ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ

Χαμένος πλούτος

χαμένος-πλούτος-378018

Του Περικλή Αργύρη

«Ένα ωραίο σενάριο είναι το τι θα συνέβαινε στην οικονομία μας εάν κορυφωνόταν η παραγωγή υδρογονανθράκων σε Αιγαίο, Ιόνιο, δυτική Ελλάδα και Κρητικό Πέλαγος», έγραψε μια εφημερίδα με υπολογισμούς επιστημόνων, στην εκμετάλλευση των κοιτασμάτων αργού πετρελαίου και για μια ημερήσια παραγωγή των 1,600,000 βαρελιών ημερησίως για 30 χρόνια θα απασχολούσαν 80,000 άτομα στον πρωτογενή τομέα και 240,000 άτομα σε δορυφορικούς, σύνολο 320,000 θέσεις εργασίας για 30 χρόνια. Από τους φόρους αυτών μόνο, η χώρα θα έπαιρνε 360 δισ. ευρώ φόρους εισοδήματος και καθαρά έσοδα από τα κοιτάσματα 753 δισ. σε βάθος 30ετίας (37.3 δισ. ευρώ κατ’ έτος). Πρακτικά στα εννέα από τα 30 αυτά χρόνια, αποπληρωνόταν στο ακέραιο το χρέος των 320 δισ. ευρώ, εξαφανιζόταν η ανεργία έβγαινε (πραγματικό) πλεόνασμα ύψους 793 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Αλλά δυστυχώς, μας λείπει η σωστή και καλή διαχείριση και μάλλον ποτέ δεν θα πετύχουμε τέτοιους στόχους και το χειρότερο είναι ότι θα χάσουμε τον μαύρο πλούτο μας, κοιτάσματα υδρογονανθράκων που είναι τα μεγαλύτερα στην Ευρώπη.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ που είναι τώρα και η κυβέρνηση ΔΝ-ΠΑΣΟΚ που ήταν πριν έχασαν πολύ χρόνο και πολλά εισοδήματα για τη χώρα με τις συμβάσεις που έχουν υπογράψει, όπου οι εταιρίες πετρελαίων θα κερδίσουν περισσότερο από τον ιδιοκτήτη των κοιτασμάτων.

Στη Κύπρο όμως προχωρούν με καλές συμβάσεις για το όφελος της χώρας. Δεν έχασαν καιρό, όπως βλέπουμε μόλις είχαν τα δεδομένα από τις έρευνες που έκανε μια νορβηγική εταιρία, η ίδια που έκανε στα νερά της Ελλάδος και μας έδωσε τα δεδομένα, οι Κύπριοι υπέγραψαν με ξένες εταιρίες και έβαλαν μπρος τα τρυπάνια.

Και όταν ρώτησα κάποιον γιατί οι Κύπριοι προχωρούν τόσο γρήγορα και σωστά, είναι πιο έξυπνοι από μας;

Η απάντηση ήταν: όχι, αλλά έχουν μεγαλώσει με την Αγγλική πειθαρχία και εφαρμόζουν καλή διαχείριση. Αλλά δεν μου φαίνεται να είναι μόνο αυτό, είναι οι πολιτικοί τους που έχουν πειθαρχία και ξέρουν τι κάνουν για τη χώρα τους και τον πολίτη.

Δεν μου φαίνεται να μοιάζουν με τους δικούς μας πολιτικούς που το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι η καρέκλα και η τσέπη τους.

Όλος ο κόσμος ξέρει τη δύναμη του πετρελαίου και πόσο σημαντικός είναι για μια χώρα αυτός ο μαύρος πλούτος, εκτός από τους δικούς μας πολιτικούς και κυβερνώντες. Από το 2011 που είχαμε τα αποτελέσματα των ερευνών ως τώρα τι κάναμε? εκτός από μερικές συμβάσεις που υπογράψαμε, και αυτές όχι σωστές για το συμφέρον της χώρας, τίποτε άλλο δεν κάναμε. Και το πιο σημαντικό που έπρεπε να κάνουμε είναι να καθιερώσουμε την Ελληνική ΑΟΖ.

Οι Κύπριοι έχουν το πρόβλημα με τη Τουρκία, εμείς νότια της Κρήτης και το Ιόνιο δεν έχουμε κανένα πρόβλημα με κανέναν. Στο Αιγαίο έχουμε και εμείς προβλήματα με τη Τουρκία, αλλά αντί να τους αγνοούμε και να κοιτάξουμε να βάλουμε μπρος στις άλλες περιοχές που είναι δικές μας, καθόμαστε και κλαίμε.

Το 2011, βγήκε νομοθεσία για την οργάνωση της ΕΔΕΥ, Ελληνική Διαχειριστική Εταιρία Υδρογονανθράκων, και ως σήμερα το μόνο που έχουν είναι ένα Διοικητικό Συμβούλιο, και όχι προσωπικό με γνώσεις για να κάνει δουλειά. Δεν μπορούμε να καταλάβουμε ότι χωρίς σωστό φορέα, δεν μπορεί να προχωρήσει τίποτε;

Μου φαίνεται πως οι πολιτικοί μας πραγματικά δεν τους καίγεται καρφί για την ευημερία της χώρας, και ίσως διότι δεν τους ενδιαφέρει αυτός ο τομέας που έχει μακροχρόνια απόδοση και δεν θα μπορέσουν να πάρουν μίζες εφόσον θα έχουν χάσει τις καρέκλες τους, δεν κάνουν τίποτε.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου