ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ

50 χρόνια από το στρατιωτικό πραξικόπημα

50-χρόνια-από-το-στρατιωτικό-πραξικόπημ-432823

Του Θ.Κ. Βογιατζή, στελέχους του ΚΚΕ

Οι αποθήκες του λιμανιού του Βόλου, πρώτος σταθμός για την εξορία

Το ξημέρωμα της 21ης του Απρίλη, βρήκε τα στελέχη της Δημοκρατικής Νεολαίας Λαμπράκη του Βόλου στις βιομηχανίες, όπου είχαν πάει να διανείμουν στις πρωινές βάρδιες προκηρύξεις. Όταν έφθασαν έξω από τα εργοστάσια οι Λαμπράκηδες, συνάντησαν αναστατωμένους εργάτες και εργάτριες να φεύγουν από το εργοστάσιο μετά από εντολή των εργοδοτών τους. Τα ραδιόφωνα, ήδη, είχαν αρχίσει να μεταδίδουν τα γνωστά «εθνικά» άσματα και οι εκφωνητές να διαβάζουν το ανακοινωθέν των πραξικοπηματιών «περί κατάστασης πολιορκίας».

Ήταν χιλιάδες οι συλλήψεις που πραγματοποιήθηκαν ταυτόχρονα και αμέσως μετά την πραγματοποίηση του πραξικοπήματος.

Οι πρώτες συλλήψεις στελεχών της ΕΔΑ και Λαμπράκηδων στον Βόλο άρχισαν να γίνονται λίγο πριν το μεσημέρι. Η είσοδος των γραφείων της ΕΔΑ (το κτήριο που σήμερα στεγάζονται τα γραφεία της Τ.Ε. Μαγνησίας του ΚΚΕ) είχε μπλοκαριστεί από ασφαλίτες. Επικεφαλής τους, ο «περίφημος» Μπουραντάνης. Εκεί μέσα συνελήφθησαν και οι πρώτοι Εδαΐτες και κάποια στελέχη των Λαμπράκηδων. Πρώτος σταθμός των συλληφθέντων το κτήριο της Ασφάλειας Βόλου, που τότε βρισκόταν στην οδό Δημάρχου Γεωργιάδου σε ένα δίπατο παραδοσιακό σπίτι, γνωστό και στους Κνίτες των πρώτων ημερών της Μεταπολίτευσης που συλλαμβάνονταν για τη διακίνηση του «Ριζοσπάστη» και για αφισοκόλληση. Νωρίς το μεσημέρι της 21ης του Απρίλη του ‘67 στα υπόγεια της Ασφάλειας βρίσκονταν πάνω από 60 αγωνιστές. Στο μεταξύ τα καμιόνια έφερναν και άλλους συλληφθέντες. Εκεί μέσα στα δύο μεγάλα υπόγεια βρέθηκαν αγωνιστές από την περίοδο των ταξικών αγώνων του Μεσοπολέμου, της Εθνικής αντίστασης, του Εμφυλίου, των αγώνων που ξετυλίχθηκαν τις δεκαετίες του ‘50 και του ‘60. Το απόγευμα όλοι οι συλληφθέντες πέρασαν από την διαδικασία της «εικονικής εκτέλεσης». Τους έβαλαν στα καμιόνια και τους περιέφεραν στον Βόλο μέσω των οδών Ιωλκού – Αναλήψεως – Χατζηαργύρη – Αλεξάνδρας – Ιωλκού – με υποτιθέμενο σταθμό το Καζανάκι – και ακολούθως τους μετέφεραν στο λιμάνι και τους άφησαν σε μία μεγάλη αποθήκη δίπλα στο Λιμενικό Ταμείο. Το πρώτο βράδυ σκεπάσθηκαν με τσουβάλια που βρήκαν εκεί μέσα. Γύρω στη 1 τα ξημερώματα άρχισαν να φέρνουν συλληφθέντες από Λάρισα, Καρδίτσα, Τρίκαλα, Σοφάδες, Φάρσαλα, Δομοκό, Κατερίνη, Βέροια, Πτολεμαΐδα, Κοζάνη. Οι αποθήκες του Λιμανιού γέμισαν αγωνιστές. Μεταξύ αυτών και γυναίκες και νέα κορίτσια. Μόνο μία βρύση και μία τουαλέτα για όλους. Από φαγητό ό,τι τους πήγαν συγγενείς που ειδοποιήθηκαν στο μεταξύ για τα καθέκαστα.

Την επόμενη μέρα, γύρω στις 8 το βράδυ, εμφανίσθηκε στο λιμάνι του Βόλου ένα μεγάλο αρματαγωγό –το «ΛΕΣΒΟΣ»-, με μοναδικούς επιβάτες 10 συλληφθέντες από τη Λήμνο τους οποίους περιέφερε στη θάλασσα μέχρι να πάρει εντολή που θα πάει. Περίπου στις 12.30 τα ξημερώματα, άρχισε η φόρτωση αυτών που κρατούνταν στο λιμάνι του Βόλου. Επόμενος σταθμός ο πέμπτος όρμος στα Γιούρα…

Στην αποθήκη του λιμανιού του Βόλου, εκεί όπου κυριολεκτικά στοιβάχτηκαν οι πρώτοι συλληφθέντες του στρατιωτικού πραξικοπήματος, θα πραγματοποιηθεί η εκδήλωση της Τ.Ε. Μαγνησίας του ΚΚΕ με τίτλο: «50 χρόνια από το στρατιωτικό πραξικόπημα του 1967 – Τιμή στους κομμουνιστές και αγωνιστές του αντιδικτατορικού αγώνα», την Τετάρτη 14 Ιούνη, στις 7:30 το απόγευμα. Στην εκδήλωση θα μιλήσει ο Κώστας Αβραμόπουλος, μέλος του Π.Γ. της Κ.Ε. του ΚΚΕ, ενώ το άνοιγμα θα γίνει από το Νίκο Γκατζή, μέλος της Τ.Ε. Μαγνησίας του ΚΚΕ.

Το μέρος δεν επιλέχθηκε τυχαία. Το ΚΚΕ δεν θα σταματήσει να προβάλλει την ιστορική μνήμη και γνώση ιδιαίτερα στις νεότερες γενιές. Οι αποθήκες του λιμανιού αποτέλεσαν τον πρώτο σταθμό ενός Γολγοθά εκατοντάδων κομμουνιστών και αγωνιστών που συνεχίστηκε στα ξερονήσια. Εκεί που για άλλη μια φορά γράφτηκαν λαμπρές σελίδες ηρωισμού και αυταπάρνησης. Τιμάμε την προσφορά και τη μνήμη των θυμάτων της χούντας, των αξιωματικών που πάλεψαν ενάντια στη χούντα, βασανίστηκαν και αποτάχτηκαν, όλων των αντρών και γυναικών που φυλακίστηκαν, εξορίστηκαν, υπέστησαν βασανιστήρια και γενικά έβαλαν το δικό τους λιθαράκι στην πάλη κατά της δικτατορίας. Αποτέλεσαν τη συνέχεια της ασταμάτητης εργατικής, λαϊκής πάλης στον 20ό αιώνα, στον αγώνα για την κοινωνική πρόοδο και λαϊκή ευημερία, για συνδικαλιστικές και γενικότερα δημοκρατικές ελευθερίες, για το δικαίωμα να αποφασίζει ο λαός με κριτήριο το δικό του συμφέρον.

Τα διδάγματα αυτής της πάλης έχουν αξία στις σύγχρονες συνθήκες, στους σημερινούς αγώνες, στην ανάγκη ανασύνταξης του εργατικού κινήματος, ενίσχυσης της κοινωνικής συμμαχίας για την εργατική εξουσία. Αυτά τα διδάγματα θέλουμε να συζητήσουμε πλατιά με την εργατική τάξη και τις λαϊκές οικογένειες της περιοχής μας, με αφορμή τη φετινή επέτειο των 50χρονων από το στρατιωτικό πραξικόπημα.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου