ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ

Παρέμβαση του Νικόλα Δεληγεώργη για τους Αρμούνους – Βλάχους

παρέμβαση-του-νικόλα-δεληγεώργη-για-τ-119716

Ο πρόεδρος του Κοινωφελούς Ιδρύματος Νικόλας Δεληγεώργης, Διδάκτωρ Πολιτικός Μηχανικός, τ. καθηγητής Πανεπιστημίου Padova, παρεμβαίνει και διευκρινίζει στη λεκτική αντιδικία που ξέσπασε πρόσφατα μεταξύ του Χάρη Δημητρίου, τ. πληρεξούσιου Υπουργού και του Σπύρου Τσιανάκα, Προέδρου του Λαογραφικού Συλλόγου Βλάχων Βόλου, σε δημοσιεύματα στην εφημερίδα ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ.

Οπως αναφέρει «Η γλώσσα που ομιλούν οι Αρμούνοι είναι μείγμα Λατινικών και Ελληνικών λέξεων και πουθενά σε αυτή τη γλώσσα δεν αναφέρεται η λέξη Βλάχος. Ο αείμνηστος αδελφός μου Γιούλας Στέργιος Δεληγεώργης, προ ετών όταν ίδρυε τον Σύλλογο Περιβολιωτών Μαγνησίας, προβληματίστηκε διότι δεν δεχόταν την ονομασία Βλάχων.

Οταν ομιλούν τη γλώσσα των αυτοαποκαλούνται Αρμούνοι και όχι Βλάχοι. Η λέξη Βλάχος αναφέρεται στα λεξικά ως μειωτική, του άξεστου, απολίτιστων ανθρώπων. Τώρα το πώς προέκυψε οι Αρμούνοι να αποκαλούνται Βλάχοι δεν το γνωρίζω.

Μία ερμηνεία είναι ότι στην περιοχή Βλαχία της Ρουμανίας διέμεναν αρκετοί Αρμούνοι και πήραν την ονομασία Βλάχοι.

Νομίζω ότι ο Σπύρος Τσιανάκας κακώς εκνευρίστηκε και αντιδικεί με το Χάρη Δημητρίου, που χρησιμοποιεί τη λέξη «βλαχιά», αφού έτσι χρησιμοποιείται εις την ομιλουμένη Ελληνική γλώσσα, ως υποτιμητική. Εγώ ως γνήσιος Αρμούνος, δεν δέχομαι επ’ ουδενί λόγω να αποκαλούμαι Βλάχος και σε ομιλίες μου αναφέρομαι στη λέξη Αρμούνος και όχι Βλάχος. Οι ξένοι περιηγητές κατά το παρελθόν αναφέρουν, διά το Ρήγα Φεραίου, ότι ήτο Αρμούνικης καταγωγής και όχι Βλάχικης.

Η άποψή μου, είναι ότι είναι λανθασμένη η ονομασία του Λαογραφικού Συλλόγου Βλάχων Βόλου και θα πρέπει να αλλάξει και να αντικατασταθεί η λέξη Βλάχων με την λέξη Αρμούνων, γιατί έτσι ονομαζόμεθα εις τη μητρική μας γλώσσα».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου