Η τέταρτη Κατοχή

Τελευταία ενημέρωση: 2016-03-05, 10:34:45
Η τέταρτη Κατοχή

Του Γεώργιου Ζώκαρη, Λυκειάρχη - Φιλολόγου

Κυκλοφορεί ήδη το πάντα επίκαιρο και εμπεριστατωμένο βιβλίο του Κων/νου Ψηφή. Παραστατικά παρουσιάζεται μέσα από τις σελίδες του η τραγωδία του εθνικού διχασμού. Το βιωματικό πύρωμα ζωντανεύει το αστόμωτο εμφύλιο πάθος που βύθισε το έθνος στον αδελφοκτόνο διχασμό από το 1941-1949.

Είναι δύσκολο να αφυπνίζεις το παρελθόν στις πραγματικές του διαστάσεις. Απαιτείται καθαρό πνεύμα, τόλμη και αντικειμενική κρίση. Οδυνηρή η απεχθής ανάπλαση του παρελθόντος.

Πολύτιμη όμως για τον ιστορικό του μέλλοντος. Διδακτική ωστόσο και για τον πολίτη που θέλει να γνωρίσει την προκλητική και απάνθρωπη περιπέτεια της Δυτικής Θεσσαλίας. Τα αναγνώσματα μεταπλάθονται σε βιώματα. Δεν έχει σβήσει ακόμη ο ήχος των εμμανών και φανατισμένων κομπάρσων της τυραννίας.

Οι θηριωδίες των σφετεριστών της εξουσίας και οι θρηνωδίες του ρέκβιεμ αισθητοποιούνται με την παραστατική ανάπλαση της μνήμης.

Παραμορφώνει τον άνθρωπο ο κομματικός φανατισμός.

Ξεκινάει με το πάθος για ελευθερία και παραμορφώνεται από τους ιμπρεσάριους του κομματικού προπαγανδισμού. Αντί λοιπόν να ελευθερώσουν την πατρίδα, έγιναν οι ίδιοι κατακτητές, περνώντας τελικά κάτω από τα «Καυδιανά Δίκρανα». Αυτοί που θα διαβάσουν το βιβλίο του κ. Ψηφή θα αισθανθούν και ταπείνωση και περηφάνια. Ταπείνωση για το διχαστικό πνεύμα.

Περηφάνια γιατί ποτέ δεν έγινε υποτονικό το πάθος για ελευθερία. Οταν η Ευρώπη ανοικοδομείται η χώρα μας, με το αδελφοκτόνο πάθος κατρακυλά στον Καιάδα του αφανισμού.

Ο φανατισμός και το πάθος για εξουσία ανοίγει πάντα μια βαθμιαία κατιούσα πορεία και καθηλώνει σε στασιμότητα το έθνος, όταν οι σύμμαχοί μας είχαν ήδη απαλείψει τα ερείπια και είχαν ανοίξει τη λεωφόρου της προόδου. Το βιβλίο του Κ. Ψηφή έχει εικόνες ζωντανές.

Αισθητοποιεί την κατάπτωση αλλά και το μεγαλείο, πνεύμα ηρωισμού και αντιηρωισμού, σκηνές ακραίου μίσους αλλά και ενδόμυχης μεταμέλειας.

Ο συγγραφέας, έφηβος τότε αιχμαλωτίσθηκε. Εζησε ως όμηρος του δημοκρατικού στρατού επί 155 μαύρες ημέρες, τη σκαιότητα και την ωμότητα των δήμιων του.

Για να απαλλαγεί από την τυραννία της αιχμαλωσίας έπρεπε οι γονείς -απλοί αγρότες- να καταβάλλουν χίλιες λίρες.

Η ελευθερία όμως ούτε πωλείται ούτε αγοράζεται. Κατακτιέται. Ο Κων/νος Ψηφής την επανέκτησε δυναμικά. Δραπέτευσε! Κι όταν καταλάγιασε ο εμπαθής συναισθηματισμός, έγραψε πως ο διχασμός ποδοπάτησε τα οράματα του Ελληνισμού.

Ακολουθήστε τον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ στο GOOGLE NEWS για άμεση ενημέρωση.
Δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τον Βόλο, την Μαγνησία, την Ελλάδα και τον κόσμο
απο τον
ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ
Σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια γι'αυτό το άρθρο
Αποστολή σχολίου
4
+
4
=