ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ

Μαγνησιακές περιοδικές εκδόσεις

μαγνησιακές-περιοδικές-εκδόσεις-155156

Το 19ο τεύχος του Δελτίου «Οθρυς» της Φιλάρχαιου Εταιρείας Αλμυρού

Αραιώνουν χρόνο με το χρόνο τα μαγνησιακά περιοδικά, «χτυπημένα» από την οικονομική κρίση που καλά κρατεί εδώ και έξι χρόνια στην πατρίδα μας. Ελάχιστα έμειναν όρθια μέσα στην καταιγίδα που έπληξε τη χώρα και δε λέει να κοπάσει. Κι ανάμεσα σ’ αυτά συγκαταλέγεται και το με ιστορική συνέχεια και συνέπεια Δελτίο «Οθρυς» της εξίσου ιστορικής και τιμημένης το 1997 με έπαινο από την Ακαδημία Αθηνών Φιλάρχαιου Εταιρείας Αλμυρού. Περιοδικό που κυκλοφορεί χωρίς διακοπή στη Β’ εκδοτική του περίοδο από το 1997.

Στα χέρια μου έχω το 19° τεύχος της σπουδαίας αυτής περιοδικής έκδοσης, που κυκλοφόρησε τον περασμένο μήνα, τυπωμένο στις βολιώτικες Γραφικές Τέχνες «ΠΑΛΜΟΣ», με 308 σελίδες και μ’ ένα πλούσιο όπως πάντα αλλά και ιδιαίτερα ποιοτικό περιεχόμενο, που επιμελήθηκε για μια ακόμα φορά ο ακαταπόνητος πνευματικός δημιουργός και ψυχή της Φιλάρχαιου Εταιρείας αλλά και του ίδιου του περιοδικού Βίκτωρας Κ. Κοντονάτσιος.

Κύριο γενικό αντικείμενο κι αυτού του τεύχους η ιστορία της ευρύτερης περιοχής του Αλμυρού, όπως αυτή ξεδιπλώνεται σε διάφορες θεματικές ενότητες αλλά και σε επιμέρους καταγραφές γεγονότων και παρουσιάσεις ιστορικών μορφών που συνδέθηκαν ή σχετίστηκαν με την τοπική αλμυριώτικη ιστορία.

Σχετικά με το ευρύτερο ιστορικό πλαίσιο είναι και τα θέματα των δυο τετράχρωμων αρχειακών εικόνων που κοσμούν τα εξώφυλλα του τεύχος. Συγκεκριμένα η εικόνα – φωτογραφία του εμπροσθόφυλλου παρουσιάζει Αλμυριώτες και Αλυριώτισσες που χορεύουν φορώντας αυθεντικές παραδοσιακές φορεσιές σε κάποιαν πανηγυρική εκδήλωση, παρακολουθούμενοι από κοντά από ένα πυκνό πλήθος πολιτών.

Και η εικόνα του οπισθόφυλλου δείχνει χάρτη της περιοχής του Αλμυρού των μεσαιωνικών χρόνων σχεδιασμένον από το Νικόλαο Γιαννόπουλο, με βάση παλιότερο χάρτη του Μ. Θ. Χρυσοχού.

Κι όσο για τα θέματα που αναπτύσσονται στο τεύχος αυτό και μάλιστα σε ικανό πλάτος και με σημαντική απεικονιστική τεκμηρίωση, αυτά κατά σειρά παρουσίασης είναι τα ακόλουθα:

  • Βίκτωρα Κοντονάτσιου: «Πολίτες της Αχαΐας Φθιώτιδας (Κάτοικοι της περιοχής Αλμυρού στην Αρχαιότητα)».
  • Γεωργίου Τσολάκη: «Καντήρ Αγάς. Το μυστήριο γύρω από το πρόσωπό του».
  • Γεωργίου Κλήμου: «Επιστολή Γαβριήλ Καμπούρη, του εκ Φουρνά Αγράφων».
  • Ιωάννας Μαμαλούδη: «Ενα εκπαιδευτικό πρόγραμμα για παιδιά Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στο «Γιαννοπούλειο» Αρχαιολογικό Μουσείο Αλμυρού».
  • Γεωργίου Τσολάκη: «Η επίσκεψη του Οθωνα και της Αμαλίας στη Σούρπη και την Αμαλιάπολη το έτος 1845».
  • Χρυσούλας Κοντογεωργάκη: «Η ιστορία του Δημοτικού Σχολείου Κοκκωτών».
  • Βίκτωρα Κοντονάτσιου: «Το Δημοτικό Σχολείο Ευξεινούπολης, 1900 – 1940».
  • Γεωργίου Τσολάκη:«Οι Βλάχοι στην περιοχή Αλμυρού στα τέλη του 19ου και στις αρχές του 20ου αιώνα. Από το νομαδικό βίο στη μόνιμη εγκατάσταση».

Το τεύχος κλείνει με 8 σύντομες βιβλιοπαρουσιάσεις και με τα ονόματα των 6 νέων μελών της Φιλάρχαιου Εταιρείας.

Γράφει ο Κώστας Λιάπης

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου