ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ

«Δάσκαλε μη δέρνεις, θα δέρνω μόνο εγώ»

δάσκαλε-μη-δέρνεις-θα-δέρνω-μόνο-εγώ-167718

Του Θωμά Κακαδιάρη

Με την ευκαιρία των εορτών και ενώ τα σχολεία μας είναι κλειστά σκέφτηκα ότι είναι ευκαιρία να γράψω για ένα θέμα το οποίο όπως ΟΛΑ στην ελληνική κοινωνία το θυμόμαστε … κραυγάζοντας με αφορμή κάποιο περιστατικό. Μετά το… ξεχνάμε! Bulling το θέμα μας, αφού έτσι μας αρέσει. Βλέπετε η ελληνική κοινωνία προσπερνάει επιδεικτικά το νταηλίκι , στη συνέχεια το εκφοβίζειν και φρίττει μπροστά στο bullying!

Όπως και σε άλλες περιπτώσεις το γερούνδιο μας απάλλαξε από το …απαρέμφατο, το οποίο μας βρωμούσε γιατί ήταν δικό μας. «Παρηγορούμαστε» με την ευκαιρία ότι αυτά είναι ξενόφερτα πράγματα, ενώ εμείς ως κοινωνία, δεν γνωρίζουμε τίποτα για την οικιακή, κοινωνική και κρατική βία! Όπως συνηθίζεται σε όλα αυτά έχουμε αφίσες στα αγγλικά «stop bullying», εκπομπές, σεμινάρια και όλα τα μέσα που διαθέτουμε για να ρίξουμε τους προβολείς στο πρόβλημα! Θέλουμε να δούμε το πρόβλημα κατάματα ή το κάνουμε για να δούμε ότι μας συμφέρει; Οι προβολείς εστιάστηκαν επιλεκτικά στο σχολικό περιβάλλον! Εύκολος στόχος! Είναι όμως έτσι; Ας δούμε στα γρήγορα για ποιόν κόσμο μιλάμε και αν όντως υπολογίζουμε σωστά το μέγεθος του προβλήματος.

Κάθε εργάσιμη σχολική μέρα στη χώρα αυτή ξεκινάνε για μια πολύ δύσκολη δουλειά, αυτή της μόρφωσης πολύ περισσότεροι από 1.000.000. άνθρωποι. Ας το δούμε αναλυτικά (αριθμοί κατά προσέγγιση):

Στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση έχουμε 590.000 μαθητές σε Δημόσια σχολεία και 47.000 σε Ιδιωτικά.

Στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση είναι 322.000 παιδιά στα Δημόσια Γυμνάσια και 24.000 στα Ιδιωτικά.

Στο Λύκειο είναι 227.000 παιδιά στα Δημόσια σχολεία και 17.500 στα Ιδιωτικά.

Τα παιδιά λοιπόν φθάνουν το 1.232.000.

Οι εκπαιδευτικοί που αντιστοιχούν στα παιδιά αυτά, σύμφωνα με τους αριθμούς των διορισμένων δασκάλων και καθηγητών είναι 139.000.

Δηλαδή 1.371.000 άνθρωποι χωρίς να υπολογίσουμε τους φοιτητές και το διδακτικό προσωπικό των Πανεπιστημίων, χωρίς να υπολογίζουμε τους γονείς που είναι άλλοι τόσοι και βλέπουμε. Τους γονείς, ναι! Διότι και αυτοί συμμετέχουν στην εκπαιδευτική διαδικασία ακόμη και αν δεν το ξέρουν!

Κάθε μέρα πάνω από 2.500.000 έλληνες προσπαθούν με σωστό ή λάθος τρόπο να μορφωθούν αυτοί ή τα παιδιά τους!

Κι αυτό γίνεται παντού στην Επικράτεια! Στις πόλεις, στα χωριά, στα βουνά και τα νησιά της χώρας!

Καμία άλλη καθημερινή δραστηριότητα που γίνεται στο Ελληνικό Κράτος δεν γίνεται από τόσους πολίτες συγχρόνως για τον ίδιο σκοπό. Η μόρφωση είναι η μεγαλύτερη καθημερινή, ειρηνική επιχείρηση στη χώρα μας! Μοιάζει λίγο με την μεγαλύτερη ειρηνική , φθινοπωρινή επιχείρηση που είναι η καλλιέργεια της γης αλλά εδώ μιλάμε για την καλλιέργεια των ανθρώπων!

Το βρίσκεται λογικό να μην υπάρχουν λάθη, παραλείψεις, νεύρα ή αστοχίες; Μάλλον, όχι. Στο πλαίσιο αυτό κάθε εποχή «σκάει» μια μόδα. Τώρα ήρθε το…bulling!

Στο στόχαστρο και πάλι οι εκπαιδευτικοί που δεν το αποτρέπουν! Κατήγοροι και πάλι όλοι οι …ειρηνιστές! Αυτοί οι πράοι άνθρωποι. Γλυκύτατοι πάντα, δεν θυμώνουν ποτέ και κυρίως δεν απειλούν ποτέ κανέναν συνάνθρωπο τους, εκτός από τον γείτονα γιατί ο σκύλος του λέρωσε, τον απέναντι οδηγό γιατί τους ενόχλησε στο παρκάρισμα, το ίδιο τους το παιδί που σε μερικές περιπτώσεις είναι να σκέπτεσαι βλέποντας τα σημάδια από την «οικιακή παιδαγωγική» αν χρειάζεται να πας εισαγγελέα όπως είσαι… κατευθείαν. Όλοι ανακάλυψαν το bullying! Μια κοινωνία που απειλεί καθημερινά, δέρνεται για κάθε λόγο παντού. Άλλωστε και οι αιρετοί της άρχοντες προειδοποιούν ότι «δέρνουν, δεν κοιτούν»! Αυτή η κοινωνία ανησυχεί για δύο-τρία περιστατικά τα οποία ας είναι με όσα αποσιωπούνται όλα κι όλα εκατό.

Δεν θα έπρεπε να ανησυχεί ; Φυσικά θα έπρεπε να ανησυχεί ακόμη και για ένα περιστατικό αλλά το πρόβλημά μας είναι το πώς εκδηλώνει την ανησυχία της!

Σοβαρά τώρα νομίζετε ότι ο εκπαιδευτικός μπορεί να σταματήσει τις εκρήξεις βίας ανάμεσα στα παιδιά όταν αυτά έρχονται ψυχικά και συναισθηματικά «οπλισμένα» να λύσουν τις διαφορές τους επιθετικά; Παρακαλώ όσους ξιφουλκούν και λένε διάφορα να συνειδητοποιήσουν το μέγεθος της προσπάθειας και τις αναλογούσες αστοχίες της.

Για κοιτάξτε τι γίνεται στις δουλειές σας και στα σπίτια σας!

Ολα πάνε «ρολόι» εκεί; Στη χώρα μας, όλα τα υπόλοιπα δουλεύουν άψογα και έμεινε η εκπαίδευση τελευταία να θέλει διόρθωση;

Σας παρακαλώ να ξανασκεφτείτε τι γράφετε, τις ομαδοποιήσεις που κάνετε, τα αναθέματα που ρίχνετε διότι αυτές οι λογικές φασίζουν!

Kρεμάστε όλους τους δασκάλους (εκτός από δυο – τρεις). Μετά κρεμάστε δικηγόρους, δικαστές, στρατιωτικούς, κλπ. Συλλήβδην, όλους, αφήνοντας τελικά μόνο τον εαυτό σας.

Μια απλή ερώτηση σε όλους όσους σπεύδουν να καταδικάσουν: Καθρέφτη σπίτι σας έχετε;

Πάτε μια βόλτα από κει και ξανασκεφτείτε το πριν ρίξετε το ανάθεμα!

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου