ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ

Εισήγηση της βουλευτού Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ Κ. Παπανάτσιου στη Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων

εισήγηση-της-βουλευτού-μαγνησίας-του-48151

Σύμφωνα με ανακοίνωση από το πολιτικό γραφείο της βουλευτού Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ Κατερίνα Παπανάτσιου, η βουλευτής τόνισε τη σημασία της αυτόματης ανταλλαγής ως μέσο για την καταπολέμηση της διασυνοριακής φορολογικής απάτης και της φοροδιαφυγής έχει πρόσφατα αναγνωριστεί και σε διεθνές επίπεδο. Ενώ σημείωσε, πως οι πληροφορίες που θα ανταλλάσσονται, θα αφορούν μόνο τόκους, μερίσματα, αποδόσεις από ασφαλιστικά συμβόλαια και το τίμημα πώλησης περιουσιακών στοιχείων, και πάντα με την αίρεση ταυτοποίησης του πραγματικού δικαιούχου.

Εν συνεχεία, η κα Παπανάτσιου υπογράμμισε ότι με τις εν λόγω ρυθμίσεις υπάρχει διττό σημαντικό κέρδος για τις φορολογικές αρχές και τα εθνικά έσοδα, καθώς η πληροφορία οδηγείται απευθείας στον έλεγχο και όχι το αντίθετο, με αποτέλεσμα να διαπιστώνεται φορολογητέα ύλη που ήταν άγνωστη πριν, ενώ ταυτόχρονα εξοικονομούμε χρόνο και πόρους.

Παράλληλα τόνισε πως, η αυτόματη ανταλλαγή ανοίγει δρόμους για τη συλλογή φόρων και την πάταξη της φοροδιαφυγής, αρκεί οι αρχές να επωφεληθούν και ν’ αξιοποιήσουν την πληροφορία. Επισήμανε επίσης, την αναγκαιότητα διεύρυνσης της φορολογικής βάσης, καθώς όπως ανέφερε, ναι μεν η φορολογία αποτελεί μία βιώσιμη πηγή εσόδων, αλλά όχι μόνο με την αύξηση των συντελεστών, χρειάζεται μακροπρόθεσμος σχεδιασμός και αξιοποίηση όλων των εργαλείων που έχουμε.

Κλείνοντας, η κ. Παπανάτσιου αναφέρθηκε στο περιουσιολόγιο ως συμπληρωματικό, αλλά σημαντικό βήμα για τον επαναπατρισμό κεφαλαίων που θα βοηθήσει να υπάρξει και μία πιο ολοκληρωμένη εικόνα για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και διεύρυνση της φορολογικής βάσης, ενώ τόνισε πως στόχος της κυβέρνησης με βάση τα παραπάνω, είναι η ελάφρυνση του κόσμου που επειδή ήταν τυπικοί στις υποχρεώσεις τους με το Ελληνικό Κράτος και τις φορολογικές αρχές, ήταν και οι μόνοι ου επωμίζονταν το βάρος των φόρων, αφού κανείς μέχρι τώρα δεν είχε διάθεση να κυνηγήσει την πληροφορία.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου