ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ

Η αβάσταχτη «ανοησία» του Χάρη Δημητρίου

η-αβάσταχτη-ανοησία-του-χάρη-δημητρ-128784

Ο Λαογραφικός Σύλλογος Βλάχων Βόλου απαντά

Με αφορμή άρθρο που δημοσιεύτηκε στον «ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ» την Παρασκευή 22/1/2016 με τίτλο «Η αβάσταχτη βλαχιά του ΣΥΡΙΖΑ» ο Λαογραφικός Σύλλογος Βλάχων Βόλου, θεματοφύλακας της βλάχικης πολιτιστικής κληρονομίας, στην πόλη του Βόλου, απαντά τα παρακάτω σε ανακοίνωση που υπογράφεται από τον Πρόεδρο του Συλλόγου κ. Σπύρο Τσιανάκα:

«Με μεγάλη μας έκπληξη διαβάσαμε το άρθρο του κ. Χάρη Δημητρίου, Πληρεξουσίου – μάλιστα – Υπουργού Α’ επί τιμή (!) στην εφημερίδα «ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ», με ημερ. 22/1/2016 με τον βαρύγδουπο τίτλο «Η αβάσταχτη βλαχιά του ΣΥΡΙΖΑ».

Και αναρωτηθήκαμε ομοθυμαδόν πόση περίσσεια ανοησίας κυριαρχεί στον πολιτικό μας κόσμο!!!

Ο κ. Δημητρίου θέλοντας να περιγράψει την τακτική του ΣΥΡΙΖΑ απέναντι στους Τύπους και τα Πρωτόκολλα, χαρακτηρίζει τη στάση του αυτή «βλαχιά»!

Και όσο κι αν προσπαθεί ενοχικά να κρατήσει αποστάσεις από τα ίδια του τα γραφόμενα, δεν παύει ο όρος «βλαχιά» να δεσπόζει εκκωφαντικός στον τίτλο του άρθρου του.

Οι όροι «βλάχος» με μικρό το β και «βλαχιά», αν και πράγματι αναφέρονται στα λεξικά ως μειωτικά, υποδηλώνοντας την άξεστη, απολίτιστη συμπεριφορά, ωστόσο διατηρούμε τις επιφυλάξεις μας για το κατά πόσον θα πρέπει να χρησιμοποιούνται με τέτοιο εμφαντικό τρόπο από έναν πολιτικό, πολλώ δε μάλλον της περιοχής μας, δεδομένου ότι πολύ μεγάλο ποσοστό των κατοίκων της Μαγνησίας είναι Βλάχοι και μάλιστα ιδιαιτέρως υπερήφανοι για την καταγωγή και τους προγόνους τους!

Για όσους γνωρίζουν να διαβάζουν και να χρησιμοποιούν το ελληνικό λεξιλόγιο, για όσους κατέχουν θώκους και υπηρετούν τους πολίτες και την Πατρίδα, γνωρίζουν ιστορία και άρα μπορούν να κρίνουν και να διακρίνουν, οι όροι αυτοί – θα περίμενε κανείς – να είναι αυτονόητα αποτρεπτικοί προς χρήσιν, διότι προσβάλλουν και θίγουν συνειδήσεις και φρόνημα κοινωνικών ομάδων αλλά και κάθε νοήμονα αναγνώστη, θέλουμε να πιστεύουμε.

Αυτά λοιπόν ας τα αφήσουμε στους άξεστους, απολίτιστους, αμόρφωτους και ανιστόρητους, που σαφώς ζουν ανάμεσά μας, και ας επιδοθούμε στη διατύπωση του ορθού, κομψού και πολιτισμένου λόγου!

Κατόπιν τούτων θα ήταν εύκολα νοητό ότι οι Βλάχοι αναγνώστες της έγκριτης εφημερίδας που έδωσε βήμα στον κύριο Χάρη Δημητρίου αναμένουν διακαώς τη δημόσια απολογία του Πληρεξουσίου Υπουργού Α’ επί τιμή, για την αποκατάσταση των πραγμάτων και της τάξης.

Κατά τα άλλα, ο κύριος Δημητρίου θα μπορεί να ασκεί όση κριτική επιθυμεί στο ΣΥΡΙΖΑ, μένοντας μακριά από τους Βλάχους».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου