ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ

Οι μνημονιακές αυξήσεις του ΦΠΑ εξοντώνουν καταναλωτές και εμπόρους

οι-μνημονιακές-αυξήσεις-του-φπα-εξοντ-839756

Του Κανελλή Δημήτρη, μέλους ΔΣ Εμπορικού Συλλόγου Βόλου και μέλους της συλλογικότητας “Έμποροι Ενάντια στην Κρίση”

Πρώτη μέρα χθες Τετάρτη εφαρμογής του νέου ΦΠΑ 24% κι έγινε αμέσως εμφανές ότι οι φόβοι επιβεβαιώνονται. Η αύξηση του ΦΠΑ σε 24%, που τα τελευταία χρόνια έχει σχεδόν διπλασιαστεί (6η αύξηση σε 6 χρόνια, πριν τα μνημόνια ήταν 13%), είναι ένα μνημονιακό μέτρο παντελώς αντιαναπτυξιακό.

Η ασταμάτητη αύξηση του ΦΠΑ (μάλιστα ακούγεται για επιπλέον αύξηση εντός του έτους ακόμα και σε 25%) επιβαρύνει το σύνολο του καταναλωτικού κοινού και των νοικοκυριών. Αποτελεί δηλαδή ακόμα μια βαριά μείωση στο μηνιαίο εισόδημα όλων των νοικοκυριών και σημαντική μείωση της αγοραστικής δύναμης κάθε καταναλωτή.

Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα η αγοραστική κίνηση να μειωθεί ακόμα περισσότερο κι όλα αυτά, σε μια περίοδο που είναι ούτως ή άλλως τραγική λόγω της κρίσης αλλά εξαιτίας και των υπέρογκων φόρων με τους επιβαρύνονται τόσο οι μισθωτοί όσο και οι ελεύθεροι επαγγελματίες,.

Είναι λοιπόν δεδομένο, κι έχει ήδη αποδειχθεί και από τις προηγούμενες αυξήσεις του ΦΠΑ, ότι τέτοιου είδους μέτρα δεν επιφέρουν ούτε αύξηση των εσόδων στην οποία “ευελπιστούν” κυβέρνηση και δανειστές-εκβιαστές. Για την ακρίβεια θα επιφέρουν ακριβώς το αντίθετο αφού θα προκληθεί μείωση του συνολικού τζίρου και του χρήματος που θα πραγματοποιηθεί μετά και τη νέα αύξηση.

Αυτό που αποδεικνύτει ακόμα μια φορά είναι ότι τα μέτρα του 3ου μνημονίου που επέβαλαν οι δανειστές και υπέγραψε η κυβέρνηση με την πλήρη στήριξη της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, το προηγούμενο καλοκαίρι, οδηγούν στο κλείσιμο και την καταστροφή των ελεύθερων επαγγελματιών και των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων. Αυτό το νιώθει στο πετσί του όλο και περισσότερο, με τον πιο καθαρό αλλά και επώδυνο τρόπο το σύνολο του εμπορικού κόσμου και οι ελεύθεροι επαγγελματίες.

Οι μόνοι που ευνοούνται από τα μέτρα αυτά είναι οι μεγάλες επιχειρήσεις και οι πολυεθνικές και σε αυτό πρέπει να μπει ένα φρένο. Οι ομοσπονδίες και οι Εμπορικοί Σύλλογοι πρέπει να δράσουν άμεσα, γαιτί πλέον δεν βρισκόμαστε στο παρά πέντε, αλλά η καταστροφή ήση συντελείται και ή θα αντιδράσουμε ή θα μας αγγίξει όλους.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου