ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ

Η Τράπεζα Πειραιώς… φεύγει από τη Νέα Αγχίαλο

η-τράπεζα-πειραιώς-φεύγει-από-τη-νέα-α-314444

Του Γιάννη Τερψιάδη

Σαν κεραυνός εν αιθρία έπεσε στη Νέα Αγχίαλο η ανωτέρω είδηση. Και ήταν ο τρίτος κεραυνός μετά την κατάργηση του Αστυνομικού Σταθμού, μετά την οποία οι κλοπές πενταπλασιάστηκαν, και την άδικη και εγκληματική κατάργηση του Δήμου μας, όχι μόνον έναντι των Αγχιαλιτών, λόγω της μεγάλης και ισάξιας του Δήμου του Ρήγα Φεραίου ιστορίας της, αλλά και έναντι αυτής ταύτης της Ιστορίας.

Μια Τράπεζα, την οποία λόγω της ευγένειας και της ταχείας εξυπηρέτησης, με το χαμόγελο στα χείλη, των υπαλλήλων της, αγαπήσαμε σαν δική μας Τράπεζα και την υποστηρίξαμε με όλες μας τις δυνάμεις. Πού είναι λοιπόν το κοινωνικό πρόσωπο των Τραπεζών και του Κράτους που πρώτα ενδιαφέρονται για τον πολίτη και μετά για τα συμφέροντά τους; Το Κράτος κατάργησε, στις Εφορείες, εξυπηρετήσεις της προς τους πολίτες και τις φόρτωσε στους λογιστές με το βάρος όμως να πέφτει στις πλάτες των πολιτών.

Το ίδιο γίνεται και σήμερα από την Τράπεζα Πειραιώς. Να περιορίσει τα έξοδά της στο ελάχιστο αναγκάζοντας όμως τους Αγχιαλίτες, μεταξύ των οποίων ηλικιωμένοι και ανήμποροι, να μεταβαίνουν στον Βόλο και στον Αλμυρό για να εξυπηρετηθούν. Και όχι μόνον τους Αγχιαλίτες αλλά και τους κατοίκους των Μικροθηβών, του Αϊδινίου, των Οικισμών Μαράθου Κριθαριάς και Αγίου Γεωργίου και των πολυάριθμων τουριστών κατά την θερινή περίοδο.

Και κάτι μου λέει μέσα μου ότι θα επακολουθήσoυν και άλλοι κεραυνοί, με αποτέλεσμα ό,τι δημιούργησαν οι Παππούδες μας, οι Πατεράδες μας και εμείς να καταρρεύσουν σαν χάρτινος πύργος και η Αγχίαλος να γίνει μία μικρή Χωριατούπολη με κατοίκους χωρίς όνειρα, χωρίς διάθεση για δημιουργία, γιατί και τα όνειρα για να τα κάνεις απαιτούν προϋποθέσεις για να μην μετατραπούν σε εφιάλτες.

Η αναλγησία σε όλο της το μεγαλείο. Η ζημιά που τα τελευταία χρόνια έπαθαν οι Τράπεζες, για το 50% αυτής ευθύνεται το Κράτος διότι με την πολιτική του προκάλεσε την φυγή των καταθέσεων και για το άλλο 50% οι ίδιες με το να δίνουν αφειδώς δάνεια, όλες, σε όποιον πολίτη ζητούσε με ανύπαρκτα εισοδηματικά κριτήρια ανάλογα με το ύψος των δανείων. Μόνον και μόνον να αυξήσουν τον τζίρο, ανάλογα με τον οποίον, τα υψηλόβαθμα στελέχη τους, τα λεγόμενα golden boys, έπαιρναν υψηλές προμήθειες. Σημαντικό μέρος των κόκκινων δανείων οφείλεται σ’ αυτό. Παρακαλούμε λοιπόν όλοι οι Αγχιαλίτες τον Διοικητή της Τράπεζας Πειραιώς, να αναλογιστεί τα έξοδα και την ταλαιπωρία στην οποία θα υποβάλλει τους Αγχιαλίτες και να ακυρώσει την εν λόγω απόφαση.

Ο γράφων, είναι ιδιαίτερα ευαίσθητος στο θέμα αυτό, διότι ήταν αυτός που σκέφτηκε και εισηγήθηκε, σαν Γραμματέας της τότε Κοινότητας, στο Κοινοτικό Συμβούλιο την ίδρυση της Αγροτικής Τράπεζας στην Αγχίαλο και το Συμβούλιο ενήργησε ταχύτατα και επετεύχθη αυτό. Και για να βοηθήσω τον πρώτο Διευθυντή της, τον Χρήστο τον Μπακάλη από τον Αλμυρό και αγαπητό μου φίλο έτρεχα και έπιανα τους Αγχιαλίτες και τους παρακαλούσα να φέρουν τα χρήματά τους στην Αγροτική. Η δε συμβολή του στο στήσιμο και την προκοπή της Αγροτικής ήταν μεγίστη.

Αργότερα άνοιξε παράρτημα και η Εθνική, μετά όμως από αρκετά χρόνια έκλεισε γιατί η Αγχίαλος δεν μπορούσε να ικανοποιήσει δύο Τράπεζες. Επίσης παρακαλούμε τους Βουλευτές και την Αντιπεριφερειάρχη μας, να ενεργήσουν δραστήρια, για να αποτραπεί το σκανδαλωδώς παράλογο και επικίνδυνο για την Ν. Αγχίαλο, κλείσιμο της Τράπεζας Πειραιώς, κύριας προϋπόθεσης για την περαιτέρω ανάπτυξή της.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου