ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ

Συρία: Η αποτυχία της εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ και η διαφαινόμενη νίκη του Ασαντ

συρία-η-αποτυχία-της-εξωτερικής-πολιτ-790019

Του Χρυσοβαλάντη Γεώργιου Κουμπούρα, Φοιτητή Τμήματος ΙΑΚΑ (Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας)

Ελάχιστα ενδιαφέρει τα δυτικά μέσα, ο συνεχιζόμενος εδώ και πέντε χρόνια, συριακός εμφύλιος πόλεμος, ένας πόλεμος τον οποίο αν εξετάσει κανείς πιο εξονυχιστικά, μπορεί να διαπιστώσει αφενός την αποτυχία της εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ και αφετέρου τη διαφαινόμενη νίκη του Ασαντ, όχι μόνο στο πεδίο της μάχης, αλλά και σε πολιτικό επίπεδο. Ενας εμφύλιος πόλεμος, ο οποίος υποκινήθηκε από τηCIA με τη μορφή απλών διαμαρτυριών στην αρχή για την ανατροπή του Ασαντ και στη συνέχεια, όταν έβλεπαν ότι κάτι τέτοιο δεν ήταν εφικτό, κλιμακώθηκε σε ένοπλη εμφύλια σύγκρουση. Φυσικά, η Μέση Ανατολή αποτελεί μια ταραγμένη, εδώ και δεκαετίες, περιοχή.

Ο συριακός εμφύλιος πόλεμος, αποτελεί μέρος της «Αραβικής Ανοιξης», ένα κύμα διαδηλώσεων στη Μέση Ανατολή και στη Βόρεια Αφρική. Πολλοί έχουν μιλήσει για ένα σχέδιο των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ για την ανατροπή των καθεστώτων. Μετά τις διαδηλώσεις στη Λιβύη και την ανατροπή του Καντάφι, η χώρα έχει βυθιστεί στο χάος, την εγκληματικότητα και τον εξτρεμισμό. Πλέον ήρθε και η σειρά της Συρίας, όμως ο παράγοντας που ακούει στην ονομασία Ρωσία, άλλαξε τα σχέδια των Αμερικανών. Με πάνω από 200.000 θύματα, εκατομμύρια εκτοπισμένους ανθρώπους που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους για να γλιτώσουν από τη φρίκη του πολέμου και ένα μεγάλο «Γιατί πολεμάμε;» να πλανιέται πάνω από τα πεδία της μάχης, ο συριακός εμφύλιος πόλεμος συνεχίζει το καταστροφικό του έργο. Το σίγουρο είναι ότι θα συμπεριληφθεί στις μελανές σελίδες της ιστορίας.

Από τον AlanKurdiστον OmranDagneesh

Ο OmranDagneesh, το μικρό παιδί του οποίου η φωτογραφία κυκλοφόρησε σε όλα τα δυτικά μέσα, θέλοντας να μας πείσουν ότι συμπάσχουν με αυτό που συμβαίνει στη Συρία.Πράγματι, ο Omranαποτελεί ένα μόνο δείγμα των όσων δεινών βιώνουν τα γυναικόπαιδα σε αυτή την ταραγμένη γωνιά του πλανήτη. Είναι τα ίδια Μέσα Ενημέρωσης, που ποτέ δεν ενημέρωσαν τον κόσμο, ότι ο Ασαντ εκλέχθηκε ξανά στην ηγεσία της χώρας από το λαό του. Αντίθετα, σύμφωνα με αυτά, είναι ένας δικτάτορας που δολοφονεί το λαό του και πρέπει να ανατραπεί με συνοπτικές διαδικασίες. Η ιστορία του Omran επαναλαμβάνεται κάθε μέρα. Οπως και η ιστορία του AlanKurdi.Θυμάμαι ένα άρθρο που διάβαζα και στο οποίο αναφερόταν η δήλωση του υπουργού εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζον Κέρι, σε ερώτηση δημοσιογράφου, ποια ήταν τα αισθήματά του όταν έβλεπε την φωτογραφία του AlanKurdi για να λάβει, την προκλητική για εμένα απάντηση, επιφορτισμένη με ένα υποτιθέμενο ενδιαφέρον και πόνο, θα μπορούσε να είναι ο ανιψιός μου. Πόση υποκρισία θεέ μου …

Μέσα στην ίδια την πόλη Χαλέπι έχουν χάσει τη ζωή τους πάνω από 18.598 πολίτες και περίπου 4.557 παιδιά (στοιχεία CNN).Το Χαλέπι, η άλλοτε μεγάλη και πολυπληθής πόλη της Συρίας, είναι διαιρεμένη σε ζώνες που ελέγχουν οι δυνάμεις του Άσαντ και οι αντικαθεστωτικές δυνάμεις. Είναι μια από τις πολλές συριακές πόλεις, που έχουν μετατραπεί σε νεκροταφεία αμάχων.

Η πολυπλοκότητα του πολέμου στη Συρία

Ενα από τα χαρακτηριστικά του πολέμου στη Συρία, είναι η πολυπλοκότητά του. Μπορεί η μάχη στο Χαλέπι να είναι καθοριστικής σημασίας για την μελλοντική εξέλιξη του πολέμου, όμως προκύπτουν κάποιοι βασικοί προβληματισμοί. Αν θεωρήσουμε δεδομένο ότι στο Χαλέπι επικρατήσουν οι Συριακές δυνάμεις προσκείμενες στον Ασαντ, ποια θα είναι η επόμενη μέρα; Δεν υπάρχει δηλαδή ένας ξεκάθαρος αντίπαλος, ενώ η εμπλοκή και άλλων χωρών, απέδειξε πόσο εύκολα ένας εμφύλιος πόλεμος σε μια χώρα της Μέσης Ανατολής, μπορεί να αποτελέσει την απαρχή ενός Παγκόσμιου Πολέμου. Υπενθυμίζω την κατάρριψη, του ρωσικού μαχητικού από τουρκικά μαχητικά.

Στο πεδίο της μάχης, όλοι πολεμούν εναντίον όλων. Από τη μια πλευρά οι κυβερνητικές δυνάμεις με την υποστήριξη της Ρωσίας και της Χεσπολάχ και από την άλλη πλευρά οι αντικαθεστωτικές δυνάμεις, το ISIS μέχρι και παρακλάδια της Αλ Κάιντα μέσω του μετώπου Αλ Νούσρα. Στην εξίσωση προστίθενται και οι Κούρδοι, που υποστηρίζονται από τις ΗΠΑ, αποτελούν όμως κόκκινο πανί για τους Τούρκους.

Την ίδια στιγμή, οι Αμερικανοί, αμετακίνητοι στις θέσεις τους, ότι ο Ασαντ πρέπει να εγκαταλείψει την εξουσία και ότι πρέπει να υπάρξει μια πολιτική μετάβαση στη χώρα αυτή. Με την υποστήριξη της Ρωσίας, ο Ασαντ έχει σημειώσει επιτυχίες στο πεδίο της μάχης, με τον ISIS να χάνει συνεχώς εδάφη. Και επιπλέον, κάτι που μας διαφεύγει, έχει εκλεγεί ξανά από το λαό του, στη διάρκεια του συριακού εμφυλίου πολέμου.

Είναι γεγονός, ότι οι ΗΠΑ, δεν περίμεναν την ανάμιξη της Ρωσίας. Με αυτήν, απετράπη η επανάληψη του ίδιου σκηνικού, με αυτό που είχε σημειωθεί στη Λιβύη. Την ανατροπή της κυβέρνησης και τη βύθιση της χώρας στο απόλυτο χάος. Στο χάος βυθίστηκε και η Συρία, αλλά όμως ο Ασαντ παραμένει στην εξουσία με τη βοήθεια της Ρωσίας, η οποία κόπτεται και αυτή, όπως και οι ΗΠΑ για τη δημοκρατία και την ειρήνη. Η υποκρισία περισσεύει…

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου