ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ

Η αναδιάρθρωση της πολύπαθης ΕΛ.ΑΣ.

η-αναδιάρθρωση-της-πολύπαθης-ελ-ασ-788688

Του Αγγελου Αγραφιώτη*

Τελικά μετά από πολλές παλινωδίες, η κυβέρνηση αποφάσισε να εφαρμόσει την θρυλούμενη αναδιάρθρωση της ΕΛ.ΑΣ. την οποία συνεχώς μετέθετε για το μέλλον, ελπίζοντας πως θα την εφαρμόσει η επόμενη κυβέρνηση, η οποία και θα δεχόταν το πολιτικό κόστος. Η πραγματικότητα όμως της οικτρής οικονομικής κατάστασης της χώρας, την ανάγκασε πιεστικά, να την εφαρμόσει άμεσα.

Η όποια αναδιάρθρωση επιχείρησης, πόσο μάλλον της αστυνομίας ενός κράτους, προϋποθέτει

  1. Καταγραφή της υφιστάμενης κατάστασης και των προβλημάτων
  2. Μελέτη
  3. Ανάλυση
  4. Προτάσεις
  5. Υιοθέτηση
  6. Υλοποίηση
  7. Επανεξέταση των επιχειρησιακών προβλημάτων στο α’ τρίμηνο
  8. Επανάληψη των βημάτων 4-6
  9. Επανεξέταση των επιχειρησιακών προβλημάτων στο β’ τρίμηνο και ούτω καθεξής.

Αυτή η εργασία έπρεπε να γίνει από ομάδα επιστημόνων, με επικεφαλή ειδικό στην ΑΝΑΛΥΣΗ ΚΙΝΔΥΝΟΥ (Risk Assessment), λαμβάνοντας υπόψη του όλες τις παραμέτρους, όπως ενδεικτικά, γεωγραφική περιοχή-εγκληματικότητα που έχει επιδείξει η συγκεκριμένη περιοχή σε βάθος 10ετίας-Είδη εγκληματικότητας-Επίπεδο εγκληματικότητας-παλαιότητα στόλου οχημάτων-δύναμη προσωπικού-επίπεδο διοικητικής ικανότητας-συνεργεία συντήρησης οχημάτων-διαγωνισμοί προμηθειών κ.α. Εξυπακούεται πως σε αυτή τη διαδικασία, συμπεριλαμβάνονται συνεντεύξεις με όλη τη διοίκηση και το χαμηλόβαθμο προσωπικό, όλης της χώρας.

Αντί αυτού του ορθού τρόπου, είδαμε στο πρόσφατο παρελθόν, κλείσιμο αστυνομικών τμημάτων μέσα σε μια νύχτα με απόφαση ενός υπουργού και ξανά άνοιγμα των κλεισμένων αστυνομικών τμημάτων, τρεις μήνες μετά! από τον επόμενο πολιτικό προϊστάμενο-υπουργό. Το ίδιο συνέβη και με τις αστυνομικές σχολές, που έκλεισαν και ξαναάνοιξαν, με ίδιες τραγικές αποφάσεις.

Είναι προφανές πως η αναδιάρθρωση απαιτεί τα όσα προανέφερα και δεν θα έπρεπε να γίνει κάτω από εισηγήσεις υπηρεσιακών παραγόντων και μόνο, οι οποίοι αρκετές φορές λειτουργούν υπό το κράτος προσωπικών γνώσεων και αντιλήψεων ή ακόμη και αντιπαθειών, με μοναδικό γνώμονα την οικονομία. Οι αλχημείες δε που διάβασα σε ανακοίνωση συνδικαλιστικού οργάνου αστυνομικών υπαλλήλων (ΣΚΑΥ Θεσσαλονίκης), όπου με ένα νόμο μείωσαν τις ΚΕΝΕΣ οργανικές θέσεις, οδηγεί σε λάθος αποφάσεις. Ούτε είναι σωστή η αντιπαραβολή με αστυνομίες άλλων χωρών, όπως ενδεικτικά αυτό που διάβασα σε άρθρο δημοσιογράφου, πως στο Λονδίνο το ΤΕΕΜ έχει 17 άνδρες ενώ η Αθήνα 70. Έλαβε κανείς υπόψη του όταν εξέτασε το θέμα αυτό, τις κυκλοφοριακές συνθήκες μεταξύ Αθήνας και Λονδίνου; Την κουλτούρα των δύο λαών και υπακοή στον αστυνομικό;

Η κυβέρνηση για να κερδίσει το παιχνίδι επικοινωνιακά και να κατευνάσει την κοινή γνώμη, προχωρά σε εξαγγελίες! 12 νέες ΟΠΚΕ ετοιμάζει για τη Δυτική Αττική με οχήματα που θα δωρίσει ο Δήμος Φυλής! Δίχως φυσικά να απαντήσει που θα βρει τους 48 άνδρες για να τις επανδρώσει. Ολοι μας βλέπουμε καθημερινά στους δρόμους, διαλυμένα περιπολικά να κυκλοφορούν, με ένα μόνο αστυνομικό μέσα σε αυτά… Ποιον κοροϊδεύουν λοιπόν;

Εξήγγειλαν την αναβάθμιση της ασφάλειας Αττικής, με δυνατότητα να αναλαμβάνει υποθέσεις σε όλη την χώρα. Συμφωνώ απόλυτα. Πολύ καλή κίνηση μιας και οι αστυνομικοί της περιφέρειας εκ της θέσεώς τους, δεν έχουν την ανάλογη εμπειρία. Συνυπολόγισαν όμως τη διοικητική υποστήριξη των αστυνομικών που θα μετακινούνται από την πρωτεύουσα προς την περιφέρεια; Ή θα παρατηρηθούν φαινόμενα μετακίνησης αστυνομικών με δικές τους δαπάνες , με αποτέλεσμα…. να μην υπάρξει αποτέλεσμα στο σκοπό της αναβάθμισης της υπηρεσίας.

Φρόντισε η πολιτική ηγεσία της κυβέρνησης, να συμπεριλάβει στην αναδιάρθρωση την απαιτούμενη ασφαλή επικοινωνία μεταξύ των αστυνομικών δυνάμεων; Έλυσε το πρόβλημα της διαβαθμισμένης επικοινωνίας της ΕΛ.ΑΣ με το TETRA που καταργήθηκε αφού το είχαμε ακριβοπληρώσει…. Γνωρίζουν οι πολιτικοί προϊστάμενοι του πολύπαθου αυτού υπουργείου, πως η επικοινωνία των αστυνομικών σήμερα, αρκετές φορές είναι αδύνατη ή άλλες φορές παραβιάζεται από τον οποιονδήποτε διαθέτει ένα πομποδέκτη 5W; Τι είδους αναδιάρθρωση υπηρεσιών είναι αυτή που θέλει να εφαρμόσει η κυβέρνηση, δίχως προηγουμένως να έχει εξασφαλιστεί η απρόσκοπτα διαβαθμισμένη επικοινωνία των αστυνομικών δυνάμεων;

Τι μέριμνα λήφθηκε στην επιχειρούμενη αναδιάρθρωση, για τη διασύνδεση μεταξύ ΕΛ.ΑΣ. – Λ.Σ/ΕΛ.ΑΚΤ. – ΕΚΑΒ – Π.Υ – ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ & Ορισμένων υπηρεσιών του Υπουργείου Δικαιοσύνης;

Εντύπωση προκαλεί δε, η κάθετη απόφαση, του κλεισίματος 50 αστυνομικών τμημάτων στην Αττική, που μόνο προβλήματα θα επιφέρει, τα οποία δεν θα αργήσουν να φανούν, μιας και η εγκληματικότητα θα αυξηθεί και η ανασφάλεια των πολιτών θα μεγαλώσει με ότι συνεπάγεται αυτό. Σκέφθηκε κανείς τις χιλιάδες αστυνομικών υπαλλήλων που χρόνια ολόκληρα διέμεναν πλησίον των αστυνομικών τμημάτων και τώρα θα αναγκάζονται καθημερινά να διανύουν αρκετά χιλιόμετρα, προκειμένου να αναλάβουν υπηρεσία ή να επιστρέψουν στις οικίες τους με τη λήξη της? Ήδη ξεκίνησαν οι αντιδράσεις από τις τοπικές κοινωνίες, σε άλλες περιπτώσεις πλήρως δικαιολογημένες και σε άλλες όχι. Εξάλλου αν ερωτηθεί η κυβέρνηση, θα απαντήσει πως έχει κάνει δημόσια διαβούλευση, για αρκετό καιρό… δημόσια διαβούλευση, η οποία ήταν παρουσίαση της «αναδιάρθρωσης» στην περιφέρεια και εικονικό διάλογο με τους φορείς, δίχως να ληφθεί υπόψη η ιδιαιτερότητα της κάθε περιοχής. Δηλαδή ουσιαστικά αγνοήθηκαν οι τοπικές κοινωνίες.

Η ΑΝΑΛΥΣΗ ΚΙΝΔΥΝΟΥ(Risk Assessment) θα υποδείκνυε το τι ακριβώς πρέπει να γίνει, ώστε να επιτύχουμε μεγιστοποίηση της ασφάλειας του κράτους και των πολιτών και αποδοτικότητα του προσωπικού της, με παράλληλη μείωση του λειτουργικού κόστους των υπηρεσιών της ΕΛ.ΑΣ. Αν η ΑΝΑΛΥΣΗ υποδείξει μείωση του προσωπικού του ΤΕΕΜ, κλείσιμο αστυνομικών τμημάτων ή κατάργηση υπηρεσιών, τότε να πραγματοποιηθεί. Αν η ΑΝΑΛΥΣΗ όμως υποδείξει διαφορετικά εντελώς πράγματα, τότε μάλλον αυτά θα πρέπει να υλοποιηθούν ώστε να λάβουμε τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα που προανέφερα. Και να είστε σίγουροι, πως οι ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ ΚΙΝΔΥΝΟΥ(Risk Assessment), αρκετές φορές μας υποδεικνύουν εκπλήξεις…

Ελλοχεύει και ακόμη ένας κίνδυνος, που δεν γνωρίζω πόσο έχει ληφθεί υπόψη από τους ιθύνοντες του υπουργείου τελευταία… Η ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ, η οποία δεν είναι διαπραγματεύσιμη και η αποδοτικότητά του εξαρτάται από αυτή, σε συνάρτηση με την προσωπική και οικογενειακή του ηρεμία, σε σχέση με την εργασιακή του σχέση με το επάγγελμα που επέλεξε. Προσωπικό, που καθημερινά δέχεται ταπεινωτικές συμπεριφορές που απαξιώνουν την προσφορά του, προσωπικό που νιώθει την ανασφάλεια για το μέρος που θα παρέχει την υπηρεσία του ή για το τι του ξημερώνει υπό την έννοια της κατάργησης τμημάτων και υπηρεσιών, δεν είναι δυνατόν να λειτουργεί ορθά και αποδοτικά. Το λάθος στο επόμενο του βήμα είναι αναμενόμενο, με τραγικά ίσως αποτελέσματα, αν σκεφτούμε πως το προσωπικό αυτό οπλοφορεί και εργάζεται σε περίεργα κυλιόμενα ωράρια, που από τη φύση τους και μόνο, προκαλούν διαταραχή στη λειτουργία του ατόμου.

Θα μπορούσα να γράφω αρκετές σελίδες για την αναγκαία αναδιάρθρωση που απαιτεί και είναι ανάγκη να πραγματοποιηθεί στην αστυνομία της χώρας μου, μιας και γνωρίζω ακριβώς πως λειτουργεί και τι απαιτεί .

Άποψή μου είναι πως η κυβέρνηση ξεκίνησε ανάποδα, λαμβάνοντας υπόψη μόνο την οικονομία κλίμακας που θα έχει από το κλείσιμο αστυνομικών τμημάτων και την κατάργηση υπηρεσιών. Η αναδιάρθρωση της ΕΛ.ΑΣ, όπως είπα στην αρχή, είναι πολύ σοβαρή υπόθεση, δεν γίνεται κάθε μέρα και προϋποθέτει, στην περίπτωση της ΕΛ.ΑΣ, εκ βάθρων αναθεώρηση όλης της λειτουργίας της με σοβαρότητα, επαγγελματισμό και όχι ερασιτεχνισμούς. Το ΠΑΣΟΚ έχει αποδείξει στο παρελθόν πως μπορεί να προχωρά με τομές στην αναβάθμιση των πόλεων και των πολιτών και σήμερα δηλώνει έτοιμο να το ξανακάνει, δίχως περιθώρια ερασιτεχνισμών και λαθών.

*ΣυμβούλουΔιαχείρισηςΚινδύνου A&K Risk Management Consulting

www.akriskmanagment.gr

Μέλους της Γραμματείας του Τομέα Προστασίας του Πολίτη του ΠΑΣΟΚ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου