ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ

«Η οπισθοδρόμηση του Δήμου και της Πόλης είναι δραματική»

η-οπισθοδρόμηση-του-δήμου-και-της-πόλ-534535

Του Φώτη Λαμπρινίδη, Δημοτικού Συμβούλου Βόλου «Επιλογή Ευθύνης»

Με τις δημαιρεσίες της περασμένης Κυριακής, μπήκαμε στο δεύτερο μισό της (πρώτη φορά) πενταετούς δημοτικής περιόδου. Δυόμιση χρόνια θητείας της δημοτικής αρχής είναι χρόνος επαρκής, για να βγουν ασφαλή συμπεράσματα, αλλά και για να γίνουν αξιόπιστες συγκρίσεις. Για να έχουμε αναλογίες και μέτρο σύγκρισης, θυμίζουμε ότι η θητεία της προηγούμενης δημοτικής αρχής διήρκεσε μόλις τρεισήμισι χρόνια και κάτι στον Δήμο, και μόλις τρία χρόνια και δύο μήνες στη ΔΕΥΑΜΒ, τον ΔΟΕΠΑΠ-ΔΗΠΕΘΕ και την ΚΕΚΠΑ-ΔΙΕΚ. Από αυτά, οι τρεις μήνες ήταν η περίοδος μετά τις δημοτικές εκλογές και μέχρι να αναλάβει και τυπικά η νέα δημοτική αρχή, ενώ τους τρεις τουλάχιστον τελευταίους μήνες πριν από τις εκλογές, η παράταξη Μπέου, πέρα από τον βρόμικο πόλεμο που όμοιό του δεν είχε ζήσει και ελπίζουμε να μην ξαναζήσει η πόλη, είχε μπλοκάρει, με καταγγελίες, εξώδικα, αναφορές κλπ., κάθε δημιουργική δραστηριότητα (π.χ. την ολοκλήρωση του διεθνούς αρχιτεκτονικού διαγωνισμού για το Μουσείο της Αργούς).

Τα πρώτα δυόμιση χρόνια της δημοτικής αρχής Σκοτινιώτη

Σε χρόνο αντίστοιχο με τη μέχρι τώρα θητεία της δημοτικής αρχής, η προηγούμενη δημοτική αρχή είχε ολοκληρώσει ένα τιτάνιο οργανωτικό και πολιτικό εγχείρημα, συνενώνοντας 9 ΟΤΑ και 75 δημοτικές επιχειρήσεις και οργανισμούς. Έστησε κυριολεκτικά ένα μεγάλο Δήμο από την αρχή, εν λειτουργία, χωρίς οι πολίτες να στερηθούν έστω και μια μέρα τις υπηρεσίες που προσφέρει. Και αυτό παρότι, στο ξεκίνημα της θητείας της, βρέθηκε μπροστά σε αβάστακτα χρέη, ταμειακά ελλείμματα και τεράστια διοικητικά προβλήματα.

Ταυτόχρονα, την ίδια περίοδο, εκκαθάρισε όλες τις υποθέσεις κακοδιαχείρισης και διαφθοράς που κληρονόμησε από το παρελθόν, χωρίς να μείνει η παραμικρή σκιά, αξιοποίησε στο έπακρο το ΕΣΠΑ 2007-2013, όπως και κάθε άλλο χρηματοδοτικό πρόγραμμα, παρότι το βρήκε στα «τελειώματα», εξασφάλισε χρηματοδότηση δεκάδων εκατομμυρίων από το ΕΣΠΑ για ένα ολοκληρωμένο, χωρίς ιστορικό προηγούμενο, πρόγραμμα έργων της ΔΕΥΑΜΒ και προχώρησε στις πρώτες δημοπρατήσεις έργων ύδρευσης και κυρίως αποχέτευσης (μεταφορά πηγαίων νερών ορεινού όγκου Πηλίου, αποχέτευση Αγριάς, Αγ.Στεφάνου, Ιωλκού, Σέσκλου, Αλιβερίου Ν. Ιωνίας, μελέτη Ν. Αγχιάλου κλπ), δημιούργησε ή έφτασε σε προχωρημένο σημείο τη δημιουργία νέων κοινωνικών δομών (Ξενώνας Αστέγων, Κοινωνικό Παντοπωλείο, Ξενώνας Υποστηριζόμενης Διαβίωσης ατόμων με αναπηρία, Ξενώνας Φιλοξενίας κακοποιημένων γυναικών, Κέντρο Υποστήριξης της Απασχόλησης), την κατασκευή νέων διδακτηρίων (Μελισσάτικα, Άλλη Μεριά, Καραγάτς, Αγριά), του δημοτικού θεάτρου Ν. Ιωνίας, του νέου ποδηλατοδρόμου μέχρι τις Αλυκές, της ανάπλασης της πλατείας Ευαγγελίστριας και έξι νέων πλατειών (Βαμβακουργία, Ακρόπολη, Νέο Δέλτα, Ξηρόκαμπο, Αγία Παρασκευή, Άγιο Αντώνιο), του «Στρατώνα» στον Άγιο Λαυρέντιο, τριών νέων μουσείων (Δράκεια, Σταγιάτες, Κατηχώρι), επεξέτεινε την ανακύκλωση μέχρι και το πιο απομακρυσμένο χωριό, τοποθέτησε υπόγειους κάδους, προστάτευσε τον δημόσιο χώρο, προχώρησε το Ρυθμιστικό και το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο, προώθησε την τουριστική προβολή του τόπου μας, ανέλαβε μεγάλες διεθνείς αθλητικές διοργανώσεις, αναβίωσε τη Συμφωνική Ορχήστρα Νέων, πέτυχε να περάσει στην ιδιοκτησία του Δήμου η Πλαζ Αλυκών, έδωσε λύση στο πρόβλημα των Σφαγείων, πρωτοστάτησε στη διεκδίκηση και τελικά πέτυχε την ολοκλήρωση του τμήματος του Περιφερειακού από τη Γορίτσα μέχρι την έξοδο της αρτηρίας στην παραλιακή οδό Βόλου-Αγριάς, τη δημοπράτηση του έργου αποπεράτωσης του τμήματος από Λαρίσης μέχρι Γορίτσα, την ένταξη στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων του έργου της Ηλεκτροκίνησης της Σιδηροδρομικής Γραμμής Βόλου-Λάρισας, την προώθηση της αποκατάστασης του Αρχαίου Θεάτρου Μικροθηβών, και τόσα άλλα.

Τα πρώτα δυόμιση χρόνια της δημοτικής αρχής Μπέου-Θεοδώρου

Σε αντίθεση με την προηγούμενη δημοτική αρχή, η δημοτική αρχή Μπέου παρέλαβε ένα Δήμο έτοιμο, ικανό επιχειρησιακά, με γερά θεμέλια, δομημένες υπηρεσίες, χρηστή και νοικοκυρεμένη διαχείριση, ισχυρές κοινωνικές δομές, δρομολογημένα έργα και προετοιμασία σχεδιασμού και μελετών για την πλήρη αξιοποίηση του νέου ΕΣΠΑ 2014-2020. Είναι χαρακτηριστικό ότι, μέχρι το τέλος της θητείας της, η προηγούμενη δημοτική αρχή είχε καταφέρει, παρά τη δραματική μείωση της κρατικής χρηματοδότησης κατά τουλάχιστον 62%, να μειώσει, με τους συντηρητικότερους υπολογισμούς, το χρέος που κληρονόμησε κατά 18 εκατ. ευρώ, να μη δημιουργήσει νέο χρέος και να παραδώσει ταμείο 6.776.621,78 ευρώ. Ενώ στη ΔΕΥΑΜΒ, παρότι προχώρησε σε μείωση των τελών ύδρευσης και αποχέτευσης κατά 25,3%, μεσοσταθμικά, κατάφερε να πετύχει θεαματική βελτίωση των οικονομικών της και να παραδώσει ταμείο 5.099.613,95 ευρώ. Παρόλα αυτά, η σύγκριση των πρώτων δυόμιση χρόνων είναι συντριπτικά σε βάρος της δημοτικής αρχής Μπέου-Θεοδώρου.

Στα πρώτα αυτά δυόμιση χρόνια της θητείας της, ο απολογισμός της δημοτικής αρχής, πέρα από τα λαμπιόνια σε λίγους κεντρικούς δρόμους του Βόλου, τα παρτέρια στη Δημητριάδος και την Ιάσονος, κάποια τρέχοντα μικροέργα και τα κιτς θεάματα που αφειδώς προσφέρει, είναι η υποβάθμιση της καθημερινότητας, η εγκατάλειψη των συνοικιών και των περιφερειακών ενοτήτων, η συνειδητή απαξίωση των Υπηρεσιών (η ΔΕΥΑΜΒ, όπως και η μαύρη τρύπα στο δημοτικό ταμείο, αποτελούν την πιο τρανταχτή απόδειξη), η «βροχή» των απευθείας αναθέσεων, η απαξίωση του Βιολογικού και η ολέθρια επιλογή να παραδοθεί σε εργολάβο η λειτουργία του, η αθέτηση όλων των προεκλογικών δεσμεύσεων για το νερό, η μετατροπή του ΧΥΤΑ σε πανελλήνια «χαβούζα», η κοντόφθαλμη επιλογή τους για τις κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην περιοχή του Κραυσίνδωνα, η επιστροφή στις χειρότερες εποχές της ευνοιοκρατίας, της αναξιοκρατίας και των πελατειακών σχέσεων, οι σκανδαλώδεις αποφάσεις, όπως η ακραία προκλητική περίπτωση του οικοπέδου στον Άγιο Στέφανο, η περιφρόνηση της νομιμότητας και της διαφάνειας (π.χ. εμποροπανήγυρη, γιορτή κρασιού, χριστουγεννιάτικο χωριό κλπ).

Την ίδια ώρα, οι διοικούντες τον Δήμο όχι μόνο δεν έχουν ξεκινήσει δυόμιση χρόνια τώρα να υλοποιούν ΟΥΤΕ ΕΝΑ ΝΕΟ ΕΡΓΟ με πόρους του ΕΣΠΑ, αλλά δεν μπορούν ακόμη να ολοκληρώσουν έργα που παρέλαβαν σε πλήρη εξέλιξη, τα οποία θα έπρεπε να έχουν ολοκληρώσει πριν από δύο χρόνια (όπως τα έργα αποχέτευσης της ΔΕΥΑΜΒ)! «Κατάφεραν» μάλιστα να μείνει ο Δήμος έξω από το πρόγραμμα του ΕΣΠΑ για νέα διδακτήρια, αφού οι προτάσεις που κατέθεσαν δεν ήταν συμβατές με τις προδιαγραφές της προκήρυξης! Σε αυτό το πρωτοφανές χάλι έχει οδηγήσει η διάλυση των υπηρεσιών.

Πολύ περισσότερο, βέβαια, δεν υπάρχει από τη Δημοτική Αρχή η παραμικρή αναφορά στη μεγάλη εικόνα. Η παραμικρή αναφορά σε ένα συνεκτικό και αποτελεσματικό σχέδιο για το παρόν και το μέλλον της πόλης. Καμία δημιουργική και ρεαλιστική ιδέα, που να δείχνει ότι ξέρουν πού πάμε.

Αναμενόμενα, βέβαια, όλα αυτά, αφού προεκλογικά κόμπαζαν ότι το μόνο πρόγραμμα που είχαν, ήταν η «Πάολα»… Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι ήδη από τον Φεβρουάριο έσπευσαν να ανακοινώσουν ότι η μεγάλη αοιδός θα … κοσμήσει τις εκδηλώσεις της γιορτής κρασιού στις 14 Αυγούστου! Μόνο γι’ αυτό μπορούν να «καυχώνται». Και βέβαια, για τον εκφασισμό και τον εκμαυλισμό της τοπικής κοινωνίας που επιχειρούν με κάθε τρόπο, διαθέτοντας ταυτόχρονα άφθονο χρήμα για να συντηρούν έναν αδίστακτο προπαγανδιστικό μηχανισμό, που έχει αναλάβει την ηθική και πολιτική εξόντωση όποιου θεωρούν αντίπαλο και που προσπαθεί να πείσει την τοπική κοινωνία ότι διακυβέρνηση της πόλης σημαίνει ύβρεις, νταηλίκια, λοιδορίες, διχαστικός λόγος, ψέματα, καθεστωτικοί μηχανισμοί, χειραγώγηση της ενημέρωσης και διαρκής φιγούρα.

Η αντίστροφη μέτρηση έχει ξεκινήσει

Η οπισθοδρόμηση του Δήμου και της Πόλης είναι δραματική. Η αντίστροφη μέτρηση, ωστόσο, έχει ξεκινήσει. Έτσι κι αλλιώς το τεράστιο έργο της ανασυγκρότησης του Δήμου και της Πόλης θα το αναλάβει μια μεγάλη αυτοδιοικητική συμμαχία, με ενεργό συμμετοχή της τοπικής κοινωνίας, που θα βάλει οριστικά τέλος στην πιο μαύρη αυτή σελίδα της τοπικής ιστορίας σε περίοδο δημοκρατίας.»

* Ο Φώτης Λαμπρινίδης είναι δημοτικός σύμβουλος της παράταξης «ΕΠΙΛΟΓΗ ΕΥΘΥΝΗΣ-ΠΑΜΕ ΜΠΡΟΣΤΑ», τέως αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών Βόλου.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου