ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ

Ο Αλ. Μεϊκόπουλος για την επιχορήγηση των δομών υγείας από τους δήμους

ο-αλ-μεϊκόπουλος-για-την-επιχορήγηση-τ-104025

Διευκρινίσεις από το βουλευτή Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ για το νομοσχέδιο

Με αφορμή δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για επιβάρυνση των προϋπολογισμών των δήμων για την «κάλυψη κάθε είδους δαπανών των δημόσιων δομών Υγείας», από το πολιτικό γραφείο του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Μαγνησίας Αλ. Μεϊκόπουλου τονίζονται τα εξής:

«Είναι ανάγκη να διευκρινιστεί ότι η συγκεκριμένη τροπολογία στο Νομοσχέδιο «Επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου και άλλες διατάξεις» προβλέπει την δυνατότητα στους δήμους μέσω των κονδυλίων του προϋπολογισμού τους, να επιχορηγούν έκτακτες λειτουργικές ανάγκες των Δημόσιων Νοσοκομείων, ή των εποπτευόμενων και επιχορηγούμενων από το Υπουργείο Υγείας νοσηλευτικών ιδρυμάτων, ή των Δημόσιων Μονάδων Ψυχικής Υγείας, ή των εποπτευόμενων και επιχορηγούμενων Νοσοκομείων από το Υπουργείο Παιδείας, Ερευνας και Θρησκευμάτων τα οποία βρίσκονται μέσα στα διοικητικά τους όρια.

Σε καμία όμως περίπτωση δεν υποχρεώνει τους δήμους, αλλά τους διευκολύνει, εφόσον επιθυμούν να επιχορηγήσουν τις δημόσιες δομές υγείας οι οποίες βρίσκονται εντός των διοικητικών ορίων τους. Με αυτό τον τρόπο η τροπολογία έρχεται να καλύψει το αίτημα πολλών φορέων της αυτοδιοίκησης να τους παρέχεται η δυνατότητα επιχορήγησης των δημόσιων δομών υγείας για την κάλυψη έκτακτων λειτουργικών αναγκών τους (όπως κυρίως ιατρικό υλικό, ιατρικά μηχανήματα, επισκευές, καύσιμα) προς άμεσο όφελος των πολιτών.

Επιπλέον, πολύς λόγος γίνεται για την τροπολογία στο ίδιο Νομοσχέδιο που προβλέπει την δυνατότητα του προσωπικού των ΟΤΑ και του Πυροσβεστικού Σώματος να οδηγεί τα ασθενοφόρα των Κέντρων Υγείας, προκειμένου να εξασφαλίζεται η εύρυθμη λειτουργία τους, δεδομένης της έλλειψης προσωπικού τους. Διευκρινίζεται όμως στην τροπολογία, ότι το προσωπικό αυτό θα πρέπει να διαθέτει επαγγελματική άδεια οδήγησης και να έχει εκπαιδευτεί ταχύρυθμα σε βασικές γνώσεις παροχής πρώτων βοηθειών, και επίσης ότι η διακομιδή των ασθενών θα γίνεται πάντα με την συνοδεία υγειονομικού προσωπικού από το αντίστοιχο κέντρο υγείας. Δεν συντρέχει, λοιπόν, κανένας λόγος ανησυχίας και σε καμία περίπτωση δεν ευσταθούν επιχειρήματα περί διακινδύνευσης της ζωής των πολιτών».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου