ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ

Bιολογική γεωργία – κτηνοτροφία. Μύθος ή πραγματικότητα;

bιολογική-γεωργία-κτηνοτροφία-μύθο-585147

Του Αριστοτέλη Χατζησταματίου, Γεωπόνου – Κτηνοτρόφου

Ζούμε σε μία χώρα που τα προγράμματα που χορηγούν ενίσχυση στους αγρότες και τους κτηνοτρόφους φτάνει να τα διαφημίζει ακόμη και ο υπουργός. Αναφέρομαι στο φιάσκο του Προγράμματος Βιολογικής Γεωργίας και Κτηνοτροφίας και τεκμηριώνω: Αποφάσισε ο υπουργός να βγάλει πρόγραμμα βιολογικής εδώ και τώρα για μην χαθούν τα χρήματα που πρέπει να απορροφηθούν από το πακέτο 2014-2020. Εδώ και τώρα, καθώς μετά από 5 χρόνια χωρίς προκήρυξη από το Δεκέμβριο του 2011 θέλει σε 1 μήνα, δηλ, από 24 Ιανουαρίου έως και 22 Φεβρουαρίου, να κατατεθούν αιτήσεις ένταξης για ένα πρόγραμμα τριετές-πενταετές.

Αποτέλεσμα… σαν τρελοί οι αγρότες να ρωτάνε από γεωπόνο σε γεωπόνο για το πρόγραμμα, και βιαστικά να πάρουν μία απόφαση ένταξης ή μη. Ταυτόχρονα ενώ όλοι οι αγρότες ξέρουν ότι δεν είναι ένα πρόγραμμα εύκολο όπως π.χ. η εξισωτική αποζημίωση που εισπράττεις με μία απλή αίτηση, καθότι εμπλέκονται μελετητές, πιστοποιητικοί οργανισμοί, ελεγκτές κ.λπ. βομβαρδίζονται από μηνύματα στο κινητό τους από φορείς υποβολής δηλώσεων ΟΣΔΕ, γεωπόνους, ενώσεις που υπόσχονται παράδες. Κύριοι και απευθύνομαι σε συναδέλφους γεωπόνους, σε προέδρους ενώσεων, στη ΓΑΙΑ (που χρησιμοποίησαν τα προσωπικά στοιχεία από τις δηλώσεις των αγροτών και ενημέρωσαν με πάτημα ενός κουμπιού χιλιάδες αγρότες από GAIA): η βιολογική γεωργία είναι ένας κανονισμός που έχει πολλές υποχρεώσεις και αν τις τηρείς μετά από συγκεκριμένο διάστημα για κάθε καλλιέργεια – εκτροφή, σκοπό έχει να παράγεις προϊόν βιολογικό απαλλαγμένο από υπολείμματα φαρμάκων κλπ. Όμως όταν δημιουργείται ένα τέτοιο κλίμα βιασύνης είναι αδύνατον οι φορείς που εμπλέκονται ακόμη και αν έχουν την εμπειρία να προλάβουν να κρίνουν αν ο υποψήφιος αγρότης – κτηνοτρόφος θα φανεί συνεπής στην τήρηση του κανονισμού. Πιστεύω ότι εκτός των νέων γεωργών του 2014 και 2016 που πιθανόν να θέλουν να ενταχθούν, οι παλαιότεροι αγρότες καλώς δεν είχαν μπει παλαιότερα σε προγράμματα βιολογικής και καλώς δεν θα πρέπει να ενταχθούν τώρα. Γιατί να μπουν τώρα; Όταν είσαι ενταγμένος στη βιολογική πρέπει να είσαι έτοιμος να χάσεις προϊόν και να απολαύσεις υψηλότερη τιμή προϊόντος. Δεν μπαίνουν όλες οι εκμεταλλεύσεις στη βιολογική, ειδικά όταν είναι εντατικής μορφής. Η απορία κάποιου ίσως είναι γιατί να μην μπούνε όλοι στο πρόγραμμα; Δεν γίνεται να μπούνε όλοι, και αν γινόταν θα κατέληγε σε παταγώδη αποτυχία της βιολογικής έννοιας. Συμπέρασμα αν γίνουν πολλές αιτήσεις θα μείνουν πολλοί απ έξω και πιθανόν να είναι οι παλιοί που έχουν αντέξει τόσα χρόνια να εφαρμόζουν τον κανονισμό και να παράγουν βιολογικά προϊόντα, και πολλά από αυτά εξάγονται σε χώρες όλου του κόσμου.

Θα ολοκληρώσω με ένα παράδειγμα μίας κτηνοτροφικής μονάδας με 650 πρόβατα που τυγχάνει να είμαι μέτοχος. Το προϊόν που έχει ζήτηση είναι το βιολογικό πρόβειο γάλα. Αν είχε ενταχθεί η μονάδα στη βιολογική κτηνοτροφία τα προηγούμενα χρόνια θα είχα επιπλέον έσοδα από την πώληση βιολογικού γάλακτος, 200 τόνους ετησίως επί 9 λεπτά ανά κιλό γάλακτος 18000 ευρώ. Επιπλέον ενίσχυση βιολογικής κτηνοτροφίας 17000 ευρώ δηλαδή 35000 ευρώ! Φαντάζει δελεαστικό. Όμως απαιτείται αμοιβή φορέα-γεωπόνου 2000 ευρώ και αγορά βιολογικών ζωοτροφών κόστους; Οι ζωοτροφές που πρέπει να εξασφαλιστούν επιβάλλεται εκτός από το να μην είναι μεταλλαγμένες π.χ. η σόγια) να είναι βιολογικού σταδίου. Οι 400 τόνοι ζωοτροφών βιολογικών καθιστούν απαγορευτικό το κόστος αγοράς και εξασφάλισής τους καθότι εκτιμώνται σαν πρόσθετο κόστος πάνω από 25000 ευρώ. Αν τυχόν άλλαζαν τα σιτηρέσια θα οδηγούμασταν σε μείωση της παραγωγής και κατά συνέπεια του συνολικού κέρδους. Συνεπώς παρόλο ότι η ενίσχυση είναι δελεαστική η εκμετάλλευση δεν είναι ορθό να μπει στη βιολογική που επιπλέον απαιτεί και απαγόρευση φαρμάκων και διαφόρων άλλων πρακτικών.

Πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι η ενίσχυση στο νέο πρόγραμμα με δεδομένο ότι μειώθηκε ο βοσκότοπος ανά ζώο προκαλεί μία μείωση στα αιγοπρόβατα στο 25% σε σχέση με την προηγούμενη προκήρυξη και 15% στα βοοειδή.

Συμπέρασμα; Δύναται και συνίσταται να ενταχθούν στο νέο πρόγραμμα εκμεταλλεύσεις φυτικής και ζωικής εκτατικής μορφής που είναι δυνατόν να παράγουν πραγματικά βιολογικό ποιοτικό προϊόν! Η χώρα μας το έχει ανάγκη, και οι ξένοι έχουν διάθεση να το πληρώσουν ακριβότερα.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου