ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ

Αστικός ή δημοτικός λαχανόκηπος

αστικός-ή-δημοτικός-λαχανόκηπος-124814

Γράφει ο Βασίλης Χατζόπουλος, Περιφερειακός Σύμβουλος Μαγνησίας

Ο Δήμος Βόλου ως ο αιρετός θεσμός ο πιο κοντινός στον πολίτη και μαζί με την Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας στην προσπάθειά τους να βοηθήσουν τους πολίτες να αμυνθούν και να εξασφαλίσουν τα απαραίτητα για την επιβίωση, στην δύσκολη αυτή συγκυρία και στην συνεχιζόμενη κρίση, τόσο των ιδίων όσο και των οικογενειών τους, πρέπει ύστερα από το Κοινωνικό Παντοπωλείο, το Κοινωνικό Φαρμακείο και την Τράπεζα Τροφίμων και Ρούχων, να δημιουργήσουν τον Δημοτικό Λαχανόκηπο για την παραγωγή και κατανάλωση από τους ίδιους διαφόρων κηπευτικών προϊόντων, προκειμένου να μπορέσουν να επιβιώσουν.

Οι άνεργοι, οι άποροι, οι χαμηλοσυνταξιούχοι, οι χαμηλόμισθες οικογένειες και οι ιδιώτες που έχουν όρεξη να παράγουν τα δικά τους κηπευτικά προϊόντα πρέπει να είναι εκείνοι οι δικαιούχοι, διασφαλίζοντας έτσι φρέσκα λαχανικά, και γιατί όχι ένα επιπλέον εισόδημα όταν η παραγωγή θα είναι καλή.

Ο Αστικός ή Δημοτικός λαχανόκηπος βρίσκεται σε όλες τις μεγάλες πόλεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στην Περιφέρεια Θεσσαλίας ο θεσμός αυτός κάνει τα πρώτα βήματα στα Τρίκαλα, Καρδίτσα και με πολύ επιτυχία στην γειτονική μας πόλη της Λάρισας, όπου σε μια έκταση 20 στρεμμάτων έχουν διαμορφωθεί 300 κηπάρια που διανεμήθηκαν κυρίως σε ανέργους, συνταξιούχους, μέλη των ΚΑΠΗ και σε κάποια σχολεία για εκπαιδευτικούς σκοπούς.

Η παραχώρηση του λαχανόκηπου εκ μέρους των Δήμων είναι εντελώς δωρεάν και οι απασχολούμενοι υπογράφουν μια διετή ή πολυετή σύμβαση με την αρμόδια αρχή, με απαραίτητη προϋπόθεση οι καλλιέργειες να είναι βιολογικές και μονοετείς και το 10% της παραγωγής – γιατί όχι – να το διαθέτουν στο Κοινωνικό Παντοπωλείο.

Από την πλευρά του οι Δήμοι πρέπει να εγκαταστήσουν ένα κεντρικό σύστημα ποτίσματος, παρέχοντας δωρεάν το νερό αλλά και τις συμβουλές της Γεωπονικής Υπηρεσίας Πράσινου.

Στον περιβάλλοντα χώρο του μελλοντικού Δημοτικού Λαχανόκηπου να γίνουν ακόμη κιόσκια, παγκάκια γιατί όχι και παιδική χαρά που θα δίνουν νέο νόημα στην συνεύρεση τόσων ανθρώπων σε έναν όμορφο χώρο που θα προάγει και την κοινωνικοποίηση των πολιτών που τόσο έχουνε ανάγκη, αφού σήμερα ζούνε στα κουτιά των πολυκατοικιών.

Το σύνθημα θα είναι «συνυπάρχουμε, συνεργαζόμαστε, δημιουργούμε, μοιραζόμαστε». Η Τοπική Αυτοδιοίκηση ως ο πιο κοντινός στον πολίτη θεσμός πρέπει να πρωτοστατήσει διευρύνοντας όλο και περισσότερες, πρακτικές αλληλεγγύης στηρίζοντας οικονομικά τους αδύναμους πολίτες, να αμυνθούν στην κρίση και να εξασφαλίσουν τα απαραίτητα για τις ανάγκες των ίδιων και των οικογενειών τους.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου