ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ

Εισήγηση της βουλευτού Κ. Παπανάτσιου

εισήγηση-της-βουλευτού-κ-παπανάτσιου-55085

Στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων

Οπως ανακοινώθηκε από το πολιτικό της γραφείο «η βουλευτής Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ Κ.Παπανάτσιου τοποθετήθηκε στην Διαρκή επιτροπή ως Εισηγήτρια στο σχέδιο νόμου για την ενσωμάτωση των οδηγιών 2014107, 2015/2060, 2014/86, 2015/121, στη ελληνική νομοθεσία.Όπως τόνισε μάλιστα, η διασυνοριακή απάτη και οι φοροδιαφυγή έχουν ενταθεί τα τελευταία χρόνια και το παρόν σχέδιο νόμου κάνει ένα βήμα προς την εξισορρόπηση του κενού που υπάρχει μεταξύ των χωρών.

Η κα Παπανάτσιου τόνισε πως με το παρόν νομοσχέδιο ενσωματώνει οδηγίες οι οποίες προσπαθούν να επεκτείνουν την αυτόματη ανταλλαγή οικονομικών στοιχείων και πληροφοριών. Ιδίως σε χώρες όπως και η Ελλάδα που παλαιότερο μέσω του τραπεζικού απορρήτου και της απαγόρευσης του ανοίγματος λογαριασμών από την εφορία είχε επιφέρει προβλήματα στην ορθή φορολόγηση των φυσικών προσώπων, αλλά και έναν ιδιότυπο ανταγωνισμό μεταξύ χωρών χωρίς τραπεζικό απόρρητο και χωρών με flat tax, απ’ όπου οι κάτοικοι χωρών που διατηρούσαν λογαριασμούς σε άλλες χώρες μπορούσαν να επιλέγουν που θα εμφανίσουν τους τόκους τους δεδομένου ότι γνώριζαν από τη μία το επίπεδο του flat φόρου και οι λογαριασμοί τους δεν ήταν προσβάσιμοι στους ελεγκτικούς μηχανισμούς.

Ενώ τέλος, στο δεύτερο σημαντικό κομμάτι του νομοσχεδίου γίνεται μία πρώτη προσπάθεια να περιοριστεί η μη φορολόγηση μεταξύ μητρικών και θυγατρικών εταιριών μέσω των υβριδικών δανείων. Παράλληλα, η κα Παπανάτσιου ανέφερε πως ακόμα και τώρα με το πλαίσιο του νομοσχεδίου και των οδηγιών που ενσωματώνονται δεν μπορούμε να πούμε ότι λύνονται οριστικά τα θέματα που προσεγγίζονται, παρ όλα αυτά γίνεται ένα βήμα.

Τέλος, η βουλευτής τόνισε πως το ΥΠ.ΟΙΚ. έχει προχωρήσει με απόφαση του ΓΓ στη σύσταση τμήματος ανταλλαγής πληροφοριών, το οποίο θα διευκολύνει την δουλειά των εμπλεκομένων φορέων και θα αποτελέσει τομή για τα μέχρι τώρα πλαίσια του Ελληνικού συστήματος. Το τμήμα είναι έτοιμο να λειτουργήσει μόλις τελειώσει η αναβάθμιση της υπηρεσίας ασφαλείας του Υπουργείου, μιας και χωρίς αυτή δεν θα μπορεί να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη και εγγυημένη αποτελεσματικότητα και διαφάνεια, αλλά προστασία των προσωπικών δεδομένων. Το τμήμα αυτό, θα λειτουργεί με υψηλά πρότυπα και θα υπόκειται στην διεύθυνση ηλεκτρονικής διακυβέρνησης.

Η κα Παπανάτσιου τέλος, στην δευτερολογία της απαντώντας σε βουλευτές της αντιπολίτευσης τόνισε πως η τροποποίηση που έρχεται με το παρόν νομοσχέδιο είναι σημαντική, αλλά το κύριο θέμα είναι, ποιος αποφασίζει για τον τρόπο που θα δράσει με αυτόν τον όγκο των πληροφοριών, αντιπαραβάλλοντας τη χρήση των γνωστών ληστών φοροδιαφυγής της ΝΔ με τις αντίστοιχες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.”

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου