ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ

Αγωνιστές από χώρες της Ευρώπης για το προσφυγικό

αγωνιστές-από-χώρες-της-ευρώπης-για-το-75359

Η αλληλεγγύη των ευρωπαϊκών κινημάτων κόντρα στις πολιτικές των κυβερνήσεων και της Ε.Ε.

Την τελευταία εβδομάδα του Ιανουαρίου πήρα μέρος στο παγκόσμιο συνέδριο της «Επιτροπής για μια Διεθνή των Εργαζομένων» (CWI) στο Βέλγιο, εκπροσωπώντας την οργάνωση «Ξεκίνημα». Στο συνέδριο συμμετείχαν αγωνιστές και στελέχη της αντικαπιταλιστικής Αριστεράς από δεκάδες χώρες ανά τον κόσμο. Η CWI είναι μια διεθνής μαρξιστική οργάνωση, με παρουσία σε πάνω από 45 χώρες και όλες τις ηπείρους, στην οποία συμμετέχει και το Ξεκίνημα. Στα πλαίσια του συνεδρίου είχα την ευκαιρία να μιλήσω για το προσφυγικό ζήτημα με τον Σάσα Στάνισιτς (της οργάνωσης SAV από τη Γερμανία), τη Σόνια Γκρους (του SLP από την Αυστρία) και τους Γιόνας Μπράμπεργκ και Ματίας Μπέρναρντσον (της RS από τη Σουηδία) οι οποίοι έχουν ενεργή συμμετοχή στο κίνημα αλληλεγγύης προς τους πρόσφυγες αλλά και γενικότερα στο μαζικό κίνημα και την Αριστερά. Οι απαντήσεις τους στα ερωτήματα που τους έθεσα δείχνουν ότι δυο κόσμοι συγκρούονται και στο προσφυγικό ζήτημα. Από τη μια οι κυβερνήσεις και η Ε.Ε. κλιμακώνουν μια πολιτική καταστολής των προσφύγων αρνούμενες να πάρουν τα απαιτούμενα μέτρα. Από την άλλη τα εκατομμύρια των απλών ανθρώπων, των εργαζομένων και της νεολαίας που στέκονται πλάι στους πρόσφυγες.

Του Νίκου Κανελλή, δημοτικού συμβούλου και μέλους της οργάνωσης Ξεκίνημα

Ποια κατάσταση επικρατεί σε ότι αφορά τους πρόσφυγες στη χώρα σου; Ποια είναι η στάση της κυβέρνησης απέναντί τους;

Σάσα Στάνισιτς (Γερμανία): Οι ίδιοι οι πρόσφυγες ζουν κάτω από εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες, κυρίως επειδή οι διαδικασίες καταγραφής τους είναι χρονοβόρες και επίπονες. Στο Βερολίνο για παράδειγμα, είναι υποχρεωμένοι να περιμένουν για ολόκληρες μέρες στην ουρά, μέσα στο κρύο, μπροστά από μια υπηρεσία καταγραφής, ενώ εξαρτώνται απόλυτα από τις οργανώσεις αλληλεγγύης. Στα τέλη του καλοκαιριού, η κυβέρνηση της Μέρκελ άνοιξε τα σύνορα για σύντομο χρονικό διάστημα. Υπάρχουν αρκετοί λόγοι γι αυτό. Από τη μια μπορεί να πει κανείς ότι η αποφασιστικότητα των προσφύγων ανάγκασε τη γερμανική κυβέρνηση να προχωρήσει στο άνοιγμα των συνόρων. Ωστόσο η βάση αυτής της απόφασης είναι τα οικονομικά συμφέροντα του γερμανικού καπιταλισμού, που χρειάζεται περισσότερους μετανάστες εργάτες λόγω της μείωσης του γερμανικού πληθυσμού και επιπλέον θέλει να τους εκμεταλλευτεί σαν φτηνό εργατικό δυναμικό.

Σόνια Γκρούς (Αυστρία): Εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες έχουν έρθει ή έχουν διασχίσει την Αυστρία από το καλοκαίρι και μετά, κυνηγημένοι από τον πόλεμο, τις δικτατορίες και την πείνα. Η κυβέρνηση δεν έκανε σχεδόν τίποτα πέρα από το να λέει ότι οι αριθμοί των προσφύγων είναι υπερβολικά μεγάλοι. Πρόβαλλαν τους προσφυγικούς καταυλισμούς που ήταν ασφυκτικά γεμάτοι, χωρίς όμως να λένε παράλληλα ότι υπάρχουν δεκάδες χιλιάδες άδεια δημόσια διαμερίσματα (η Αυστρία και συγκεκριμένα η Βιέννη έχουν ένα τεράστιο αριθμό κατοικιών που ανήκουν στο κράτος).

Γιόνας Μπράμπεργκ (Σουηδία): Υπάρχει μεγάλη έλλειψη σε κατοικίες για τους 160. 000 πρόσφυγες που έφτασαν στη Σουηδία μέσα στο 2015. Με νομοθετική ρύθμιση η κυβέρνηση επιτρέπει να διαμένουν ακόμη και τρεις άνθρωποι μέσα σε ένα δωμάτιο. Οι μεγαλοϊδιοκτήτες ακινήτων βγάζουν τεράστια κέρδη νοικιάζοντας διαμερίσματα στην υπηρεσία Μετανάστευσης, όπου στη συνέχεια στεγάζονται πρόσφυγες. Η πρόσφατη «μεταρρύθμιση» του νομοθετικού πλαισίου για τη μετανάστευση ψηφίστηκε από όλα τα κόμματα του κατεστημένου πλην του ακροδεξιού ρατσιστικού κόμματος «Σουηδοί Δημοκράτες» και του Αριστερού Κόμματος, για διαφορετικούς βέβαια λόγους. Πρόκειται για έναν απαράδεκτο νόμο, βάσει του οποίου η Σουηδία προσπαθεί να αποτρέψει την είσοδο προσφύγων και μεταναστών στο χαμηλότερο επίπεδο όλης της Ευρώπης. Πρόσφυγες που δεν έχουν ταυτότητα δεν μπορούν να εισέλθουν στη χώρα ούτε και να κάνουν αίτηση για άσυλο. Δίνονται μόνο προσωρινές άδειες για 1 ως 3 χρόνια και αυτό αφορά και παιδιά. Η κυβέρνηση σχεδιάζει να απελάσει 80.000 πρόσφυγες που ήρθαν πέρσι, 200 κάθε μέρα. Όμως το κίνημα θα αντιδράσει και είναι πολύ πιθανό η κυβέρνηση να μην καταφέρει να προχωρήσει σε τόσο εκτεταμένες απελάσεις.

Τι στάση κρατάει ο απλός κόσμος απέναντι στους πρόσφυγες;

Σάσα Στάνισιτς (Γερμανία): Η διάθεση πάνω στο συγκεκριμένο ζήτημα είναι πολύ σύνθετη και αλλάζει γρήγορα. Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού είδαμε ένα τεράστιο κύμα αλληλεγγύης. Σύμφωνα με δημοσκοπήσεις, πάνω από το 50% του πληθυσμού έχει με τον ένα ή τον άλλο τρόπο βοηθήσει τους πρόσφυγες, με υλικές προσφορές ή εθελοντική εργασία. Την ίδια ώρα, οι μεγάλοι αριθμοί προσφύγων που φτάνουν στη χώρα προκαλούν ανησυχίες, που καλλιεργούνται από τα μέσα ενημέρωσης, την κυβέρνηση και όλα τα πολιτικά κόμματα. Έτσι, υπάρχουν άνθρωποι που βοηθάνε καθημερινά σε προσφυγικούς καταυλισμούς και την ίδια ώρα υποστηρίζουν ότι ο αριθμός των προσφύγων που δέχεται η χώρα πρέπει να μειωθεί.

Σόνια Γκρούς (Αυστρία):Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι βοήθησαν και βοηθάνε τους πρόσφυγες. Ο θάνατος 71 προσφύγων στην κλειστή καρότσα ενός φορτηγού τον Αύγουστο σόκαρε την κοινή γνώμη και ενίσχυσε το κίνημα αλληλεγγύης. Ο κόσμος άρχισε να συγκεντρώνει ρούχα, τρόφιμα, παιχνίδια, φάρμακα, σκηνές κ.α. για να βοηθήσει τους πρόσφυγες. Ένα τεράστιο, αυθόρμητο και αυτοοργανωμένο κίνημα αλληλεγγύης αναπτύχθηκε, κάνοντας συντρίμμια το επιχείρημα ότι δήθεν ο κόσμος έχει σταματήσει να δείχνει αλληλεγγύη.

Γιόνας Μπράμπεργκ (Σουηδία): Υπάρχει πόλωση. Ενα πολύ μεγάλο μέρος του κόσμου στήριξε τους πρόσφυγες και συμμετείχε στο κίνημα αλληλεγγύης κατά τη διάρκεια του φθινοπώρου. Αυτό το κομμάτι συνεχίζει και είναι θετικό απέναντι στους πρόσφυγες, είναι όμως πιο μπερδεμένο λόγω της τεράστιας αντι-μεταναστευτικής προπαγάνδας που βρίσκεται σε εξέλιξη. Σαν αποτέλεσμα η πλειοψηφία σήμερα θεωρεί ότι λιγότεροι πρόσφυγες πρέπει να μπορούν να μπουν στη Σουηδία.

Ποια είναι η δράση της ακροδεξιάς και των φασιστών; Τι αντίκτυπο έχει στην κοινωνία;

Σάσα Στάνισιτς (Γερμανία): Τον περασμένο χρόνο οι επιθέσεις σε μετανάστες πενταπλασιάστηκαν. Σχεδόν καθημερινά, σε κάποια περιοχή της χώρας υπάρχει τουλάχιστον μία συγκέντρωση ακροδεξιών. Είναι καθαρή τύχη το γεγονός ότι κανείς δεν έχει σκοτωθεί μέχρι σήμερα. Η ακροδεξιά έχει μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση και γίνεται όλο και πιο δραστήρια. Αυτή όμως, είναι η μία μόνο όψη του νομίσματος. Τον περασμένο χρόνο, είδαμε επίσης πολλές μαζικές διαδηλώσεις ενάντια στην ακροδεξιά, χάρη στις οποίες μάλιστα αποφεύχθηκε η εξάπλωση του ακροδεξιού PEGIDA στην υπόλοιπη χώρα πέρα από τη Δρέσδη. Συνήθως οι αντιφασιστικές κινητοποιήσεις είναι μεγαλύτερες από αυτές των ακροδεξιών

Σόνια Γκρούς (Αυστρία): Αρχικά η ακροδεξιά λούφαξε καθώς το κίνημα αλληλεγγύης στους πρόσφυγες ήταν τόσο ισχυρό. Ομως αυτό άρχισε να αλλάζει και η ακροδεξιά άρχισε να δυναμώνει όσο η κυβέρνηση δημιουργούσε την εικόνα ότι «το καράβι γέμισε» και ο κόσμος άρχισε να ανησυχεί όλο και περισσότερο για τις θέσεις εργασίας, την κατοικία και γενικά το μέλλον. Οι ακροδεξιοί καταφέρνουν πλέον να οργανώνουν συγκεντρώσεις ενάντια σε προσφυγικούς καταυλισμούς, ή ακόμη και στα σύνορα. Αλλά παρά το γεγονός ότι υπάρχει διάχυτη ανησυχία στην κοινωνία, δεν καταφέρνουν να συγκεντρώσουν περισσότερους από μερικές εκατοντάδες.

Γιόνας Μπράμπεργκ (Σουηδία): Οι φασιστικές ομάδες γίνονται πιο δραστήριες. Για παράδειγμα, μέσα στο 2015, καταγράφηκαν 50 επιθέσεις ενάντια σε καταυλισμούς προσφύγων. Επιπλέον η ρητορική τους έχει γίνει ανοιχτά ναζιστική και δε διστάζουν να λένε ότι «η Σουηδία πρέπει να διώξει όλους τους πρόσφυγες», ότι πρέπει να στηθούν «εθνικά δικαστήρια για τους προδότες του Έθνους» και ότι είναι υπέρ του «εθνικοσοσιαλισμού» (ο ναζισμός).

Τι είδους πρωτοβουλίες παίρνει το κόμμα σας και ποιες είναι οι προτάσεις σας;

Σάσα Στάνισιτς (Γερμανία): Διοργανώνουμε εκστρατείες σε πολλά επίπεδα ενάντια στο ρατσισμό και την ακροδεξιά. Καλούμε τα συνδικάτα και το DIE LINKE να οργανώσουν κινητοποιήσεις, αλλά δεν περιμένουμε να δράσουν αντί για εμάς. Σε πολλές περιοχές πρωταγωνιστούμε στο χτίσιμο αντιρατσιστικών συμμαχιών με άλλα κομμάτια της αριστεράς. Για παράδειγμα, στο Βερολίνο προσπαθούμε να διοργανώσουμε μια μεγάλη διαδήλωση μαζί με συνδικάτα και άλλες οργανώσεις.Ξεκαθαρίζουμε ότι η ακροδεξιά και ο ρατσισμός είναι εχθροί της εργατικής τάξης στο σύνολό της, γιατί σκοπός τους είναι να τη διασπάσουν. Ετσι, παλεύουμε για ζητήματα που είναι κοινά για όλους, όπως για παράδειγμα το δικαίωμα σε φτηνές, αξιοπρεπείς κατοικίες και συνδέουμε τις αντιρατσιστικές εκστρατείες με κοινωνικά ζητήματα που απασχολούν το σύνολο του πληθυσμού.

Σόνια Γκρούς (Αυστρία): Καταρχήν οργανώνουμε στοχευμένες δράσεις αλληλεγγύης εκεί όπου υπάρχει ανάγκη. Αυτή όμως ήταν πάντα μια μόνο πτυχή των δράσεων που αναπτύσσουμε. Ήμασταν πάντα μια από τις ελάχιστες και σίγουρα η πιο δυνατή φωνή που συνδυάζει τα αιτήματα υπέρ των προσφύγων και της παραμονής τους στην Αυστρία, με τα αιτήματα για αξιοπρεπείς συνθήκες στέγασης και δουλειές για όλους. Για παράδειγμα 80.000 διαμερίσματα μόνο στη Βιέννη μένουν άδεια και αποτελούν αντικείμενο κερδοσκοπίας. Αυτά τα σπίτια θα μπορούσαν να στεγάσουν τόσο τους πρόσφυγες, όσο και κατοίκους της πόλης.

Ματίας Μπέρναρντσον (Σουηδία): Σε τοπικό επίπεδο έχουμε οργανώσει πολλές εκστρατείες για να σταματήσουμε απελάσεις και έχουμε καταφέρει να το πετύχουμε για ένα μεγάλο αριθμό πολιτικών προσφύγων. Πρόσφατα, οι δημοτικοί σύμβουλοι του RS δημοσίευσαν στη μεγαλύτερη εφημερίδα των συνδικάτων μια έκκληση προς τα εργατικά συνδικάτα, τις αριστερές οργανώσεις και το κίνημα υπέρ των προσφύγων για συντονισμένες κινητοποιήσεις που να απαιτούν μόνιμες άδειες, τερματισμό της κερδοσκοπίας εις βάρος των προσφύγων στο θέμα της υγείας και της στέγασης και αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για τα σχολεία και το κράτος πρόνοιας.

Γιόνας Μπράμπεργκ (Σουηδία): Επιπλέον, οργανώνουμε καμπάνιες για τη νεολαία ενάντια στο ρατσισμό και το φασισμό, συνδέοντάς τες και με το θέμα του σεξισμού. Εξηγούμε ότι η στοχοποίηση των προσφύγων είναι μια τακτική της κυβέρνησης για να κρύψει τις αντιλαϊκές νεοφιλελεύθερες επιθέσεις εναντίον όλων των πολιτών.

Πως απαντάτε στις προτάσεις από αξιωματούχους της Ε.Ε. να μετατραπεί η Ελλάδα σε ένα μεγάλο στρατόπεδο συγκέντρωσης προσφύγων;

Σάσα Στάνισιτς (Γερμανία): Είμαστε κάθετα αντίθετοι με αυτό το σκάνδαλο! Είναι ντροπή το γεγονός ότι η Γερμανία αρνήθηκε το μοίρασμα των προσφύγων σε ολόκληρη την Ευρώπη όταν το ζητούσαν η Ελλάδα και η Ιταλία, ενώ τώρα το ζητάει και η ίδια, καθώς υποδέχεται πλέον μεγαλύτερους αριθμούς προσφύγων. Πρόκειται για ακόμη μια προσπάθεια της γερμανικής κυβέρνησης να ταπεινώσει τον ελληνικό λαό, μετά την επιβολή των μνημονίων από την Ε.Ε., της οποίας ηγείται.

Σόνια Γκρούς (Αυστρία): Τις απορρίπτουμε πλήρως! Πρόκειται για ακόμη μια προσπάθεια των κυρίαρχων δυνάμεων στην Ε.Ε. να «εξάγουν» την προσφυγική κρίση στην ευρωπαϊκή περιφέρεια. Αν εφαρμοστούν αυτά τα σχέδια, θα σημάνουν μια ανθρωπιστική καταστροφή, τόσο για τους ίδιους τους πρόσφυγες, όσο και για τους εργαζόμενους και τους φτωχούς στην Ελλάδα.

Ματίας Μπέρναρντσον: Πρόκειται για προτάσεις που αναδεικνύουν για άλλη μια φορά τον βαθιά άδικο χαρακτήρα της ΕΕ η οποία θέλει να φορτώσει όλο το βάρος στην Ελλάδα, η οποία έχει ήδη διαλύσει το κοινωνικό της κράτος και έχει ήδη τσακίσει τους μισθούς των εργαζομένων κάτω από τις απαιτήσεις της Τρόικας. Αν εφαρμοστούν αυτές οι προτάσεις, οι πρόσφυγες θα βρεθούν σε απελπιστική κατάσταση. Αυτοί που πρέπει να πληρώσουν έτσι ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες των προσφύγων είναι οι πλούσιες ελίτ. Τέλος, θεωρούμε ότι πρέπει να εφαρμοστεί ένα δίκαιο σύστημα κατανομής των προσφύγων σε όλες τις χώρες της Ευρώπης.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου