ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ

Μην πυροβολείτε το δικαστή

μην-πυροβολείτε-το-δικαστή-793605

Του Χρήστου Φώτου*

Αφορμή, για το δημοσίευμα αυτό, αποτέλεσαν οι πρόσφατες αναφορές του αναπληρωτή Υπουργού Υγείας Π. Πολάκη (για υπόθεση Πρωτοδικείου Τρικάλων) και η ανακοίνωση της ΔΕΥΑΜΒ, με την οποία γίνεται ευθεία προσωπική επίθεση σε δικαστή του Πρωτοδικείου Βόλου, για σχετική υπόθεση.

Η στοχοποίηση (φωτογραφική ή ονομαστική) συγκεκριμένων δικαστικών λειτουργών, είτε γίνεται από την εκτελεστική εξουσία (υπουργούς, δημάρχους κλπ.), είτε από κέντρα που λειτουργούν στο χώρο της παρανομίας, φέρνουν το ίδιο αποτέλεσμα, την απαξίωση του κύρους της δικαιοσύνης. Και στις δύο αυτές περιπτώσεις, ο σκοπός είναι ο ίδιος, να πιεσθούν οι δικαστές, ώστε να εξυπηρετήσουν συγκεκριμένες επιδιώξεις, στην πρώτη περίπτωση σχετικές με την κυβερνητική πολιτική και στη δεύτερη σχετικές με την παρανομία (οργανωμένο έγκλημα, ναρκωτικά, κλπ.).

Οι δικαστικοί λειτουργοί, κατά την άσκηση των καθηκόντων τους, στη συντριπτική πλειοψηφία τους, σέβονται και εφαρμόζουν τη συνταγματικά κατοχυρωμένη αρχή του Κράτους Δικαίου. Οταν βομβαρδίζονται από αρνητικά και ψευδή σχόλια, τα οποία διαδίδονται στον τύπο και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, δημιουργείται η εντύπωση ότι κάτι δεν πάει καλά στο χώρο της Δικαιοσύνης.

Το οργανωμένο έγκλημα επιδιώκει να διαδίδονται ανυπόστατες και επιβαρυντικές φήμες σε βάρος των δικαστικών λειτουργών, ώστε να καμφθεί το φρόνημά τους, και να διαχέεται στο κοινό η εντύπωση ότι η δικαιοσύνη είναι διαβρωμένη, για να αποφύγει την εκδίκαση υποθέσεων από συγκεκριμένους δικαστικούς λειτουργούς, υποβάλλοντας αιτήσεις εξαιρέσεων, ώστε να επιτύχει την εύνοιά του και με απώτερο σκοπό τη δημιουργία κυκλώματος που θα το εξυπηρετεί. Επιδιώκει να εκμεταλλευθεί την αδυναμία παρουσίας των δικαστικών λειτουργών στα μέσα ενημέρωσης, καθώς, όπως γίνεται αντιληπτό, δεν επιτρέπεται ο δικαστής να εμφανίζεται στα μέσα πληροφόρησης για να αντιπαρατεθεί και διαμαρτυρηθεί για τη διασπορά ψευδών ισχυρισμών που πλήττουν την προσωπικότητά του. Με τον τρόπο αυτό ο δικαστής γίνεται είναι ο αδύναμος κρίκος της δικαιοσύνης.

Και επειδή είναι αποδοτική η γνωστή γκαιμπελική ρήση, στόχος των κυκλωμάτων παρανομίας είναι οι αδέκαστοι δικαστικοί λειτουργοί, ώστε να εξαναγκασθούν να υποκύψουν και να κάνουν «τα στραβά μάτια», κυρίως στις ποινικές υποθέσεις, κατά την επιβολή της ποινής. Και όταν τα κυκλώματα του υποκόσμου δεν το πετυχαίνουν με τον τρόπο αυτό, μετέρχονται άλλους εγκληματικούς τρόπους εκφοβισμού τους (αποστολή δεμάτων με εκρηκτικούς μηχανισμούς κλπ.).

Στο πλαίσιο αυτό οι υπουργοί, οι τοπικοί άρχοντες (και η ΔΕΥΑΜΒ) και κάθε φορέας εξουσίας θα πρέπει να αναλογίζεται τη σημασία των επιθέσεων στους δικαστές.

Αλλωστε, οποιοσδήποτε πολίτης θεωρεί ότι «αδικείται» έχει το δικαίωμα και τη δυνατότητα να προστατευθεί και να αμυνθεί μέσω των προβλεπόμενων νομίμων διαδικασιών και όχι με τη δημοσιοποίηση και ανακοίνωση των παραπόνων του μέσω των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης

Αν κάτι έχει απομείνει στην Ελλάδα της κρίσης και των μνημονίων, αυτό είναι η λειτουργία των θεσμών, όσων το κύρος δεν έχει καταρρακωθεί. Τους θεσμούς αυτούς, μεταξύ των οποίων η δικαιοσύνη είναι η πρώτη στην ιεραρχία, οφείλουμε να προστατεύσουμε για να μην οδηγηθούμε σε κοινωνία της ζούγκλας και σ’ αυτό βέβαια σημαντικότατος είναι ο ρόλος του δικηγόρου, που κινδυνεύει να μετατραπεί από παράγοντα που συμβάλει στην ορθή απονομή της δικαιοσύνης σε παράγοντα υπονόμευσής της.

*Ο Χρήστος Φώτου είναι δικηγόρος Βόλου

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου