ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ

Κίνητρα για να μείνουν οι νέοι στις ορεινές περιοχές της Μαγνησίας ζήτησε η Κατ. Παπανάτσιου

κίνητρα-για-να-μείνουν-οι-νέοι-στις-ορε-71262

Τοποθέτηση της βουλευτού Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ στην επιτροπή των Περιφερειών

Η βουλευτής Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ Παπανάτσιου Κατερίνα, συμμετείχε στην συνεδρίαση της 9-3-2016, με θέμα, “Οι αναπτυξιακές δυνατότητες και προοπτικές των ορεινών περιοχών.” Στην συνεδρίαση συμμετείχαν, με σκοπό την ενημέρωση των μελών, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Ευάγγελος Αποστόλου και ο Γενικός Γραμματέας Τουριστικής Πολιτικής και Ανάπτυξης του Υπουργείου Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, κ. Γεώργιος Τζιάλλας, καθώς και οι κ.κ. Γεώργιος Αμανατίδης, Γενικός Διευθυντής της Αναπτυξιακής Δυτικής Μακεδονίας Α.Ε. (ΑΝΚΟ), Διονύσιος Βαλασσάς, Διευθυντής του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ζαγοράς Πηλίου και Θεόδωρος Χονδρός, Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ευρυτανίας.

Κατά την τοποθέτησή της η βουλευτής περιέγραψε τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της ανάπτυξης που έχουν οι ορεινοί όγκοι της Μαγνησίας, η Όθρυς και το Πήλιο και τόνισε ότι για να αναπτυχθούν οι ορεινές περιοχές θα πρέπει να δοθούν κίνητρα σε νέους, δυνατούς, μορφωμένους, δημιουργικούς ανθρώπους για να μείνουν στις περιοχές αυτές.

Σημείωσε επίσης, πως είναι απαραίτητη η ύπαρξη υποδομών, όπως το ασφαλές οδικό δίκτυο και η δυνατότητα άμεσης πρόσβασης σε κέντρα υγείας πλήρως στελεχωμένα από ιατρικό προσωπικό. Τόνισε δε, ότι προκειμένου να αναπτυχθούν οι ορεινές περιοχές είναι σημαντικό η πολιτική βούληση να συνδυάζεται με την καινοτομία και την θέληση για την υπέρβαση των εμποδίων φέρνοντας ως φωτεινά παραδείγματα τέτοιων δράσεων τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Ζαγοράς και το χωριό Ανάβρα της Όθρυος.

Η βουλευτής απευθυνόμενη στον Γενικό Γραμματέα Τουριστικής Πολιτικής και Ανάπτυξης του Υπουργείου Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού ζήτησε ενημέρωση σχετικά με τα κονδύλια του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης, αλλά και για το προς τα που θα κατευθυνθούν και με ποια κριτήρια θα γίνει η επιλογή των δράσεων. Δηλαδή, αν θα είναι ποσοτικά, ανάλογα με την παραγωγικότητα του κάθε τομέα ή ποιοτικά με βάση την ανάγκη στήριξης μειονεκτικών περιοχών.

Κλείνοντας, ζήτησε από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων να αυξηθούν οι Μονάδες Ανθρώπινης Εργασίας (ΜΑΕ) για τις καλλιέργειες που βρίσκονται σε ορεινές περιοχές όπως ίσχυε πριν το 2011, καθώς με αυτό τον τρόπο λαμβάνεται υπ’ όψιν η περισσότερη χειρωνακτική εργασία που απαιτούν οι καλλιέργειες των ορεινών περιοχών έναντι των πιο μηχανοποιημένων καλλιεργειών στις πεδινές περιοχές.

Τέλος, πρότεινε στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κατά τον χαρακτηρισμό των κατά κύριο επάγγελμα αγροτών των ορεινών περιοχών, να υπεισέρχονται και άλλα κριτήρια και όχι μόνο και απαραιτήτως το κριτήριο του 51% του εισοδήματός τους που πρέπει να είναι αγροτικό.

Στην δευτερολογία του, ο Γ.Γ. Τουριστικής Πολιτικής και Ανάπτυξης του Υπουργείου Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού απάντησε στην βουλευτή σχετικά με τις δράσεις για τις ορεινές περιοχές, οι οποίες μπορούν να ενισχυθούν από τα Περιφερειακά Επιχειρηματικά Προγράμματα (ΠΕΠ), όπου θα ξεκινήσει μία προσπάθεια από το Υπουργείο σε συνεργασία με τις Περιφέρειες, με σκοπό τον συντονισμό για την εξεύρεση κονδυλίων και την ενίσχυση του τουρισμού στις ορεινές περιοχές. Επιπλέον, κονδύλια θα διατεθούν από τα επιχειρησιακά προγράμματα των μεταφορών και από τα ΕΠΑΝΕΚ για μικρές επιχειρήσεις, όπου σίγουρα ένα μέρος των 150μ εκατ. του προγράμματος θα διατεθούν σε ορεινές και νησιωτικές περιοχές.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου