαναν ότι θα υπάρξει μείωση της ακτογραμμής (πλάτος της πλαζ) που βρίσκεται δυτικά του οικισμού, καθώς και υπερβολική ρύπανση εντός του όρμου κάτι που επιβεβαιώνει και η κατατεθείσα μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων.

Σήμερα δρομολογείται η κατασκευή εντός του όρμου Πλατανιά στο ανατολικό τμήμα του οικισμού ένα κλειστό λιμάνι-αλιευτικό καταφύγιο που μεταβάλλει κυριολεκτικά τα χαρακτηριστικά του οικισμού υπερυψώνοντας προστατευτικούς ογκόλιθους περιμετρικά του προσήνεμου μόλου, αλλοιώνοντας την εικόνα του οικισμού και προκαλώντας ανεπανόρθωτη βλάβη στο θαλάσσιο οικοσύστημα.

Στις σελίδες 145-148 της κατατεθείσας μελέτης αναφέρεται η αλλοίωση των χαρακτηριστικών θαλασσινού νερού και της ποιότητας των ιζημάτων του πυθμένα λόγω λειτουργίας των μηχανών των σκαφών, αλλά και μιας σειράς δραστηριοτήτων ατυχηματικού-περιστασιακού χαρακτήρα, όπως η ατυχηματική απόρριψη λυμάτων από τα σκάφη στη θάλασσα ή η πιθανή ατυχηματική διαρροή καυσίμων, λιπαντικών, σεντινόνερων κλπ.

Ένα άλλο σημείο που θα ήθελα να επισημάνω είναι ότι το λιμάνι που προτείνεται θα βρίσκεται δίπλα από τον χείμαρρο Χαλόρεμα, ενός χειμάρρου με μεγάλη απορροή υδάτων. Στην προέκταση της εκβολής στα 130 μ. θα βρίσκεται η είσοδος του προτεινόμενου λιμανιού που βεβαίως θα μπαζώνεται συστηματικά αφού δεν θα υπάρχει ο κυματισμός σε όλον τον όρμο. Γι’ αυτό ο μελετητής προτείνει την εκβάθυνση 2 φορές τον χρόνο. Σύμφωνα με την άποψή μου, ο φορέας που θα δημιουργηθεί όπως απαιτείται για την λειτουργία του λιμανιού δύσκολα θα επιβιώσει οικονομικά από τα λιγοστά έσοδα που θα εισπράττει. Μήπως το βάρος των δαπανών εκβάθυνσης μαζί και του καθαρισμού πέσει πάλι στις πλάτες των δημοτών του Νοτίου Πηλίου;

Δεν είμαι βέβαια ο αρμόδιος να αναλύω μια μελέτη τριακοσίων σελίδων απλά στάθηκα σε κάποια σημεία που μου έκαναν εντύπωση.

Κατά την άτυπη συγκέντρωση των κατοίκων που έγινε πριν λίγες μέρες η συντριπτική πλειοψηφία των κατοίκων ήταν αρνητική. Επίσης δεν έγινε καμία επίσημη ενημέρωση και δεν υπήρξε καμία συμμετοχή των κατοίκων του οικισμού στην διαδικασία έγκρισης της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων, όπως ορίζεται στις παραγράφους 2, 3 του άρθρου 3 του νόμου 3010/2002.

Ο οικισμός Πλατανιά από δεκαετίες αναπτύσσεται οικονομικά επενδύοντας σε τουριστικά καταλύματα. Θα είναι μεγάλη η ζημιά που θα υποστεί ο τομέας αυτός από την κατασκευή ενός τέτοιου έργου εντός του όρμου, πρώτον από την αλλοίωση του περιβάλλοντος και δεύτερον από τη ρύπανση του θαλάσσιου οικοσυστήματος κατά τη λειτουργία του λιμανιού.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου