ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ

H βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Μαγνησίας Κατ. Παπανάτσιου για το νομοσχέδιο

h-βουλευτής-του-συριζα-μαγνησίας-κατ-πα-89577

Για το Εθνικό Μητρώο Επιτελικών Στελεχών Δημόσιας Διοίκησης

Στην ολομέλεια της βουλής τοποθετήθηκε η βουλευτής Μαγνησίας Αικατερίνη Παπανάτσιου στη συζήτηση επί του νομοσχεδίου για τη Δημόσια Διοίκηση. Στην ομιλία της, όπως ανακοίνωσε το πολιτικό της γραφείο, η βουλευτής αναφέρθηκε στο γνωστό τρόπο με τον οποίο η πρώην συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑ- ΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ είχε μοιράσει τον κρατικό μηχανισμό με το σύστημα 4-2-1 και συνέχισε λέγοντας πως την τελευταία πενταετία γίναμε όλοι μάρτυρες στις μαζικές απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων χωρίς σχέδιο και χωρίς αξιολόγηση.

Αναφορικά με το νομοσχέδιο τόνισε πως τελικά, το μόνο που χρειάζεται είναι πολιτική βούληση καθώς σχολίασε τα τρία σκέλη του νομοσχεδίου, την σύσταση Μητρώου Επιτελικών στελεχών, την αξιολόγηση και την επιλογή προϊσταμένων. Σχετικά με το Μητρώο τόνισε πως είναι ίσως η πιο ριζική αλλαγή που θα επιφέρει το νομοσχέδιο, καθώς οι επιτελικές θέσεις θα στελεχώνονται πλέον αποκλειστικά από μέλη του, βάζοντας τέλος στο πελατειακό κράτος. Σχετικά με την αξιολόγηση, η βουλευτής τόνισε πως είναι η πρώτη φορά που θα αυτή θα πραγματοποιείται αμφίδρομα, τόσο για τους υπαλλήλους, όσο και για τους προϊσταμένους.

Η βουλευτής επίσης σχολίασε τη διαδικασία της συνέντευξης, η οποία εισάγεται με διαφορετική οπτική στο νομοσχέδιο καθώς όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, θα διενεργείται με σκοπό την εξακρίβωση και την βελτίωση των ικανοτήτων των δημοσίων υπαλλήλων και όχι για την τιμωρία τους. Για το βαθμολόγιο σχολίασε πως επανέρχεται στους πέντε βαθμούς και αποσυνδέεται από το μισθολόγιο με στόχο την ηθική αποκατάσταση των δημοσίων υπαλλήλων και την επανέναρξη της επαγγελματικής τους εξέλιξης.

Κλείνοντας, η κα Παπανάτσιου τόνισε πως το νομοσχέδιο είναι μια πρώτη προσπάθεια για να αποτρέψει τις πελατειακές και κομματικές σχέσεις και κάθε λογής προσχηματικούς ή επίπλα- στους αποκλεισμούς ικανών δημοσίων υπαλλήλων, ενώ ανατρέπει νομοθέτημα με ξεπερασμένες μεθοδεύσεις, τιμωρητικό χαρακτήρα και υποχρεωτικές, βαθμολογικές ποσοστώσεις.

Ο δημόσιος τομέας, σημείωσε η κα Παπανάτσιου, στήθηκε κατ’ εικόνα και ομοίωση του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, αυτό, σήμερα, εδώ, τελειώνει, η Δημοκρατία, η Αξιοκρατία και ο εκσυγχρονισμός με διαφάνεια επισέρχονται σε πρώτο πλάνο από τη σημερινή κυβέρνηση και όλοι οι υπάλληλοι ξέρουν, νιώθουν και καταλαβαίνουν πως αυτό το νομοσχέδιο φτιάχτηκε προς το αμοιβαίο όφελος τόσο των ιδίων, αλλά και των πολιτών.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου