ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ

Δεκτή η τροπολογία του Αλ. Μεϊκόπουλου

δεκτή-η-τροπολογία-του-αλ-μεϊκόπουλου-89585

Για παράταση λειτουργίας των Κέντρων Διημέρευσης – Ημερήσιας Φροντίδας (ΚΕΔΗΦ)

Οπως ανακοινώθηκε χθες από το πολιτικό γραφείο του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Μαγνησίας Αλ. Μεϊκόπουλου, δεκτή έγινε η τροπολογία με θέμα την παράταση λειτουργίας των Κέντρων Διημέρευσης – Ημερήσιας Φροντίδας (ΚΕΔΗΦ) που κατέθεσε εκ νέου ο Αλ. Μεϊκόπουλος, βουλευτής Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ, στο σχέδιο Νόμου «Εθνικό Μητρώο Επιτελικών Στελεχών Δημόσιας Διοίκησης, Βαθμολογική Διάρθρωση Θέσεων, Συστήματα Αξιολόγησης, Προαγωγών και Επιλογής Προϊσταμένων (Διαφάνεια – Αξιοκρατία και Αποτελεσματικότητα της Δημόσιας Διοίκησης)» του Υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης.

Με την τροπολογία αυτή δίνεται λύση μέχρι τις 30.06.2016 στο πρόβλημα που δημιουργήθηκε όταν τα Κέντρα Διημέρευσης – Ημερήσιας Φροντίδας (ΚΕΔΗΦ) φορέων ΟΤΑ, όπως είναι το Κέντρο Διημέρευσης Ημερήσιας Φροντίδας ΑμεΑ στο Βόλο, αλλά και αυτό στο Κιλκίς, εξαιρέθηκαν από την πράξη νομοθετικού περιεχομένου μέσω της οποίας ανανεώθηκαν οι συμβάσεις προσωπικού στα ΚΗΦΗ και στα Κέντρα Στήριξης Ρομά.

Ειδικότερα με την τροπολογία αυτή εντάσσονται και τα Κέντρα Διημέρευσης- Ημερήσιας Φροντίδας (ΚΕΔΗΦ) των φορέων των ΟΤΑ, πέρα από τα Κέντρα Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων» (ΚΗΦΗ) και τα «Κέντρα Στήριξης Ρομά και Ευπαθών Ομάδων» των φορέων των ΟΤΑ, στις προβλέψεις του άρθρου 5 της από 24-12- 2015 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου «Ρύθμιση κατεπειγόντων θεμάτων των Υπουργείων Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Υγείας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Οικονομικών» (Α’182), κι έτσι παρατείνεται η διάρκεια παροχής των υπηρεσιών τους μέχρι 30 Ιουνίου 2016, μέχρι και την ένταξή τους στην νέα προγραμματική περίοδο του ΕΣΠΑ, προκειμένου να διασφαλιστεί, ομοίως η απρόσκοπτη λειτουργία τους και η συνέχεια παροχής υπηρεσιών σε ιδιαίτερα ευπαθείς ομάδες πληθυσμού όπως τα ΑμεΑ.

Επίσης όπως ανακοίνωσε το πολιτικό του γραφείο δεκτή έγινε η τροπολογία που κατέθεσε ο Αλ. Μεϊκόπουλος με άλλους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ για διευκόλυνση σύναψης συμβάσεων με φυσικά πρόσωπα για παροχή υπηρεσιών καθαριότητας σε κτίρια δημοσίων υπηρεσιών.

Επιπλέον, στο ίδιο σχέδιο νόμου υπερψηφίστηκε τροπολογία βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, μεταξύ των οποίων και ο Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος, με την οποία καθίσταται εφικτή η σύναψη ατομικών συμβάσεων μίσθωσης έργου κατά παρέκκλιση κάθε άλλης διάταξης, με φυσικά πρόσωπα που απασχολούνταν για την παροχή υπηρεσιών καθαριότητας σε κτίρια δημοσίων υπηρεσιών των Ν.Π.Δ.Δ, των Ν.Π.Ι.Δ. και των Ο.Τ.Α κλπ, με οποιαδήποτε σχέση εργασίας. Στην ρύθμιση συμπεριλαμβάνονται και οι απασχολούμενοι σε εταιρείες, στις οποίες είχε ανατεθεί η παροχή υπηρεσιών καθαριότητας στους ως άνω φορείς. Εφαρμόζεται αναδρομικά από την 11.05.2015, δηλαδή από την ημερομηνία ισχύος της διάταξης του άρθρου 49 του ν. 4325/2015.

Με την συγκεκριμένη ρύθμιση και προκειμένου να προσδιορισθούν ακριβώς οι ανάγκες του δημοσίου για προσωπικό καθαριότητας που καλύπτει πάγιες και διαρκείς ανάγκες, αλλά και να επιτευχθεί η προσφορότερη επίλυση του προβλήματος, ενόψει και των διαθέσιμων πόρων, επιτυγχάνεται η καλύτερη προσωρινή ρύθμιση της κατάστασης στον τομέα καθαριότητας των δημοσίων υπηρεσιών. Ενα θέμα που απασχόλησε και την Μαγνησία.

Τέλος στο ίδιο σχέδιο νόμου ψηφίστηκε από την Ολομέλεια της Βουλής υπουργική τροπολογία για τους Ξενώνες Φιλοξενίας για γυναίκες θύματα βίας του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΕΚΚΑ).

Με τη συγκεκριμένη ρύθμιση η χρηματοδότηση για την κάλυψη των λειτουργικών δαπανών και της μισθοδοσίας του προσωπικού των Ξενώνων παρατείνεται για 2 μήνες, από 1.3.2016 έως 30.4.2016 μέχρι και την ένταξή τους στη νέα προγραμματική περίοδο 2014 – 2020 του ΕΣΠΑ. Σημειώνεται ότι ξενώνας κακοποιημένων γυναικών λειτουργεί και στο Βόλο.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου