ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ

Συμβουλές για την πρόληψη παιδικών αυγουστιάτικων ατυχημάτων

συμβουλές-για-την-πρόληψη-παιδικών-αυ-377796

Της Δωροθέας Πέρπερα, Εκπαιδευτικού – αρθρογράφου, διαχειρίστριας του δικτύου Μαμάδες της Μαγνησίας

Mείωση της κίνησης στους δρόμους, κλειστά καταστήματα, άδειες δημόσιες υπηρεσίες, εμφάνιση τουριστών, πινακίδες στις προθήκες των καταστημάτων που καλούν την πελατεία τους από Σεπτέμβριο, μυρωδιές από το ψήσιμο μεζέδων, ατέλειωτα βρεξίματα που ανταλλάσουν στη γαλανή θάλασσα μικροί και μεγάλοι, παιδικά φουσκωτά που μοιράζεσαι με τα παιδιά σου και θυμάσαι τις δικές σου ανέμελες παιδικές στιγμές … ναι φτάνει ο Αύγουστος. Ο Αύγουστος ήταν, είναι και θα είναι ο μήνας των αδειών και των διακοπών, ο μήνας του Δεκαπενταύγουστου, ο μήνας της παιδικής ηλικίας, ο μήνας του Καλοκαιριού. Και το καλοκαίρι το αγαπάμε όλοι. Η χαλαρή διάθεση που φέρνει σε όλη την οικογένεια κάνει και το γονιό να τηλεφωνεί λιγότερο στον παιδίατρο.

Για να κυλήσει, όμως, όμορφα για όλη την οικογένεια αυτή η περίοδος και χωρίς απρόοπτα είναι απαραίτητο οι γονείς να προσέξουν κάποιους κινδύνους, όπως είναι ο ήλιος, τα τσιμπήματα, το νερό (θάλασσα και πισίνα),η άμμος, η διατροφή γενικά αλλά και ειδικά στην παραλία. Προκειμένου να ενημερωθούμε, λοιπόν, απευθυνθήκαμε στην συντοπίτισσά μας παιδίατρο, κα Κερασία Γούση – Φασουράκη, η οποία μας δίνει ακολούθως συμβουλές αποφυγής των καλοκαιρινών απειλών.

Το ιπποκρατικό γνωμικό ότι «η πρόληψη είναι προτιμότερη της θεραπείας» ταιριάζει ακριβώς στους κινδύνους που παραμονεύουν πίσω από το χαμογελαστό πρόσωπο του ήλιου και κάτω από τα βότσαλα των ακτών κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Έτσι, κρίνεται απαραίτητη η επανάληψη κάποιων βασικών επισημάνσεων και πρακτικών οδηγιών δεδομένης και της αυξημένης συχνότητας των ατυχημάτων που συμβαίνουν κατά την εποχή αυτή.

Πηγή του προβλήματος οι υψηλές θερμοκρασίες, η έκθεση στο ύπαιθρο, σε μη ελεγχόμενο περιβάλλον, αλλά και η χαλαρή επίβλεψη των μικρών παιδιών. Όσο για την πρόληψη, αυτή είναι απλή και γνωστή εν πολλοίς: Για την αποφυγή των ανεπιθύμητων δράσεων της ηλιακής ακτινοβολίας στο δέρμα, και της ηλίασης, εφοδιαζόμαστε με καπελάκι, γυαλιά ηλίου, ανοιχτόχρωμα ρούχα και αντηλιακό, κατά προτίμηση μόνο με φυσικά φίλτρα τα οποία σέβονται το ευαίσθητο παιδικό δέρμα στις ηλικίες κάτω των 5 ετών.

Η χρήση του αντηλιακού πρέπει να επαναλαμβάνεται ανά τακτά χρονικά διαστήματα και σε επαρκή ποσότητα, ενώ η πρώτη επάλειψη πρέπει να γίνεται ήδη 20 λεπτά πριν την έξοδο από το σπίτι. Βεβαίως αποφεύγουμε την έκθεση στον ήλιο κατά τις ώρες αιχμής της ηλιακής ακτινοβολίας, δηλαδή 11πμ-4μμ. Για την πρόληψη της αφυδάτωσης, η οποία είναι εύκολο να συμβεί λόγω της αυξημένης αποβολής ιδρώτα, συνιστάται η άφθονη πρόσληψη υγρών και η ελαφριά διατροφή.

Επιπλέον, η χρήση πλαστικών πέδιλων θα περιορίσει τους τραυματισμούς στην άμμο από γυαλιά, σίδερα ή αιχμηρές πέτρες. Για την πρόληψη του πνιγμού είναι απαραίτητο το μπάνιο στη θάλασσα να γίνεται με άδειο στομάχι ή αφότου παρέλθουν δύο ώρες τουλάχιστον από το τελευταίο γεύμα. Να προτιμούνται οργανωμένες παραλίες που επιτηρούνται από ναυαγοσώστη και πάντοτε να υπάρχει γονεϊκή επίβλεψη. Η επιτήρηση παιδιών που κολυμπούν πρέπει να είναι συνεχής, καθώς ο πνιγμός είναι πραγματικά «σιωπηλός» και αυτό κάνει δυσκολότερη τη διάσωση.

Τα ατυχήματα που σημειώνονται σε πισίνες είναι αναλογικά περισσότερα, γιατί ακριβώς οι γονείς είναι πιο χαλαροί και το παιχνίδι εντονότερο (καθώς και οι βουτιές) αλλά και η εμβύθιση ευκολότερη. Οι πισίνες ευθύνονται συχνότερα και για δερματίτιδες από το χλώριο καθώς και για εξωτερικές ωτίτιδες. Για την αποφυγή των τσιμπημάτων από έντομα, υπάρχουν εντομοαπωθητικές φυτικές λοσιόν με καλά αποτελέσματα. Σε περίπτωση τσιμπήματος θα πρέπει να αφαιρεθεί άμεσα το κεντρί, όταν αυτό είναι εμφανές και να εφαρμοστεί τοπικά επίθεμα πάγου και αντιισταμινική αλοιφή. Σε επιδείνωση των συμπτωμάτων, καλό είναι να αναζητηθεί η συμβουλή παιδιάτρου.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τις στατιστικές τα πρωτεία των ατυχημάτων κατέχουν τα τροχαία, οπότε η ορθή οδηγική συμπεριφορά και η χρήση των παιδικών καθισμάτων αυτοκινήτου και της ζώνης ασφαλείας μπορούν να σώσουν ζωές.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου